Aschwin Wildeboer, millor nedador català de la història

"A Dinamarca milloraré més"

12 de novembre, 2009

Aschwin Wildeboer, tot i tenir pares holandesos, és català de naixement. Després de fer bronze en la final de 100 metres esquena als Mundials de Roma del 2009, aquest nedador del Club Natació Sabadell s’entrena actualment a Dinamarca amb l’ambiciós propòsit de poder estar entre els millors del món i tenir opcions de podi en uns Jocs Olímpics.

Aschwin Wildeboer (Sabadell, 1986), va decidir fa uns mesos traslladar-se a Dinamarca, país on des d’aleshores s’entrena durament per tal de millorar les seves marques. El nedador català ens explica que la cultura de preparació que hi ha als països nòrdics és molt més professional que la que hi ha a Catalunya, i aquest factor l’ha d’ajudar a afrontar els seus futurs reptes esportius.

La natació espanyola està un esglaó per sota que la d'altres països?
Actualment sí. S'ha de reconèixer que encara ens falta molt per estar al nivell d'altres potències natatòries.

Falta canviar la manera d’entrenarse o són altres aspectes, els que cal millorar en la manera de treballar?
Jo diria que totes dues coses. Es pot entrenar millor i també s’ha d’assumir psicològicament que som iguals o millors que els altres. Sobretot hem d’estar disposats a escoltar, aprendre i copiar alguns aspectes dels que són millors.

És per això que ha marxat a Dinamarca?
Allà tenen una mentalitat més positiva, perquè fins i tot el més dolent somia ser el millor. Això permet que es creïn ambients molt ambiciosos de treball.

Quines diferències ha notat entre treballar aquí i fer-ho allà?
Per a mi és fonamental la mentalitat dels nedadors, que és realment positiva i autoexigent. A Dinamarca milloraré més.

Per què els nedadors d'aquest país sempre es queden en grans promeses i no acaben d'esclatar en l'àmbit internacional?
Crec que en edats massa primerenques es pensa massa a treure bons resultats de manera immediata des del punt de vista de la competició. Els pares van a veure els seus fills a les competicions i volen que guanyin; d’altra banda, l’entrenador vol que nedin ràpidament al campionat d’Espanya d’aquest mateix any. Tot això és un error molt gran. El que han de fer entrenadors i pares es procurar que el nen s’ho passi bé fent natació, que nedi amb molt bona tècnica, i que sobretot porti una progressió necessària per explotar quan tingui una edat més avançada. S’ha de pensar a quedar campió del món entre els 22 i els 26 anys, i no pas forçar el nen o nena perquè quedi campió de Catalunya als 14.

L'última sensació espanyola és Rafa Muñoz. Donarà grans alegries?
Espero que sí. Sempre hi ha el dubte de què passarà quan treguin els banyadors, però sense cap mena de dubte en Rafa és un nedador amb molt de talent.

Vostè sempre ha rebutjat la utilització dels banyadors de poliuretà, que a partir de l'any que ve ja no es podran fer servir...
Sí, és veritat. Sempre hi he estat en contra, però això no vol dir pas que no me n'hagi beneficiat mai. Tot i això, estic content que l'any que ve desapareguin.

Però el cas és que beneficiaven tots els nedadors per igual..., o no?
No. Hi ha nedadors que són més pesats, tenen una pitjor figura i la seva tècnica és incorrecta. I en el seu cas s’han beneficiat més d’aquesta tecnologia que no pas els que s’han centrat sempre a tenir una silueta i un pes idonis, com també una tècnica de natació excel·lent.

Amb el temps es devaluaran rècords obtinguts en aquests anys de vigència del banyador?
Jo crec que ara mateix, dins el món de la natació, aquests rècords no tenen la mateixa consideració que els fets anteriorment al poliuretà. Abans, els rècords es feien en ocasions comptades i tenien un valor especial. Malauradament, això ha desaparegut actualment.

Com es veu a vostè ara mateix?
Només puc dir que continuo en progressió i amb moltes ganes de seguir millorant.

Quins reptes de futur té a curt i mitjà termini?
A curt termini m'agradaria situar-me entre els millors nedadors del món en la modalitat d'esquena, i a mitjà termini m'agradaria rebaixar els rècords del món vigents d'abans que tot l'afer del poliuretà esclatés.

Vostè neda per Espanya i el seu germà per Holanda. Per què?
L’Olaf va decidir nedar per Holanda en un moment en què la Federació Espanyola de Natació estava molt malament. Els directius només pensaven en el seu propi benefici en comptes de vetllar pel bé dels nedadors. Un altre aspecte comprensible en el cas del meu germà va ser que tenia l’oportunitat de formar relleu amb un dels millors nedadors de la història, Pieter van den Hoogenband.

S'han produït canvis a la Federació Espanyola de Natació. Creu que han estat positius?
Sí, en el poc temps que porten a la direcció s’ha notat un canvi molt positiu, i és d’agrair l’esforç que estan fent per millorar la natació espanyola.

Després del bronze als Mundials de Roma ha obtingut algun contracte publicitari?
Encara no, però actualment estem negociant amb diverses marques. Potser no està bé dir-ho, però veuen un valor de futur en mi.

És cert que els nedadors tenen una vida social molt restringida i que es passen tot el dia nedant?
Sí, és cert. El nedador que vol triomfar no es pot permetre el luxe de sortir de nit gaire sovint. Això és un esport de veritat, en el qual sortir fins tard cada cap de setmana no té cabuda.

Però aleshores vostè no surt mai de festa o què?
Sí, sí que ho faig, però només durant les dues setmanes de vacances d'estiu i les primeres setmanes que tinc de pretemporada.

Entén que Michael Phelps, després de guanyar-ho tot, ara s'estigui passant amb les festes?
Sí. Ho entenc perfectament, ell ja va participar als Jocs Olímpics de Sydney 2000, la qual cosa vol dir que s’estava entrenant com una bèstia des del 1998, sense fer vida social. Ara li toca combinar les dues coses. Ho pot fer perquè Michael Phelps és el millor del món.

Vostè ara té 23 anys i encara li queden uns quants anys de carrera, però, després, què té pensat fer?
La veritat és que m’agradaria molt poder viatjar durant un o dos anys. Primer conèixer món i després decidir on quedarme i construir el meu futur.

Diverses persones m'han comentat que té un caràcter molt peculiar. Sap a què es poden referir?
Suposo que es refereixen al fet que sóc molt despreocupat. Això em permet ser feliç i veure la vida de forma positiva.

Què representa per a vostè el Club Natació Sabadell?
Per a mi el Club Natació Sabadell és com casa meva. És el lloc on m'ho han facilitat tot per arribar on sóc ara mateix i on he crescut des que sóc petit.

Què en penses, de les noves instal·lacions que s'estan fent?
La veritat és que es tracta d’unes instal·lacions impressionants, difícilment hi ha un club de natació privat a Europa amb unes instal·lacions d’aquesta magnitud. La veritat és que podem sentir-nos ben afortunats de tenir aquest projecte tan interessant a Sabadell.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate