En Forma

Té sentit córrer descalç?

14 de maig, 2014

Recentment molts corredors s’han sumat a aquesta nova tendència en el running. Es tracta, simplement, de córrer descalç. La filosofia d’aquest moviment es fonamenta en el fet que el cos humà està dissenyat per córrer sense necessitat d’usar cap tipus de calçat (el primer del qual es té constància data de fa deu mil anys), i que usar-lo, lluny d’ajudar els corredors, és l’origen dels freqüents problemes articulars i musculars que pateixen.

Els estudis de revisió sobre lesions en el corredor mostren que el 79 % dels practicants d’aquest esport pateixen almenys una lesió anual. Per disminuir l’aparició d’aquests problemes, els fabricants de sabatilles han anat evolucionant el disseny del calçat de manera que disposa cada vegada de millors sistemes d’amortiment i presenta més estabilitat davant la trepitjada i les irregularitats del terreny.
 
La carrera i l’ésser humà
Encara que és el mitjà de locomoció propi de l’home, generalment la carrera ha rebut poca atenció, segurament perquè, en múltiples aspectes, l’home és un corredor mediocre i a més és metabòlicament poc eficient en relació amb altres mamífers. No obstant això, la conducta humana cap a la carrera és diferent de la d’altres exemplars de la seva espècie, que generalment la fan servir com a mitjà de fugida davant dels depredadors. Aquest aspecte queda demostrat si comprovem la velocitat màxima que poden aconseguir (entre un 50 % i un 100 % més que en l’home), o el temps que poden mantenir-la (uns vint segons en l’home, en contrast amb altres mamífers que poden fer-ho durant minuts). 
 
El cas de l’home és especial, ja que la seva estructura permet sostenir velocitats moderades- baixes durant molt de temps, mitjançant el metabolisme aerobi.
 
L’ús en l’ésser humà de la carrera, com a mitjà de desplaçament, és una conducta única entre els primats i molt poc comuna entre altres quadrúpedes.
 
El boom del running
L’home ha practicat la carrera com a mitjà de desplaçament i supervivència des del principi de la seva existència. Inicialment la practicava descalç, però per evitar els danys que les irregularitats del terreny podien causar en la planta dels peus, l’ésser humà va començar a utilitzar el calçat. Aquest calçat era tremendament senzill, i el seu disseny es basava en una sola de cuir que se subjectava al peu mitjançant unes tires.
 
A la fi dels anys seixanta el Dr. Kenneth Cooper va publicar el llibre Aerobics, en el qual mostrava al món la virtut de la carrera com a protectora de la salut cardiovascular, i a partir d’aquí es va produir una revolució en una societat en la qual s’havia instaurat el sedentarisme, i ben aviat tothom es va posar a córrer. D’aquesta manera, van arribar les primeres sabatilles dissenyades per a aquesta finalitat que incorporen amortiment en el taló, les Asics Onitsuka Tiger. Més tard, Phil Night, que les havia importat als Estats Units, va fundar Nike i va començar a produir el model Nike Cortez. Els primers models eren molt simples, i s’assemblaven molt al disseny que tenen actualment les sabatilles minimalistes.
 
L’evolució d’aquest calçat es va fonamentar en la generació de millors sistemes d’amortiment i estabilitat. El calçat modern incorpora multitud d’aquests sistemes, fets amb diferents materials per assistir el moviment del peu i reduir les lesions, encara que l’eficàcia d’aquestes mesures no ha estat provada.
 
Les lesions
Si bé el disseny del calçat esportiu ha anat orientat a la prevenció de lesions, els resultats mostren que estan lluny d’aconseguir el seu objectiu, ja que el nombre i la incidència d’aquestes s’han mantingut estables. Les més habituals: tendinitis del tendó d’Aquil·les, problemes musculars al panxell, síndrome compartimental al tibial anterior o fasciïtis plantar. Els resultats d’alguns articles de revisió mostren que l’ús del calçat no ha reduït la incidència entre corredors, i últimament s’ha generat un fort corrent d’opinió que critica aquests sistemes artificials, ja que, al seu entendre, modifiquen el comportament natural del peu en el moment de contactar amb el terra i pot ser la causa d’alguns dels problemes que sofreixen avui dia els corredors.
 
Conclusions
La carrera és un mitjà de locomoció usat per l’home des de l’inici de la seva evolució. Excepte en els últims quaranta anys, l’home l’ha usat sempre, sense calçat o amb un calçat molt elemental.
 
El boom del running va generar una evolució (o involució) del calçat per evitar l’aparició de lesions. No obstant això, els resultats mostren que les lesions no s’han reduït per les millores introduïdes.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate