Esports de muntanya: TOTHOM A ENTRENAR!

11 de novembre, 1999

Nou Can Caralleu inaugura la temporada 1999-2000 amb un programa d’activitats de muntanya que inclou entrenament específic per a esquiadors, ciclistes, barranquistes i muntanyencs de tots els nivells. Una iniciativa única en l’àmbit dels poliesportius municipals i privats.

Els esports de muntanya necessiten el suport d’una preparació física adequada que permeti gaudir sense riscos de lesions o accidents. Però aquesta afirmació tan bàsica en altres esports passa desapercebuda quan es parla d’esquí, excursionisme, descens de barrancs, escalada o bicicleta de muntanya.

Sensible a aquesta necessitat, l’esportiu Nou Can Caralleu ha previst, en el programa 1999-2000, un bloc de manteniment i millora de la condició física per a la pràctica d’esports de muntanya. Les sessions estan dirigides a tot tipus de gent, des de practicants habituals de l’esquí o la bicicleta de muntanya fins als alpinistes i corredors de curses d‘alt nivell, passant pels excursionistes i escaladors aficionats. Supervisades pel Centre Excursionista de Catalunya i coordinades per l’entrenador professional Ricard Vila i Montoliu, aquestes sessions formen part d’un programa d’activitats de muntanya que inclou, també, l’Escola Esportiva per a Infants i l’Esplai de Natura.

Per entendre aquesta inicitativa cal fer una ullada a l’evolució del muntanyisme. Ens els inicis, era una activitat realitzada per autodidactes que amb prou feines podien sortir cada cap de setmana. Aquesta cultura de l’autoaprenentatge va durar fins a l’aparició dels grups d’alta muntanya i els cursets especialitzats dels clubs excursionistes com els del Centre Acadèmic d’Escalada (CADE) del Centre Excursionista de Catalunya. Així, se solucionava la qüestió de la formació tècnica d’escaladors i muntanyencs però es deixava de banda la metodologia d’un bon entrenament.

Els anys 80 es van caracteritzar per la millora del material i la roba de muntanya, avenços que als 90 es van multiplicar. L’ augment de practicants i de proves competitives dels últims anys ha propiciat la incorporació de noves generacions d’esportistes amb una cultura de l’entrenament tutelat. Malgrat tot, en l’actualitat, hi ha un desconeixement general de les possibilitats que ofereix una preparació física guiada de cara a rendir més en esports de muntanya.

Ricard Vila afirma que "cal una tasca de mentalització del col·lectiu muntanyenc". Després d’entrenar alpinistes i escaladors de renom nacional i internacional com Anna Ibàñez (6ª Copa del Món 1991 d’escalada esportiva), Araceli Segarra (Everest 1996) o Ferran Latorre (Piolet d’Or 1994), Vila és un gran defensor de l’entrenament per a gent "normal", sense aspiracions a guanyar títols. Els beneficis d’aquesta preparació són diversos: evita lesions, redueix riscos, permet objectius més ambiciosos i fa gaudir més de l’activitat. A més, Ricard Vila afegeix que "l’entrenament ajuda a recuperar-te quan has finalitzat l’escalada, l’excursió o l’esquiada".

Núria Tria i Miquel Pintado són un exemple de practicants d’esports de muntanya "bàsics" que s’entrenen per gaudir més de les seves sortides. "Ho faig per anar més preparat a la muntanya", explica el Miquel, "em sento més fort, àgil i resistent, a part del bon ambient que hi ha". Tots dos coincideixen que des que s’entrenen valoren més "què pots fer i què no".

Fins ara, el sistema més utilitzat és el manteniment físic en gimnassos i centres generalistes, llocs que aglutinen gent amb aficions diverses. La intenció de Nou Can Caralleu és ben diferent, es tracta de fomentar la idea de punt de trobada, "un lloc on es fan amistats i es crea un ambient social entre gent amb les mateixes aficions", apunta Ricard Vila.

Seguiment personalitzat

El procés que seguiran els interessats en el programa de preparació física constarà de tres fases: revisió mèdico-esportiva, entrevista personal i test de condició física. L’entrevista i el test marcaran el perfil i el programa d’entrenament més adequat a cada persona segons l’interès esportiu i les possibilitats físiques. A tot això, Ricard Vila hi afegeix una condició imprescindible, "el grau d’implicació de l’esportista". A més, la flexibilitat horària permetrà que, tant si es vol entrenar en grup o de forma individual, tothom trobi el temps necessari.

"L’esport és salut ben fet". Amb aquesta frase, Ricard Vila resum la filosofia d’aquest programa d’entrenament i manteniment físic per a esports de muntanya. El tècnic argumenta que el cos està dissenyat per moure’s, "el sedentarisme és dolent físicament i també mentalment".

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate