Claror, som més que fitness

  40 anys de Claror, 40 anys de compromís

  6 de setembre, 2018

  Tot i que el primer gimnàs (l’”Esportiu Claror”, que avui anomenem “Claror Sardenya”) va ser inaugurat el 1982, i la Fundació Claror va adquirir aquesta forma jurídica el 1989, el cert és que “Claror” com a entitat va néixer el 1978, aleshores  en forma de cooperativa: la “Claror Societat Cooperativa Catalana Limitada”.

  Sí, 40 anys de Claror. No és una errada. I és que, tot i que el primer gimnàs (l’”Esportiu Claror”, que avui anomenem “Claror Sardenya”) va ser inaugurat el 1982, i la Fundació Claror va adquirir aquesta forma jurídica el 1989, el cert és que “Claror” com a entitat va néixer el 1978, aleshores  en forma de cooperativa: la “Claror Societat Cooperativa Catalana Limitada”.

  I, tot i que les grans festes als clubs esportius les reservem per al 2022, quan celebrem els 40 anys del primer dels nostres gimnasos, no podem oblidar ni passar per alt la commemoració dels 40 anys en què “Claror”, encara que fos en forma aleshores de cooperativa. Perquè sense l’empenta d’aquella cooperativa formada aleshores pels mestres i pares i mares dels alumnes de l’Escola Sagrada Família, no s’explicaria ni s’entendria la història de tot el que va venir després: la inclusió de l’Escola Sagrada Família al CEPEPC (Col·lectiu d’Escoles Per l’Escola Pública Catalana) i la posterior integració a la xarxa d’escoles públiques de la Generalitat de Catalunya, la inauguració del primer gimnàs (l’Esportiu Claror) amb piscina al barri de la Sagrada Família i obert a tot el veïnat que s’hi volgués abonar, la conversió de la Cooperativa en Fundació sense ànim de lucre, la conversió (després dels Jocs del 92) de l’Esportiu Claror a Centre Esportiu Municipal, i el creixement posterior amb la gestió de més centres esportius municipals a Barcelona, i arreu de Catalunya.

  Per tot això, encara que no haguem previst grans festes ni actes especials, aquest setembre sí que volem recordar i commemorar aquella data, i retre homenatge a les dones i homes que van tenir el somni de crear Claror,  impulsar el seu creixement, i definir uns principis i uns valors que, 40 anys després, seguim mirant de defensar amb la mateixa il·lusió que el primer dia. A tots ells i elles, el nostre sincer agraïment!

   


  Resum històric de Claror

  1978: Neix la Cooperativa Claror
  “Claror Societat Cooperativa Catalana Limitada” va néixer l’any 1978 com una cooperativa formada pels mestres i els pares d’alumnes de l’Escola Sagrada Família, del carrer de Sardenya 343 de Barcelona. L’Escola, propietat per la Companyia de Jesús, va ser transferida a la Cooperativa Claror, que en va assumir la gestió.

  Sota la gestió de la Cooperativa Claror, l’Escola Sagrada Família va entrar a formar part del Col·lectiu d’Escoles Per l’Escola Pública Catalana (CEPEPC), i va demanar ser reconeguda com a Escola Pública per la Generalitat de Catalunya acabada de restaurar.

  La Cooperativa Claror va imprimir a l’Escola Sagrada Família un caràcter laic, progressista i catalanista. A més, va ser una de les primeres escoles del districte de Gràcia de Barcelona en esdevenir mixta.

  Des del principi, també, la Cooperativa Claror va concebre l’esport i l’educació física com una part important en la formació de les persones, i li va donar a l’assignatura d’educació física el mateix pes que en el programa acadèmic tenien les assignatures més importants.

  1982: Construcció de l'Esportiu Claror (Claror Sardenya)
  En aquest context, la Cooperativa Claror va fer un pas molt important: va remodelar els baixos de l’escola per construir un poliesportiu (amb piscina de 25x12 metres, gimnàs, i sales polivalents). Aquest poliesportiu, anomenat Esportiu Claror, va donar servei als alumnes de l’escola i, a més, a tots els veïns del barri de la Sagrada Família, que podien utilitzar-lo mitjançant un abonament.

  L’Esportiu Claror es va construir entre els anys 1981 i 1982 amb un cost de 39 milions de pessetes, que van ser aportats per la Generalitat de Catalunya (19 milions), la Diputació de Barcelona (3 milions) , l'Ajuntament de Barcelona (1 milió), i la Cooperativa Claror (16 milions).

  L’Esportiu Claror va ser inaugurat el 19 de desembre de 1982, i ràpidament es va convertir en un poliesportiu de referència a un barri, la Sagrada Família, mancat d’equipaments esportius.

  1989: La Fundació Claror, hereva de la Cooperativa
  El 1989, l’Escola Sagrada Família va entrar a formar part de la xarxa d’escoles públiques de la Generalitat de Catalunya. Per aquest motiu, i considerant que ja havia acomplert el seu paper, la “Claror Societat Cooperativa Catalana Limitada” es va dissoldre, donant lloc a la Fundació Privada Claror, a qui va traspassar la titularitat de l’Esportiu Claror.

  La Fundació Claror, per tant, va néixer el 1989 amb el propòsit de gestionar amb criteris públics l’Esportiu Claror, i per continuar la tasca que havia fet la Cooperativa de difusió i promoció de l’esport, la salut, la cultura i el lleure per a tothom al barri de la Sagrada Família en particular, i a Barcelona i Catalunya en general.

  Un dels primers projectes de la Fundació Claror va consistir en ampliar les instal·lacions de l’Esportiu Claror amb la construcció d’un pavelló cobert i altres espais en els terrenys de titularitat municipal l’interior d’illa on estava situat l’Esportiu. El 1993 es van inaugurar els nous espais de l’Esportiu, que passava a tenir 5.800 metres quadrats, i que en part era de titularitat municipal.