Fer esport a la platja

7 de novembre, 2003

La platja és un dels espais lúdics més valorats pels habitants de Barcelona. Però a la platja no solament s'hi pot anar a banyar-se i a prendre el sol. Cada cop són més les persones que tenen un motiu afegit per anar-hi: fer esport

Des que l'any 1992 la reconversió olímpica ens va obrir les portes al mar, cada estiu els ciutadans podem gaudir del sol i de la sorra a les platges, dels banys de Sant Sebastià a la nova Mar Bella.

Hi ha moltes activitats que es poden practicar a les platges, des del voleibol fins als passeigs ran de mar, però el que no és tan conegut pel gran públic són els nombrosos beneficis que ens aporta el fet de canviar el ciment de les pistes poliesportives per la sorra. La Mariona Violán, metgessa del polisportiu Marítim, ens en dóna un parell d'exemples: "Córrer per la sorra és molt millor que fer-ho pel ciment, perquè aquesta és una superfície irregular que absorbeix molt millor l'impacte. L'amortiment de les articulacions i dels lligaments és molt més complet i el turmell treballa en totes direccions, a la vegada que enforteix la musculatura de les cames".

De ben segur que alguna vegada ens hem preguntat per què la gent gran fa aquests interminables passeigs a la vora de l'aigua. Doncs perquè aquests passeigs són dels millors remeis contra els dolors que ocasionen les varius: per una banda, l'aigua freda és molt beneficiosa per a la circulació i, per l'altra, el trencar de les onades contra les cames produeix un massatge que alleuja el dolor a la vegada que tonifica la musculatura.

Com podem observar, la platja tant és adient per a joves àvids d'esport com per a gent gran que vulgui cuidar-se el cos. Però hi ha una activitat que reuneix gairebé totes les condicions per esdevenir un exercici integral, dur i exigent: nedar al mar. Ja sabem que nedar en una piscina és un dels exercicis més complets, a causa del gran nombre de músculs que hi intervenen, però nedar al mar és encara més complet, perquè a més ho fem contracorrent. Amb tot, nedar al mar és perillós; són necessaris bona preparació física i uns mínims coneixements sobre el comportament de les onades i les corrents. Hem de pensar que l'esgotament al mig del mar pot resultar fatal, perquè la corrent sempre va mar endins. Per tant, si volem practicar la natació al mar hem de tenir sempre en compte una premisa: "Després hauré de tornar".

Les teràpies del mar

L'helioteràpia és la utilització del sol amb finalitat terapèutica. Les radiacions solars són una gran font d'energia tèrmica i els seus efectes es manifesten a través dels raigs ultraviolats que, tot i el perill de cremades, aporten beneficis a l'organisme (vegeu quadre).

Però si per alguna raó prenem el sol és per estar bronzejats. Els patrons de bellesa del món occidental indiquen que l'atractiu d'una persona és directament proporcional al bronzejat de la teva pell, així que "estar moreno" és sinònim de salut i d'èxit social. Amb tot, no són pocs els experts que avisen dels perills dels raigs ultraviolats sobre la pell, ja que el forat creixent de la capa d'ozó fa que la càrrega de raigs infrarojos sigui molt superior. La Mariona Violán ens fa unes recomanacions al respecte: "Per practicar esport a la platja o per prendre-hi el sol ens hem de posar crema cada tres hores, per molt que hi posi que és resistent a l'aigua. També és important que ens n'untem tot el cos, no només la cara i les espatlles, ja que els raigs solars ens van deshidratant per zones com les aixelles o les orelles". Finalment, per als qui practiquen esport a la platja és important tenir en compte que és millor anar vestit amb pantaló curt i samarreta i que no és recomanable practicar-lo durant les hores de més potència solar.

El bany de sorra o psamoterapia és una pràctica mèdica que consisteix a cobrir de sorra calenta tot el cos, o només una part. Està especialment indicada en casos de contractures i dolors d'articulacions, ja que l'efecte de la sorra calenta és el mateix que si ens poséssim una esterilla calenta. La psamoterapia s'ha de dur a terme durant els mesos de més calor i preferentment a la tarda, que és quan la sorra està més calenta.

Quins esports hi podem practicar?

Les activitats dirigides de poliesportius com el Marítim de la Barceloneta s'han començat a programar a la platja a causa de la bona acceptació que aquesta iniciativa ha tingut entre el públic. El Juanjo Zabala, coordinador d'activitats físiques al poliesportiu Marítim, ens en dóna un parell de raons: "A la platja no hi ha les limitacions d'espai que ens trobem a les pistes o sales esportives, i a més es tracta d'un dels pocs espais purs que queden a la ciutat per practicar esport". Un bon exemple d'això és l'aquafísic, una modalitat de gimnàstica que combina la pràctica d'exercicis de manteniment a la platja amb una sessió d'exercicis a l'aigua i que acaba amb una sessió de talassoteràpia per relaxar els músculs després de l'esforç.

El voleiplatja, el tennis platja, el ioga, el tai-txi o el futbolflack (que és com una mena de rugbi, però sense placatges) són exemples de la multitud d'esports que han trobat a la sorra de la platja l'escenari ideal, no sols pels beneficis descrits anteriorment, sinó també pel fet que s'han convertit en una oportunitat de gaudir de l'esport i del mar al mateix temps.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate