S'acaba l'estiu però no t'aturis

8 de novembre, 2005

L’estiu, i especialment el període de vacances, és l’època de l’any més desitjada. Fem vacances, fa bon temps, ens trobem amb amics i practiquem activitat física a l’aire lliure. Tot plegat genera una secreció d’endorfines que ens reporten un gran benestar i que és convenient mantenir tot l’any.

Les vacances d’estiu són el període més desitjat de l’any. Disposem de més hores de llum solar, pugen les temperatures i ens desempalleguem dels abrics i jerseis gruixuts. El clima convida a fer vida a l’aire lliure, a disfrutar de la natura i a relaxar-nos fent allò que més ens agrada. Disposem de temps lliure per trobar-nos amb amics, fer vida de família, dormir, escoltar música, trencar la monotonia i fer esport. En definitiva, viure sensacions agradables i estimular els sentits. Aquest conjunt d’activitats afavoreixen la secreció d’endorfines, l’hormona de la felicitat.

Les endorfines són unes hormones segregades per la glàndula pituïtària, que ens provoquen benestar i salut ja que, per una banda, ens donen sensació de plaer i, per l’altra, reforcen el sistema immunològic, cosa que ens fa més resistents a les malalties i al dolor.
L’ésser humà era nòmada en els seus orígens, i la seva memòria fa que equipari el moviment amb la llibertat i el sedentarisme amb l’obligació. Així, quan pot, s’escapa de la civilització per trobar una vida més simple, en harmonia amb la natura.
En tornar de les vacances, doncs, estem en condicions òptimes per afrontar tot l’any que tenim per davant, però per quant de temps? No podem baixar la guàrdia: hem de mantenir, en la mesura que sigui possible, el ritme vital de l’estiu per poder-nos adaptar al nou estil de vida, preparar-nos per a la rutina diària, el clima fred i la disminució de les hores de llum. El millor moment per fer-ho és, sens dubte, quan encara tenim reserves d’energia i els hàbits ben adquirits.

Força endorfines tot l'any
Si l’estiu ens ha permès fer esport, cal no perdre aquest ritme d’activitat. Una excel·lent manera de fer-ho és acudir immediatament al gimnàs. El nostre cos s’ha acostumat a la dosi diària d’endorfines i un cop recuperem el ritme quotidià les trobarà a faltar, la qual cosa provocarà que la sensació negativa de final de vacances s’accentuï.
No hem d’esperar el mes de gener per fer-nos bons propòsits. Ara és el moment idoni per començar un programa d’activitat física: conèixer noves activitats, aprendre noves tècniques, tenir cura de la salut en el sentit més ampli, amb la millora d’hàbits posturals i d’alimentació, i defugir de l’estrès.

De nou la vida quotidiana
D’entre els problemes que genera la vida quotidiana a les grans ciutats, hi ha dos factors de risc per a la salut. El primer, el sedentarisme: el cos humà està dissenyat per fer grans caminades diàries, per córrer i saltar. En eliminar aquestes activitats, apareix el sobrepès i l’obesitat i, amb aquests, la cronificació del dolor. Mal d’esquena, articulacions amb sobrecàrrega, etc.
El segon factor de risc és l’estrès. La ciutat i el seu ritme frenètic són l’oposat de la necessitat de l’home d’harmonitzar amb la natura. Les conseqüències físiques de l’estrès es tradueixen, generalment, en mals d’esquena ja que s’afavoreixen les contractures musculars, disminueix el llindar del dolor, el tolerem menys, i es fomenta una actitud negativa davant d’aquest.
Un bon programa d’activitat física ens reportarà benestar i aconseguirem minimitzar l’impacte dels problemes que sorgeixin cada dia, ja siguin físics o emocionals.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate