En Forma

  Et donem consells útils per quan facis una sortida en BTT!

  3 d'octubre, 2012

  Hi ha tants tipus de rutes com bikers, però es poden dividir en dos grans grups. Els recorreguts per zones conegudes amb lleugeres variacions o els que porten a llocs nous que no coneixem i que permeten descobrir camins i paisatges diferents. Aquests cal preparar-los a consciència.

  Conèixer l’estat físic d’un mateix és fonamental per organitzar la ruta. Si tenim per costum fer 40 quilòmetres plans, enfrontar-se a 60 quilòmetres de pistes de muntanya pot ser una tortura, per a un mateix i per als que ens acompanyen.

  Per això, a l’hora de preparar la ruta cal tenir en compte els quilòmetres que volem fer en cada etapa i sobretot el desnivell acumulat en pujada. No és el mateix fer 60 quilòmetres amb un desnivell acumulat de 1.000 metres que fer la mateixa distància amb un desnivell de 2.300 metres.

  És bàsic, encara que resulti una obvietat, tenir la bicicleta en perfectes condicions abans de començar la ruta. Pneumàtics en bon estat, cadena, canvi i frens han de respondre a la perfecció i el ciclista ha de tenir uns coneixement bàsics de mecànica per si sorgeix qualsevol avaria.

  És important comptar amb un inflador, càmeres de recanvi i pegats, eina multifuncional, un tronxacadenes, brides de plàstic, pastilles de fre i oli per lubricar la cadena cada dia. Si es viatja en grup es pot compartir aquesta càrrega. Unes eines i una farmaciola per a tots és suficient.

  Per gaudir de la ruta, l’equip personal és molt important, començant pel culot i el casc. Les samarretes tècniques garanteixen una correcta transpiració perquè mantenen el cos sec. Són  imprescindibles un paravent, guants, ulleres i un mocador o buff.

  L’alimentació i la hidratació són fonamentals. Durant les etapes s’ha de menjar poc i sovint, igual que en la ingesta de líquids per mantenir la hidratació. Cal portar barretes energètiques, entrepà, fruites seques, etc.

  Hi ha elements que ajuden a gaudir de la ruta, com ara un comptaquilòmetres, telèfon mòbil amb carregador, càmera de fotos, llums de davant i posteriors, GPS si seguim un track i un mapa de la zona per a una bona orientació. No oblideu que tot el material s’ha de carregar dins de les sàrries. I, per descomptat, com menys pes millor.

  El medi ambient és de tots i tothom té dret a gaudir-ne. Per això és un deure respectar els camins, respectar les persones i els animals que trobem en ruta abaixant el ritme, no utilitzar els frens de forma agressiva i, per descomptat, no deixar rastre del nostre pas.

  Revista Claror nº 78 - Setembre 2012
  Marta Domingo
  Tècnica esportiva de condicionament físic del CEM Can Caralleu

  Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

  GTranslate