En Forma - Experiències

Un grup d'infants sahrauís visiten el Claror cada estiu

29 de maig, 2013

Gràcies a la col·laboració entre la Fundació Claror i l’associació Gràcia amb el Sàhara, cada juliol un grup de nens i nenes sahrauís participen en els casals d’estiu que organitza el CEM Claror. Aquesta iniciativa està inclosa dins del projecte Vacances en Pau, impulsada per l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí (ACAPS).

Tot va començar l’any 2001, quan un grup de famílies del barri de Gràcia que es coneixien a través de les associacions de mares i pares de les escoles del barri es van interessar pel projecte Vacances en Pau, que impulsava arreu de Catalunya l’ACAPS. «Vam decidir tirar-lo endavant al nostre barri i, de fet, tots els que vam impulsar-lo ja coneixíem el projecte per amics que teníem que l’havien provat abans, amb experiències molt satisfactòries», explica la Mireia Abril Janer, presidenta de Gràcia amb el Sàhara. El primer any van acollir tres infants, però amb el temps la xifra ha augmentat. «El 2012 en van venir nou i per a aquest 2013 n’esperem vuit.»

El projecte Vacances en Pau és un programa d’acolliment durant les vacances d’estiu (juliol i agost) per a infants de sis a dotze anys. «Per temes d’organització, els primers anys van a Itàlia i aquí a Catalunya no vénen fins que en tenen vuit, tot i que després acostumen a repetir fins a quatre estius seguits», explica la Mireia.

Dels dos mesos que estan amb les famílies d’acolliment, al juliol van als casals d’estiu del CEM Claror, on juguen amb altres infants i fan activitats lúdiques i esportives a l’aire lliure, cosa que els va molt bé perquè són nens que estan acostumats a fer molt d’exercici. «Pensa que les famílies d’acolliment han de treballar i no poden estar tot el dia per ells», reconeix la Mireia. En canvi, a l’agost acostumen a marxar de vacances amb la família i és quan passen més temps plegats.

«Col·laborem amb el CEM Claror des del 2011 i n’estem molt satisfets. Els nanos s’ho passen molt bé perquè fan piscina, van d’excursió, participen en activitats i tallers i juguen amb canalla de la seva edat. Cremen molta energia. Hi ha dies que acaben rebentats», explica la Mireia.

Finançament
Els costos del projecte van repartits. «Nosaltres paguem el bitllet d’avió d’anada i tornada per a l’infant, facilitem gratuïtament la revisió mèdica i les medicines que pugui necessitar, i cobrim el 10 % del cost del casal de juliol que es fa al CEM Claror. El 90 % restant l’assumeix la Fundació Claror, entitat gestora del centre.» D’altra banda, la família d’acolliment s’encarrega de l’allotjament, la manutenció, la roba i la maleta de vint quilos amb materials de primera necessitat per a quan l’infant torna amb la família d’origen. I si la família d’acolliment fa algun viatge durant les vacances també s’encarrega de les despeses.

Tant per a les famílies d’acolliment com per a les d’origen és una experiència molt positiva. A uns els serveix per educar els propis fills amb valors solidaris, i per als altres és molt útil per millorar el benestar dels seus petits i donar a conèixer les dures condicions en què viuen.

«A més, amb les revisions mèdiques que els fem detectem celiaquia, malalties infeccioses com la tuberculosi o l’hepatitis i també són molt comuns problemes de vista causats pel sol i les càries per la manca d’aigua», explica la Mireia.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate