Can Caralleu, som més que fitness

Can Caralleu preserva 2.317 metres quadrats de bosc antic amb Compensanatura

19 de juny, 2015

La Fundació Can Caralleu Esport, que gestiona el centre esportiu municipal Can Caralleu, ha realitzat una donació a la iniciativa CompensaNatura amb la finalitat de preservar 2.317m2 de bosc antic per “Selvans“, un projecte per a comprar drets de tala a Catalunya, sent el primer centre esportiu de Catalunya que fa aquesta aportació.
 
Mitjançant la implicació directa d'Acciónatura, la donació permet la compra dels drets de tala d'almenys 25 d'anys d'un bosc antic inclòs a l'“Inventari de Boscos singulars de Catalunya IBSC“, i per tant considerat com a excepcionalemnt valuós en biodiversitat forestal i proveïdor de múltiples serveis ecosistèmics.
 
Així mateix el Cros de muntanya de Can Caralleu, que enguany coincidia amb el dia mundial dels boscos, ha fet una donació per preservar 189,47m2 de bosc antic.
 
Selvans i CompensaNatura: Protegint els boscos centenaris
Els boscos centenaris o madurs, escassos i generalment de difícil accés, constitueixen un patrimoni tan valuós com poc conegut. A diferència d’altres hàbitats, com els aiguamolls, els boscos madurs requereixen segles per aconseguir un estadi de màxima riquesa estructural i biodiversitat o per recuperarse en cas de pertorbació important, raó per la qual és del tot imperatiu i urgent preservar-los en les millors condicions possibles, ja que actualment conformen tan sol un 2% o 3% de la superfície forestal de Catalunya.
Acciónatura impulsa el programa “Selvans”, que mobilitza a administracions, empreses, particulars, institucions científques, i propietaris forestals, de cara a assegurar la preservació efectiva d’aquests paratges, i el seu aprofitament social sostenible com a patrimoni comú insubstituïble. Com a via d’implicació per la societat, Acciónatura opera també la iniciativa CompensaNatura, on proposa a particulars i organitzacions ajudar a conservar un d’aquests boscos, d’una superfície (en m2) equivalent a l’espai que ocupen amb els seus habitatges, oficines, botigues. etc. Amb una aportació única de 9,50€, podem ajudar a preservar 50 m2 d’un bosc madur, patrimoni natural irreemplaçable i en perill.
 
Itineraris forestals terapèutics
Des d’Acciónatura també estan treballant en la configuració d’uns primers “itineraris forestals terapèutics”, que es basen en les reeixides experiències a Corea i Japó, al voltant del concepte de “shinrin-yoku” (“bany de bosc”), i els seus efectes sobre la salut de les persones.
S’ha demostrat que els passejos i l’activitat als boscos redueixen els nivells d’estrès, angoixa i depressió, regulen la pressió arterial, baixen els nivells de glucosa i reforcen del sistema immunitari.
Aquest itineraris transcorreran per enclaus de bosc relativament ben conservats, i es proposaran estiraments i exercicis suaus preparatoris, consciència i pràctica de la respiració, silenci, tranquil·litat, contemplació, apertura de sentiments, tai-txí, ioga, passejos meditatius...
 
Més informació a:
 

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate