Natura

L'Skate a Barcelona

2 de novembre, 2011

Barcelona és, sens dubte, la capital mundial de l’skate. Els darrers deu anys ha augmentat la pràctica de l’skateboard als carrers i places de la ciutat, que, per la seva arquitectura i mobiliari urbà, té prestigi internacional. Tot i això, encara no s’ha trobat una solució per a la convivència entre veïns i patinadors.

El creixement d’aquest fenomen ha afavorit la proliferació d’espais públics de la ciutat que funcionen com a importants punts de trobada dels qui practiquen aquest esport. Actualment, també molts municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona han respost a l’augment de skaters amb la construcció d’instal·lacions adequades a l’aire lliure i ubicades en espais apartats dels centres urbans, per evitar molèsties als veïns.

Llocs referents a Barcelona
Barcelona disposa de diversos espais que s’han convertit en tot un escenari de prestigi internacional amb l’afluència de patinadors d’arreu del món.

El punt de trobada de skaters per excel·lència de Barcelona és la plaça dels Àngels (coneguda com la plaça del MACBA), reconeguda a escala internacional. Diàriament s’hi acosten més d’un centenar de patinadors. Aquesta plaça no ha estat exempta de polèmica, a causa de les tensions entre patinadors i veïns. El 2009 passat es van fer unes obres per desplaçar els skaters de la zona. Malgrat tot, aquesta plaça continua sent avui dia un dels llocs de referència de la ciutat per a la pràctica del monopatí.

Un altre dels llocs més populars de Barcelona per practicar l’skate és la plaça dels Països Catalans, amb una cinquantena de patinadors de mitjana, que són pràcticament els únics usuaris d’aquest espai públic.
Altres punts de trobada importants de l’skateboarding a Barcelona són els jardins de Tres Xemeneies, el passeig de Sant Joan o la plaça Universitat; i els skateparks de la Guineueta i la Marbella.

Modalitats d'Skateboard
A Barcelona es poden veure practicar diverses disciplines dins l’skateboard. L’streetsyle és la modalitat més practicada actualment a la ciutat i consisteix a utilitzar el mobiliari urbà i l’arquitectura (rampes, baranes, graons, etc.) per fer maniobres amb l’skate.

D’altra banda, el vertical és la modalitat que ha experimentat un creixement institucional més gran, sobretot als Estats Units i el nord d’Europa. A diferència de l’anterior, es practica sempre en instal·lacions adequades, skateparks i rampes habilitades en forma de U.

També hi podem trobar el Downhill, que consisteix en el descens de turons utilitzant carreteres secundàries poc transitades, cercant la velocitat i el domini de l’skate a les corbes i les frenades. D’aquí sortiran algunes modalitats de competició, com ara l’eslàlom.

La convivència amb els veïns
Sovint, la pràctica de l’skateboard ha comportat tensions o problemes de convivència entre els diferents usuaris dels espais públics. Amb l’objectiu d’eradicar-los, l’any 2006 es va aprovar l’ordenança municipal de civisme, en la qual es prohibia la pràctica de l’skateboarding a la ciutat de Barcelona fora de les zones habilitades. Molts municipis de l’àrea metropolitana han acompanyat la regulació amb la construcció de skateparks, a diferència de la capital, on no se n’ha tornat a construir cap des del 1992. Aquest és un dels motius de reivindicació d’entitats com el Comitè Català de l’Skate, que lluiten pel reconeixement oficial d’aquest esport.

Al marge de la controvèrsia, les companyies institucionals continuen influint molt el sector amb el patrocini de molts dels skaters professionals que patinen a la ciutat i també amb l’organització d’esdeveniments i exhibicions de skateboarding que acullen una gran quantitat de públic. Darrerament, Barcelona ha estat seu del campionat mundial X-Games (2001 i 2002) i el Barcelona Extrem Sports Festival (2008, 2009 i 2010), que pretén aglutinar els esports extrems, com ara BMX, skateboarding o snowboarding, entre altres. També ens ha visitat diversos anys el cèlebre skater Tony Hawk. Tot plegat està promocionant Barcelona com una autèntica meca de l’skate.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate