Judith Mula, biòloga i especialista en ciència i tecnologia dels aliments

Tecnologia alimentària

4 de novembre, 2007

Quan els nostres avis eren petits, menjaven productes de la terra sense gaire fornitures, amb pocs tractaments i innovacions escasses. Avui dia, però, la gran quantitat d’aliments que trobem al mercat i de processos per elaborar-los ha fet, fins i tot, que calgui una ciència que estudiï tot allò que els envolta. La tecnologia dels aliments és una ciència que abarca molts àmbits: des de la producció, a la conservació, la legislació, la seguretat alimentària, la investigació orientada a la creació de nous aliments o la seva millora... en definitiva, tot allò que envolta un aliment des de que neix fins que arriba al consumidor.

A l’hora d’alimentar-nos, quina responsabilitat hem d’adquirir els consumidors davant del futur?
Cal aprofitar els avenços de la tecnològia alimentària, però sempre observant els ingredients que conté tot allò que mengem, la qual cosa porta implícita que hem d’informar-nos bé. Per exemple, els aliments precuinats ens poden resoldre un àpat, però hem de saber que contenen una gran quantitat de sal i massa matèria grassa i, per tant no hauríem de consumir-los de manera habitual.

Podem atribuir l’encariment dels aliments a l’avanç tecnològic?
Sí, és evident. Les empreses han d’invertir molt en investigació i en processos de producció, i això es nota en el preu.

En què consisteix la biotecnologia dels aliments?
Cal diferenciar la tecnologia dels aliments de la biotecnologia. La primera estudia els processos que pateix un aliment des que es recol·lecta fins que arriba al consumidor. En canvi, la biotecnologia estudia com utilitzar determinats microorganismes, com bacteries o fongs, per aconseguir, per exemple, que un iogur tingui una determinada textura.

Temps enrere es creuaven diverses varietats de maduixes o de papates per obtenir-ne una de nova; avui, en canvi, creuem els gens de tots dos productes per obtenir-ne un de nou. Per quin motiu són necessaris els aliments transgènics?
Una de les raons és poder tenir maduixes o patates en les èpoques de l’any en què la planta per si sola no en fa. Però també ens poden interessar per obtenir varietats més resistents al transport o per a altres finalitats, com ara cultivar un determinat producte en un indret on era impossible per les condicions climàtiques o protegir les plantes de les gelades...

I per què tenen tan mala premsa?
El problema és que les grans empreses dedicades a elaborar transgènics han pervertit la idea original. Un dels objectius era permetre el cultiu de determinats aliments en zones amb fam endèmica i, en canvi, en alguns casos, aquestes empreses comercialitzen plantes que no produeixen llavors fèrtils per obligar al camperol a comprar-ne cada any.

Un aliment transgènic pot variar per culpa del clima o l’ambient?
De moment, només s’han aconseguit transgènics vegetals i no es tracta de superplantes. Per exemple, perquè una planta sigui resistent a una determinada plaga se li modifiquen els gens, però si la plaga muta tampoc hi ha res a fer. Passa, per exemple, amb el virus de la grip que ens ataca cada any, tot i estar vacunats.

Deixem els transgènics i seguim amb d’altres tipologies. Què són els aliments ionitzats?
Són els que han rebut radiacions gamma o ionitzants per tal d’esterilitzar-los o millorar-ne la conservació. Per exemple, les patates poden rebre aquestes radiacions per evitar que germinin.

I els aliments nutracèutics?
Nutracèutic prové de les paraules nutrient i farmacèutic. Es tracta d’aliments que no només compleixen la funció de nutrir, sinó que, a més, pretenen millorar la salut o prevenir una malaltia. També s’anomenen aliments funcionals, però hem de tenir molt clar que no curen en cap cas.

Quin és el futur de l’alimentació?
Està clar que no menjarem a base de píndoles, com creiem anys enrere. Menjar no és només alimentar-se, sinó que té un gran component social i psicològic.
El que penso és que hi haurà un major nombre d’aliments funcionals que s’ajustaran al nostre estil de vida. Estic convençuda que si no és possible retornar a una vida més tranquila, els aliments s’acabaran modificant per tal que s’adaptin al ritme que portem. El cas de les amanides i les verdures (que ja trobem en còmodes bossetes, tallades i rentades) n’és només un exemple.

Quins són els avenços més destacats en la tecnologia dels aliments?
Destacaria els envasats al buit de les carns, que permeten conservar-la en perfecte estat fins a sis mesos, o tot el camp de la creació d’aliments especials, com ara els dietètics o aquells destinats a persones amb intolerància al gluten o a la lactosa.

 

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate