Mens Sana

  Vols superar-te? Sergio Herráez ens explica el coaching esportiu

  8 d'abril, 2015

  T'agrada fer esport però notes que t'estàs estancant i t'agradaria aspirar a més? Si necessites millorar la teva motivació i confiança ara ho pots aconseguir seguint un programa de coaching esportiu que farà emergir les seves habilitats i capacitats per assolir èxits esportius. Sergio Herráez, especialista en coaching esportiu ens explica els fonaments d'aquesta filosofia de treball.

  Què és exactament el coaching esportiu?
  És un procés de desenvolupament personal orientat a l’àmbit esportiu. Durant aquest procés, el coach treballa per apropar el coachee (esportista) a la consecució del seu objectiu, sigui de caire individual o col·lectiu.

  Què cal per poder fer una sessió de coaching?
  Bàsicament tres coses: la primera és generar un entorn de confiança, basat en la sinceritat, la competència, la credibilitat i la confidencialitat. La segona és que l’esportista tingui un repte o objectiu que per a ell/a sigui important assolir. I la tercera és que hi hagi el compromís necessari per part de l’esportista de dur a terme accions que el portin a la consecució del seu objectiu. 

  Quina metodologia utilitza aquesta disciplina?
  Nosaltres partim de la creença que el coachee és una persona completa, i per aquest motiu ens posicionem al mateix nivell que ell/a . No jutgem, ni valorem si el que li passa està bé o malament, o si és correcte o incorrecte. Tampoc aconsellem, ja que pensem que el que ens podria servir a nosaltres no necessàriament servirà a l’altra persona i també evitem, així, generar una relació de dependència. Simplement procurem apagar la nostra «ràdio interna» i escoltem, mirem i sentim el que ens porta el coachee. A partir d’aquí, fem preguntes per ampliar la consciència del coachee vers els seus objectius, creences que el puguin estar limitant, fortaleses, habilitats, etc. Amb això l’empenyem a emprendre les accions necessàries, concretes i alineades amb els seus valors per assolir l’objectiu desitjat. En el coaching, és la mateixa persona qui pren decisions a través del fet d’arribar a les seves pròpies conclusions. 

  Quines són les fases en el procés de coaching?
  Primer cal assegurar-nos que la persona amb qui treballem sap què és exactament el coaching i què n’espera, de la sessió. A partir d’aquí, veurem quina és la seva situació actual i la situació ideal. Un cop tenim clars aquests tres punts, el pas següent és fer preguntes per ampliar la consciència del coachee, tot generant un espai d’aprenentatge i de feedback. Els dos darrers punts del procés serien desenvolupar un pla d’acció i fer-ne el seguiment.

  Cal que el coach conegui perfectament l’àmbit en què s’exercita el coachee?
  No. De fet, sovint és preferible que no en sàpiga res. D’aquesta manera, el coach podrà estar més present en la sessió i no «contaminat» per les seves pròpies experiències o referències. 

  Per què recomanaries seguir un coaching esportiu?
  Realitzar un procés de coaching és molt recomanable, perquè permet l’optimització del rendiment i la millora contínua. Tant se val on siguis, si el que vols és continuar millorant.

  Quina diferència hi ha entre un coach esportiu i un entrenador personal?
  L’entrenador personal pacta amb l’esportista els objectius, i en funció de la condició física i de salut de l’esportista dissenya un programa d’entrenament per tal d’assolir les metes desitjades. El coach esportiu fa preguntes que tenen com a finalitat apropar l’esportista al seu repte. Revisa el compromís i les motivacions del client, n’identifica els possibles conflictes interns, les creences que el poden estar limitant o posant fre, i fa que l’esportista prengui consciència dels seus punts forts. En definitiva, saber què és el que desitja i què és el que necessita de si mateix per aconseguir-ho.

  Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

  GTranslate