La moda del running i de les curses populars

Córrer al carrer, un esport a l'alça

5 de novembre, 2010

El 42% de les persones que practiquen esport a Barcelona ho fa en espais urbans. La presència de corredors als carrers i a l'aire lliure ha crescut molt en els últims anys, i les xifres de participació de les curses populars han crescut per la proliferació d'una activitat que cada dia té més adeptes.

Sortir a córrer als carrers i parcs de la ciutat i, en general, sortir a córrer a l’aire lliure és avui en dia una pràctica molt habitual. Fa uns anys enrere veure un corredor practicant aquest esport al carrer podia ser fins i tot mal vist per la resta dels vianants, però el boom que ha viscut l’atletisme i especialment el món de les curses populars en els últims anys ha fet que hagi proliferat el nombre de persones que es calcen unes sabatilles, es posen roba còmode i surten a córrer a l’aire lliure. Així, la imatge de persones que s’entrenen als carrers d’una ciutat és ja del tot habitual i un exemple n’és la ciutat de Barcelona, on cada vegada són més les persones que s’animen a practicar aquest esport en espais urbans.

Aquest augment es veu afavorit per les pròpies característiques de la ciutat: «Barcelona disposa de molts espais urbans com places, jardins, passeigs i platges que contribueixen a facilitar la pràctica esportiva a l’aire lliure, una activitat que cada vegada és més important a la ciutat», explica Pere Alcober, delegat d’esports de l’Ajuntament de Barcelona. L'increment de persones que practiquen aquesta activitat física s'ha pogut veure també als circuits urbans de la ciutat, que s'han convertit en llocs de trobada per a molts corredors que es reuneixen per entrenar plegats.

Les favorables condicions climàtiques de la zona, la facilitat amb què es pot practicar aquest esport i el fet que es pot fer a qualsevol lloc i en qualsevol moment són alguns dels motius que podrien explicar el creixement d’aquesta activitat, que dia a dia guanya nous adeptes.

Córrer en grup
Habitualment córrer s’associa a una activitat esportiva de tipus individual, on cadascú corre contra si mateix. Tot i això cada vegada són més els corredors que s’uneixen en agrupacions de corredors per compartir experiències i entrenar junts. Aquest és el cas de l’associació Run2liveBCN, que es va formar l’any 2008 i que es reuneix setmanalment al Poliesportiu Marítim per sortir a córrer. «La nostra essència és practicar una activitat que ens permet seguir una vida sana i que alhora és una activitat social que ens ofereix la possibilitat de compartir experiències amb d’altres corredors», explica Sergi Elvira, membre de l’associació Run2liveBcn. Segons afirmen els mateixos corredors, la passió per córrer s’encomana d’uns als altres. «Si veus persones que corren t’animes a provar-ho, es produeix un efecte contagi», conclou Vicenç López, també membre de l’associació Run2liveBcn.

Un dels secrets de l’èxit en la promoció d’aquesta activitat esportiva és precisament la facilitat amb què es pot començar a córrer. Qualsevol persona que busca sentir-se bé amb el propi cos i deixar de ser sedentària, si ho desitja, pot sortir a córrer. Hi ha diversos perfils de corredors, des dels qui practiquen aquest esport per gaudir d’una sensació de llibertat a l’aire lliure fins als qui necessiten deixar anar les tensions de l’estrès diari o els qui busquen una superació personal. Sigui com sigui, tots coincideixen en els beneficis que els aporta aquest esport. «Tenir l’oportunitat de fer una activitat física com aquesta a l’aire lliure aporta beneficis tant a nivell físic com mental» explica Vicenç López, membre de l’associació de corredors Run2liveBcn. «La pràctica d’aquest esport et permet tenir una bona salut i al cap de poc temps de practicar-lo amb regularitat ja se’n noten els beneficis. Des del punt de vista físic les persones que correm guanyem capacitat respiratòria, millorem la circulació sanguínia i treballem i relaxem els músculs. A nivell psíquic transmet energia per ser més fort i tenir una actitud més positiva», afegeix Vicenç López
.

Nova York, un referent
La tendència dels últims anys de sortir a córrer a l’aire lliure s’ha traduït clarament en un augment de la participació a les curses populars. A finals dels anys 70, quan es van començar a organitzar les primeres curses populars a Catalunya prenent com a referent la coneguda marató de Nova York, es va produir una primera onada de corredors interessats en impulsar la pràctica d’aquest esport. Aquest és el cas de Josep Maria Ententes, actual vicepresident de la Federació Catalana d’Atletisme, que va ser un dels promotors de la primera marató que es va organitzar a Catalunya l’any 1977, que va ser també la primera marató de tot l'estat. «En aquell moment vaig pensar que l’interès per les curses populars seria una moda passatgera, però afortunadament em vaig equivocar i ara difícilment desapareixeran perquè estan del tot implantades», explica Josep Maria Ententes. Una prova de la consolidació de les curses populars és la Marató de Barcelona, que enguany compta amb més de 10.000 participants i que any rere any incrementa la xifra de participants. També en són un bon exemple la Cursa dels Bombers, la Cursa dels Nassos, la Cursa de les Dones i la Milla Sagrada Família, que cada vegada tenen un nombre més elevat d’inscrits.

La moda de les curses
Als Estats Units i a la resta d'Europa la tradició de les curses populars fa temps que és a l'alça. Un dels factors que ha influït en el creixement d'aquesta tendència ha estat la publicitat. «Córrer està de moda, però també hi ha influït molt el màrqueting d’empreses que han comercialitzat tot tipus de material i patrocini de curses», assegura Ricard Vila, entrenador nacional d'atletisme i entrenador de muntanya a Can Caralleu. Tot i això, també s'ha fet una bona promoció d'aquest esport des d'institucions esportives i socials. «La societat a nivell polític i cultural vol que aquesta pràctica esportiva vagi a més, independentment dels interessos comercials que hi ha al darrera, i això fa que una cursa popular avui en dia tingui tants participants», assegura Vicenç López, membre de l’associació de corredors Run2liveBcn
.

L'entrenament com a base
Per afrontar amb un mínim de garanties qualsevol cursa els corredors han de seguir un programa d’entrenament específic i personalitzat. L'entrenador Ricard Vila treballa diàriament per preparar degudament a tot tipus de corredors. «La meva tasca com a entrenador és estructurar un pla d'entrenament a mida de l’esportista per tal que tregui el màxim rendiment tenint en compte les seves possibilitats», explica Ricard Vila. La seva funció és encarregar-se tant de l’entrenament com de la preparació física del corredor, que inclou des de preparar el calendari de la temporada fins a fixar objectius, planificar l’estratègia a seguir i establir un control i seguiment de l’esportista. «Com a mínim s’ha d’intentar fer tres dies d’entrenament a la setmana i combinar treballs de força, acumulació de quilòmetres i carrera progressiva», assegura Vila, que treballa per tal que cada corredor arribi a complir els seus objectius.

En aquest programa d’entrenament l’activitat de preparació en un gimnàs o centre esportiu juga un paper molt important i és un complement necessari per als corredors. «La fórmula ideal d’entrenament és una pràctica continuada de l’atletisme i exercicis de gimnàs», explica Vicenç López, membre de l’associació Run2liveBcn. Aquesta associació aposta per la fórmula corredor-entrenador per practicar aquesta activitat esportiva seguint una disciplina i sota la supervisió d’un professional especialitzat i, a més, també treballen la part física en un centre esportiu. «Els exercicis de força, estiraments, peses i abdominals són imprescindibles per als corredors i el gimnàs és el complement necessari per treballar aquesta part més tècnica», assegura Sergi Elvira, de Run2liveBcn.

Calendari de curses
Actualment s’organitzen a Catalunya més de 200 curses populars anuals, entre les quals hi ha tres maratons. El calendari de curses és molt ampli i pràcticament cada setmana els corredors tenen l’oportunitat de participar en una carrera. Per a alguns, les curses són exàmens de nivell, mentre que per a d’altres són una bona opció d’entrenament per preparar-se per fer una marató. Així, a les curses hi coincideixen tant els esportistes professionals com els que hi participen sense una vocació competitiva.

La situació a l'alça de les curses populars fa que moltes persones se sentin atretes per aquest esport i decideixin provar-ho. «Són molts els qui comencen participant en curses populars petites i poc a poc es van animant a superar-se i a participar en carreres més llargues», explica Josep Maria Ententes. La recerca de nous al·licients i la voluntat de provar coses noves ha fet que en els últims anys també hagi augmentat l'interès per les curses de muntanya, l'ultrafons i fins i tot les duatlons i les triatlons.

Reptes de futur
Actualment, tot i el bon moment que viu aquest esport i les curses populars encara resten alguns reptes pendents. «Estem molt satisfets per l’augment que s’ha produït en els darrers anys però encara ens queda molt per fer», assegura Pere Alcober, delegat d’esports de l’Ajuntament de Barcelona. «Entre els reptes que tenim a partir d’ara hi ha el d'aconseguir que els programes pensats per nens i nenes en edat escolar vagin més enllà i incideixin en la importància de fomentar la pràctica esportiva entre els més joves. A nivell de curses populars específicament, estem treballant per aconseguir incrementar la participació femenina, que actualment encara es troba molt per sota de la masculina». En aquest sentit, per incentivar la participació de les dones a les curses populars i anivellar les desigualtats que avui en dia encara hi ha entre homes i dones s'organitzen iniciatives com la Cursa de les Dones, que segons assegura Alcober és molt importants perquè «pot animar a moltes dones a seguir corrent i a participar en d’altres curses que es fan a la ciutat».

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate