Salut

Què és l'osteopatia?

3 de juliol, 2012

L’osteopatia és una pràctica terapèutica desenvolupada per Andrew Taylor Still a finals del segle XIX i basada en la teoria que moltes malalties són causades per una pèrdua de la integritat estructural.

Osteopatia és una paraula formada per dos mots d’origen grec. Osteon, que significa ‘os’, ‘estructura’. I patia, que ve de pathos, que significa ‘patir’. Segons el comitè americà de terminologia osteopàtica, «l’osteopatia és una escola de medicina basada en la teoria que el cos és un organisme vital on l’estructura i la funció estan coordinades. La malaltia és una perversió de l’una i de l’altra, mentre que la teràpia és una restauració manipuladora d’aquestes anomalies».

L’osteopatia és un conjunt de coneixements específics basats en l’anatomia i la fisiologia del cos humà, en el coneixement de com intervenen els diferents teixits en la producció de la malaltia i en l’aplicació de tècniques de normalització de les funcions alterades. Aquestes tècniques s’han desenvolupat durant més d’un segle d’evolució de la disciplina.

Encara que a l’osteopatia se la relacioni fonamentalment amb problemes que afecten l’aparell locomotor, la veritat és que tracta l’ésser humà de manera global, com un tot, restablint l’equilibri alterat mitjançant tècniques manuals adreçades a qualsevol dels teixits afectats, siguin del sistema musculoesquelètic o del visceral, el nerviós, etc. Es tracta d’una teràpia manual que ajuda a alleujar, corregir i recuperar lesions musculoesquelètiques i patologies orgàniques. És una disciplina que posa un èmfasi especial en l’estructura del cos. Empra, principalment, la manipulació dels teixits tous (músculs, lligaments, tendons, etc.) i de correccions articulars. En la majoria dels casos, l’osteòpata valora el grau de llibertat de moviment que hi ha en determinades articulacions amb relació al problema o la malaltia que presenti el pacient i, mitjançant aquestes tècniques, que en cap cas no han de ser doloroses, intenta restaurar-ne el bon funcionament.

Tipus de tractaments
L’osteopatia serveix per tractar les afectacions doloroses de la columna vertebral i de les articulacions. També es demostra efectiva en casos de cefalees, migranyes, vertígens, trastorns circulatoris, digestius, traumàtics, ginecològics, pediàtrics, etc.

Hi ha tres tipus de tractaments en osteopatia: estructural, visceral i cranial. El primer se centra en trastorns de les estructures òssies, musculars i articulars. El visceral s’enfoca a la curació d’òrgans i vísceres per optimitzar-ne la funció mitjançant la manipulació i així aconseguir un millor reg sanguini. Finalment, el cranial, que insisteix en la noció de mobilitat dels ossos del crani i la seva influència en el sistema nerviós central. S’adreça al desenvolupament del nadó, de l’infant, com també als trastorns funcionals de l’adult.

Indicacions de l’osteopatia
L’osteopatia es mostra molt efectiva en el tractament del mal d’esquena que afecta la columna cervical, dorsal i lumbar i les zones de natges i sacroilíaques. Els dolors articulars en malucs, genolls, espatlla, colzes o turmells també es poden resoldre amb aquesta disciplina. L’osteopatia serveix igualment per tractar contractures musculars, dolor a l’articulació de la mandíbula (l’articulació temporomandibular és font de cefalees i dolor a la cara), síndrome vertiginós i marejos si són d’origen cervical. Finalment, resulta molt efectiva en la curació del mal de cap, ja que moltes cefalees tenen l’origen en contractures i tensions musculars a la zona cervical.

A Catalunya les tècniques osteopàtiques es van coneixent cada vegada més i són reconegudes com a teràpies directes o complementàries per tractar patologies de l’aparell locomotor. Fisioterapeutes i metges en fan ús com a complement de tècniques de rehabilitació o readaptació.

Revista Claror nº78 - Juny 2012
Albert Gimenez
Metge i osteòpata CEM Claror i CEM Marítim
 

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate