Josep Maria Gay de Liébana, economista

«Podem veure la desaparició de clubs de futbol»

2 d'octubre, 2013

Entrevistem a l'economista Josep Maria Gay de Líebana que ens fa cinc cèntims de la situació del sector esportiu.

Com veu el panorama del sector esportiu de Catalunya?
Des del punt de vista esportiu és un sector molt fort, amb una producció de planter i generació d’esportistes molt bona. Ara bé, des del punt de vista econòmic passa per dificultats i cal prendre una sèrie de mesures que permetin reanimar-lo.
 
Què han de fer els esports minoritaris per subsistir econòmicament?
Són clubs que depenen fonamentalment dels ingressos privats, és a dir, de les quotes dels socis i fins no fa gaire disposaven d’alguna subvenció pública, però ara això s’ha acabat atesa la situació. Ara és un moment per innovar la generació d’ingressos. D’una banda, ajustant les quotes per captar nous abonats i, de l’altra, explotant adequadament els recursos que tingui el club com ara el restaurant, organitzant colònies, casals o altres activitats que generin ingressos complementaris.
 
Parlem de futbol. Vostè diu que el model està en crisi. 
La situació és molt complicada, tret dels casos del Barça i el Real Madrid. La resta dels clubs tenen un deute important i, encara pitjor, el tenen amb diferents creditors. Per no parlar del deute que també han contret amb Hisenda. Tot això s’agreuja perquè aquests clubs es mouen amb una economia modesta i aquesta els impedeix sortir d’aquesta situació. Estan obligats a assumir una reestructuració per mirar de reduir els elevats costos als quals han de fer front. S’han de redimensionar al que poden generar i això implica reducció de llocs de treball i reducció de salaris.
 
Es parla de repartir millor els drets de televisió...
La Lliga espanyola té dos grans protagonistes, que són el Barça i el Real Madrid. La diferència d’aquests dos equips no es deu només al repartiment dels drets televisius sinó sobretot perquè tant el Barça com el Reial Madrid han sabut convertir-se en dos clubs de futbol que van més enllà de les fronteres espanyoles. Són entitats esportives amb un interès mundial amb seguidors a molts països, des d’Àsia fins a Amèrica, tot passant per l’Àfrica i el nord d’Europa. Són entitats transnacionals. La resta dels equips espanyols no ho són i van al darrere a molta distància pel que fa a la generació de recursos. El Barça genera 483 milions d’euros i el València, que és el tercer club més important, en genera només 121. Aquí rau la diferència. Això no vol dir que el tema dels drets televisius no es repensi. Actualment, Barça i Real Madrid es reparteixen entre ells la meitat del pastís, però no hem d’oblidar que són els que més espectadors capten. La solució al problema seria fer que la Lliga espanyola mogui més audiència de la que mou ara i això significa que se segueixi més per part d’audiències d’altres països. Un altre aspecte que caldria millorar seria canviar el mètode de pagament. I, finalment, un cop augmentat el pastís de guanys, caldria fer una repartició més equitativa dels guanys entre tots els clubs de la Lliga. No pot ser que el Wigan Athtletic, actualment a la segona divisió anglesa, ingressi 49 milions d’euros en drets de televisió i que el València, en canvi, n’ingressi 42. 
 
Els equips que no puguin reduir el seu dèficit han de desaparèixer o perdre la categoria?
Evidentment s’ha de crear un nou marc que reguli totes aquestes situacions. De fet, està pendent d’aprovació una nova llei que reguli les situacions d’insolvència dels clubs de futbol. Crec que s’arbitrarà algun camí que pot ser dur i que pot acabar implicant la pèrdua de categoria. Tenim casos com el Tenerife o l’Oviedo que van tirant però estan en situacions molt complicades. Els propers anys podem veure la desaparició d’alguns clubs de futbol. En un futur la Lliga espanyola de futbol es retallarà i no perquè es faci per una decisió esportiva sinó per una raó de limitació econòmica. No tothom podrà aguantar o permetre’s el luxe d’estar a primera divisió. El futbol es depurarà.
 
I el Barça què ha de fer per afrontar el futur amb garanties i si pot desbancar el Real Madrid?
El Barça està en una bona situació. És el segon en generació d’ingressos a una distància molt discreta del Real Madrid. El seu objectiu no és altre que el de seguir guanyant títols a escala internacional. Els últims anys ha guanyat en diverses ocasions la Champions i això és el que et posiciona i et fa incrementar ingressos. Fa molts anys que arriba com a mínim a les semifinals, i això és bo. A la llarga, si els blaugrana segueixen amb aquest ritme de títols això farà que el Real Madrid perdi distància i noti la sotragada econòmica perquè els seus contractes de patrocini, que van molt bé, no seran tan bons. 
En resum, la lliga espanyola té dos grans clubs de futbol que han sabut vendre’s molt bé en l’àmbit mundial.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate