Fes muntanya amb seguretat

1 de novembre, 2006

Amb l’arribada del fred, la muntanya canvia el seu paisatge i modifica la seva oferta d’oci per satisfer la impaciència del gran nombre d’aficionats als esports d’hivern. no obstant això, les condicions meteorològiques fan que en aquesta època s’hagi d’estar, més que mai, alerta a les qüestions de seguretat.

L’elementmés important que cal tenir sempre en compte abans d’iniciar cap activitat a la muntanya és el sentit comú. Durant els mesos d’hivern és especialment important informar-se de les previsions meteorològiques i de les estimacions de risc d’allaus.

Les oficines de turisme de les diferents localitats, així com els diferents establiments i entitats del sector, ofereixen aquest tipus de dades i poden facilitar, si s’escau, l’accés a informació detallada sobre l’equipament recomanat i sobre l’oferta d’activitats organitzades.

Precaucions en l'esquí
La pràctica de l’esquí de muntanya o de les raquetes de neu requereix una precaució especial. Tot i que moltes vegades aquests esports estan associats a imatges de tranquil·litat i natura en estat pur, l’entorn pel qual es desenvolupen fa que no es pugui abaixar la guàrdia.

Sempre és recomanable practicar aquests esports dins dels límits de les estacions habilitades o acompanyats de guies. A més de les garanties que aporten, aquests serveis solen anar acompanyats de les assegurances necessàries. És per això que si practiquem cap d’aquests esports pel nostre compte, caldrà que estiguem federats o donats d’alta en algun club excursionista.

El Risc d'allaus
Un dels perills més grans de la muntanya a l’hivern és el risc d’allaus. És per aquest motiu que cal fer totes les activitats en companyia de professionals del sector, que ens ajudaran a corregir les conductes per les quals els mateixos excursionistes poden provocar una allau i a preveure, en funció de les condicions climatològiques i de l’estat de la neu, aquests fenòmens quan es donen de manera natural. A més, cal tenir coneixements de com actuar en cas d’accident.

Un cop dit això, cal recordar que sempre que es realitzin activitats en zones nevades s’ha de portar un ARVA (Aparell de Recerca de Víctimes d’Allaus) preparat per emetre. Segons recomanacions del Comitè Català d’Esquí de Muntanya, l’aparell s’hauria de guardar sempre dins d’una de les botes d’esquí amb unes piles de recanvi. És imprescindible que tots els membres del grup en portin un, ja que és un sistema de localització molt segur que permet accelerar els treballs de recerca.

S’ha de tenir en compte que, passats els tres quarts d’hora sota la neu, l’índex de supervivència cau dramàticament al voltant del 10%. A més de l’ARVA, cal portar també un telèfon mòbil ben carregat ja que, tot i que moltes vegades es tingui dificultats per trobar cobertura, és el sistema més ràpid per donar l’alerta en cas d’accident.

També són especialment útils, en aquesta època de condicions climatològiques adverses, els sistemes GPS d’orientació, per als quals hi ha diferents tipus de software especialitzat per als amants de la muntanya, amb una gran varietat de mapes que ens permeten preparar els itineraris i comprovar de forma permanent la nostra localització.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate