Del 26 de juliol a l'1 d'agost, els Europeus d'Atletisme

La ciutat s’omple d’atletes europeus

8 de novembre, 2010

Barcelona acollirà per primer cop un dels esdeveniments més destacats de l’escena esportiva internacional. Del 26 de juliol a l’1 d’agost se celebrarà el 20è Campionat Europeu d’Atletisme, que buscarà la implicació dels barcelonins amb la realització de cinc proves en ruta als carrers de la ciutat.

Després de 76 anys i 19 campionats celebrats fins al moment, els europeus d’atletisme arriben aquest estiu a Barcelona, que acollirà per primera vegada aquesta competició. Durant sis dies la ciutat reviurà l’ambient i l’entusiasme dels grans esdeveniments esportius, que en més d’una ocasió han centrat el protagonisme i l’atenció de la població.

L’Estadi Olímpic Lluís Companys serà el punt central de les activitats del Campionat d’Europa d’Atletisme, que divuit anys després de la celebració dels Jocs Olímpics del 1992 tornarà a ser protagonista d’una gran competició esportiva internacional. A l’Estadi es desenvoluparan 43 de les 48 proves que es disputen al campionat; les altres cinc es duran a terme als carrers de Barcelona.

Per primera vegada a la història de la competició, les cinc carreres en ruta es disputaran íntegrament als carrers de la ciutat, sense tenir com a punt de sortida ni com a punt d’arribada l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Aquesta és una de les grans novetats del campionat i un dels trets diferencials que aportarà la ciutat. «L’atletisme tradicionalment es viu en un estadi, però quan ens vam presentar com a candidats per acollir aquest esdeveniment vam demostrar que Barcelona, per la seva manera de ser, podia aportar un apropament entre la ciutat i l’atletisme», afirma Sergi Pujalte, gerent de l’Institut Barcelona Esports.

Participació ciutadana
L’àmplia tradició esportiva que té Barcelona i la implicació de la població en la celebració d’esdeveniments d’alta competició fan que des de les institucions s’aposti clarament per fomentar la participació ciutadana al campionat. «No volem que l’atletisme quedi tancat en un estadi sinó que també es visqui a la ciutat i busqui la implicació de la població», afegeix Pujalte. Per aquest motiu, les proves en ruta es disputaran en circuit urbà i tindran un recorregut semblant al que fan habitualment les persones que visiten la ciutat, per donar a conèixer els monuments o els punts turístics més emblemàtics.

La línia de sortida i d’arribada de les proves de marató i marxa atlètica se situarà al passeig de Picasso, al costat del parc de la Ciutadella i molt a prop de la xarxa d’hotels reservada per als atletes. Totes les proves en ruta seran d’accés gratuït i per gaudir-ne i veure els atletes només caldrà apropar-se a algun punt del recorregut.

Més de 1.400 atletes
Per comptar amb la complicitat i el suport dels ciutadans des de l’inici, el tret de sortida del 20è Campionat d’Europa d’Atletisme es farà dilluns 26 de juliol a la nit amb una cerimònia d’inauguració a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, que estarà oberta a tothom i serà d’accés gratuït. Les proves començaran l’endemà, dimarts 27 de juliol, i es disputaran al llarg de sis jornades en horari de matí i tarda, excepte l’últim dia, que només hi haurà jornada de tarda. La competició reunirà un cartell molt destacat d’estrelles de l’atletisme, la major part d’elles consagrades a les darreres competicions internacionals disputades. En total, més de 1.400 atletes de cinquanta països diferents participaran al campionat per competir en més de quaranta disciplines diferents.

Millora de les instal·lacions
Per posar a punt les instal·lacions que s’utilitzaran durant el campionat, des de les institucions s’ha apostat per fer una gran inversió per dur a terme una millora dels espais i els equipaments esportius i de les pistes d’atletisme de la ciutat. Una de les millores principals que s’han fet és la remodelació de la pista d’atletisme de l’Estadi Olímpic Lluís Companys, que és de color blau, té nou carrers i és del mateix material sintètic que l’Estadi Olímpic de Pequín, on es van disputar les proves d’atletisme dels últims Jocs Olímpics. Segons afirmen des del Comitè Organitzador Barcelona 2010, «per les seves característiques tècniques està considerada la pista més ràpida del món».

En total, s’ha fet una inversió de més de trenta milions d’euros per posar al dia l’Estadi Olímpic, el complex esportiu de la Mar Bella, l’estadi Joan Serrahima i les instal·lacions del Pau Negre. A banda de l’Estadi Olímpic, la resta d’equipaments esportius es troben situats a prop del centre neuràlgic de la competició o bé són pròxims a les zones on s’allotjaran els atletes. Per aquest motiu, aquestes instal·lacions serviran de pistes d’escalfament i d’entrenament tant per als corredors com per als llançadors i els saltadors.

La ciutat, escenari d'atletisme
Seguint la voluntat d’implicar la població, la campanya de promoció de l’esdeveniment ha apostat des del començament per apropar l’atletisme a la gent oferint una imatge de la ciutat com a escenari d’atletisme. «Hem volgut donar valor a l’atletisme i apropar-lo a la població perquè no és un esport de masses a casa nostra, i si la gent ho relaciona amb els espais més quotidians és més fàcil que s’hi apropin i s’animin a participar-hi», assegura Sergi Pujalte. Així, ja des de fa temps es poden veure cartells promocionals penjats als carrers protagonitzats pels mateixos atletes que participaran a la competició on apareixen de fons elements emblemàtics de la ciutat.

A banda de les campanyes promocionals i de difusió de l’esdeveniment, que augmenten a mesura que s’acosten les dates de celebració, des de l’Institut Barcelona Esports s’ha desenvolupat també una promoció en l’àmbit escolar perquè tots els nens i nenes del Campus Olímpia d’aquest estiu puguin anar a l’Estadi Olímpic per viure els campionats, conèixer l’atletisme i participar-hi directament.

Promoció dels abonaments
El comitè organitzador ha posat a la venda més de 350.000 entrades amb la intenció d’omplir la capacitat de 32.000 espectadors de què disposa l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Segons asseguren des del Departament de Premsa de Barcelona 2010, «des del primer moment el gran desafiament ha estat omplir l’estadi durant les sis jornades de competició». Per aquest motiu, a banda de les entrades d’un dia i per a totes les persones que vulguin seguir de prop la competició, s’han creat dos tipus d’abonaments, un de sis dies i un altre de tres dies.

Per aconseguir una bona assistència de públic, els organitzadors han apostat per oferir preus molt populars, que van des de deu euros al dia en el cas dels abonaments per a sis dies fins als set euros al dia en els abonaments de tres dies. A més, amb la intenció que els assistents al campionat puguin gaudir no tan sols de l’oferta esportiva sinó també de l’extensa activitat cultural i de lleure de la ciutat, el Comitè Organitzador de Barcelona 2010 ha signat un acord amb els gestors dels principals equipaments del parc de Montjuïc per oferir importants descomptes als compradors d’abonaments de tres i sis dies. D’aquesta manera, les persones que adquireixin algun dels dos abonaments es podran beneficiar de reduccions en el preu de l’entrada d’equipaments com ara CaixaForum, el pavelló Mies van der Rohe, el Poble Espanyol i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Per reforçar la compra dels abonaments de tres i sis dies s’ofereix també una promoció de descompte per al Barcelona Bus Turístic.

Gran ressò mediàtic
La celebració de grans esdeveniments esportius atrauen un gran nombre de visitants, que aprofiten l’avinentesa per venir a passar uns quants dies a Barcelona. Segons dades facilitades per Turisme de Barcelona, l’any passat les competicions esportives van atraure al voltant de cinc milions d’espectadors entre locals i internacionals, i aquest any s’espera que els europeus d’atletisme contribueixin a mantenir i fins i tot augmentar aquesta xifra. «La celebració de grans esdeveniments esportius com aquest tenen una gran importància perquè atrauen un gran nombre de persones i contribueixen a consolidar la imatge de Barcelona com a ciutat que viu l’esport», afirma Josep Anton Rojas, director de Promoció de Turisme de Barcelona.

En aquest sentit, «la ciutat està competint per atraure negoci, i els grans esdeveniments esportius són una bona oportunitat per atraure públic des del punt de vista presencial però també mediàtic, de manera que no només tenen un gran impacte de forma directa sinó que també contribueixen a fer una gran promoció de la ciutat”, conclou Rojas.

Des de l’Institut Barcelona Esports, aquests campionats també es veuen com una gran oportunitat i una bona plataforma de promoció mediàtica. «Les hores de televisió que té un esdeveniment com aquest contribueixen a promocionar la ciutat a l’exterior i, alhora, la competició també atrau un gran nombre de públic que vindrà a Barcelona amb l’excusa de veure l’atletisme i que deixarà uns beneficis importants per a la base econòmica de la ciutat», afirma Sergi Pujalte.

Beneficis del campionat
El Campionat Europeu d’Atletisme tindrà un impacte econòmic i turístic per a la ciutat, però també deixarà seqüeles en l’àmbit esportiu local. Per als atletes espanyols d’alt nivell competir a Barcelona és una gran oportunitat per fer una bona marca, però alhora el campionat també ha de servir per promoure l’atletisme entre el col·lectiu més jove. «Acollir un esdeveniment com aquest ha de servir per promoure l’atletisme des del punt de vista de la pràctica de base i, per tant, els primers beneficis han de ser per a la gent que fa atletisme a casa nostra i les escoles d’atletisme que tenim a la ciutat», afirma Sergi Pujalte.

En aquest sentit, a llarg termini «el pas del Campionat Europeu d’Atletisme ens deixarà uns equipaments esportius d’una qualitat molt elevada», conclou Pujalte, tal com ja va passar en el seu moment amb la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate