JOSEP MARIA SUBIRACHS, ESCULTOR

"Les crítiques que he rebut són producte de l'enveja"

12 de novembre, 2002

Elogiat per molts i criticat per d'altres, Subirachs és un d'aquells artistes que susciten opinions de tots colors. Uns el consideren un avantguardista. Uns altres creuen que desvirtua la idea original d'en Gaudí i trenca la unificació d'estils de la Sagrada Família. Fins i tot hi ha hagut manifestacions populars contra la seva obra. El que és cert és que ningú nega que Subirachs és un artista mundialment reconegut i que, sens dubte, deixarà emprenta. Valia la pena parlar-hi.

Vam sol·licitar aquesta entrevista fa molts mesos, fins i tot pensant que no podríem fer-la mai; però, inesperadament, ens vam trobar amb la gran sorpresa. Gràcies a l'hàbil tasca de la relacions públiques del Temple, Subirachs ens responia positivament l'endemà mateix de la petició i ens citava per al cap de tres dies, el dia que entrevistàvem Etsuro Sotoo, l'escultor de la Façana del Naixement (publicada al número 36 de Tot Claror). La relacions públiques del Temple només ens va donar dues consignes: la primera, "no podeu entrevistar-los als dos junts. Tenen una mena de competència, diferents criteris... i no es fan..."; la segona, "sigueu molt puntuals amb el senyor Subirachs, no fos que...".

La veritat és que entrevistar Josep Maria Subirachs fa respecte. Un té la sensació d'estar davant una d'aquelles figures de l'art que passaran a la història. Com si fóssim davant Picasso. I encara fa més respecte quan l'entrevistes a la taula del despatx de casa seva, envoltat de llibres, de papers a mig dibuixar i de pedres a mig esculpir, a només uns metres de la taula on dina i del llit on dorm. Una casa molt senzilla i humil, pròpia de gairebé un asceta, i que és dins del Temple de la Sagrada Família. Havia dit Picasso? Més aviat sembla que estiguem davant d'en Gaudí!

Subirachs ens fa seure, ens fa sentir còmodes. Es mostra positiu davant l'entrevista i... anem per feina.

Se sent privilegiat, per fer el que fa?
Home! Fer aquesta obra és importantíssim per a mi. Pensi que aquesta Façana de la Passió és, sens dubte, el conjunt escultòric més gran que s'està fent al món ara.

Se sent valorat? Reconegut?
Bé..., sí. La meva obra és cada cop més apreciada, tot i que, com sabeu, també desperta molta polèmica. Però a això ja hi estic acostumat. Una obra creativa, com que és nova, sempre desperta pros i contres, però porto bé la polèmica. Demostra que la gent s'interessa per l'obra, per la Sagrada Família. Pitjor seria la indiferència.

Troba que són justes, les crítiques?
Home, depèn. Fa uns anys hi va haver una crítica molt forta, quan només acabàvem de començar l'obra. Això... què vol que li digui, és com si a un novel·lista li critiquessin l'obra havent-ne llegit només la primera pàgina. Va ser una crítica absurda, producte, em penso, del fet que l'obra era molt cobdiciada. Hi havia molta enveja, en aquells atacs.

Quan li van encarregar la Façana de la Passió tothom ja sabia que vostè era un artista amb una personalitat pròpia i que la voldria plasmar en l'obra, oi?
Exactament. Quan em van plantejar si volia fer la Façana, només vaig demanar dues coses per acceptar-ho: una era viure a l'obra i l'altra era que, per respecte a Gaudí, no l'imitaria, sinó que desenvoluparia una obra personal. Perquè jo estimo tant Gaudí que no vull potinejar la seva obra. Jo el que trobo terrible és la imitació; si no, arribaria un moment que la gent no sabria què és d'ell i què és dels qui hem vingut després.

Creu que Gaudí va deixar el projecte obert perquè els qui vinguessin més tard el personalitzessin?
I tant! Per això ell va fer el Temple verticalment, i no horitzontalment. Només es va dedicar a una sola façana (la del Naixement), i va deixar el projecte obert a fi que d'altres fessin la resta de façanes.

Què és per a vostè la Sagrada Família?
Recordant aquella frase que el Barça ‘és més que un club’, doncs la Sagrada Família és més que un temple. És un monument representatiu de la ciutat de Barcelona, és l'obra més cèlebre que hi ha a Catalunya i un edifici conegut arreu del món, a banda que té la particularitat que no està acabat. Representa la ciutat de Barcelona així com la Torre Eiffel representa París o l'Estàtua de la Llibertat Nova York.

Per què creu que és tan especial la Sagrada Família?
La Sagrada Família essencialment és cèlebre perquè és una obra d'en Gaudí i ell cada vegada és un artista més reconegut. Està de moda cada vegada més. És l'artista més important que ha tingut el nostre país, i per aquest motiu és coneguda. Ara bé, sí que hi ha una cosa afegida: és una obra viva, que s'està fent, i la gent això ho considera un espectacle. Seria com visitar Chârtre i veure'n construir la catedral. Seria un espectacle increïble, que aquí es dóna. I quan s'acabi la Sagrada Família, i em sembla que encara en tenim per temps, serà un edifici tan espectacular que serà cèlebre perquè va ser començat per Gaudí, un creador molt extraordinari.

Qui és per a vostè Gaudí?
L'artista més creador del nostre país. Un home que va portar fins a les darreres conseqüències l'arquitectura en volta, amb la columna inclinada, la gran creació que aguanta la construcció. També va ser un gran creador de formes, una mena de presurrealista. El surrealisme, que ve després, ja s'inicia en Gaudí. Per això a Dalí li agradava tant Gaudí.

Vosté està fent la Façana de la Passió, i això vol dir treballar constantment amb la figura de Jesucrist. Qui és Jesucrist per a vostè?
Un home que va revolucionar el món. Un personatge històric, extraordinari. Miri si he estat de sort que n'haig de representar els últims dies, uns moments molt dramàtics en la vida d'un home que en morir va canviar la història del món.

Els anys que fa que treballa a la Sagrada Família han intensificat la relació que vostè tenia amb la figura de Jesús?
El que m'han ajudat és a aprofundir en els documents que hi ha sobre ell, en els Evangelis. Precisament, darrerament he hagut de col·locar una porta dedicada a l'Evangeli de Sant Mateu i ara estic fent la porta de l'Evangeli de Sant Joan i, per tant, haig d'aprofundir sobre aquest personatge tan extraordinari que va canviar la història.

És important per a una persona com vostè, que treballa a la Sagrada Família, viure intensament el cristianisme?
Jo sóc agnòstic, però culturalment cristià i, per tant, em puc dedicar d'una manera plena i intensa a aquesta obra. Si jo hagués de fer un temple d'una altra religió que no fos la meva, la de la cultura del meu país, doncs no el podria fer perquè no serviria.

Com li agrada definir la Façana de la Passió?
He realitzat una composició molt clàssica, que es pot llegir de seguida, com si fos una pel·lícula. Totes les escenes, des del Sant Sopar fins a l'enterrament, hi estan narrades d'una manera clara perquè tothom les pugui llegir.

Què destacaria de la Façana pel que fa al tractament escultòric?
Hi busco un caràcter molt dramàtic, molt brutalista, per no caure en l'estampeta. Que sigui molt expressivista i tràgic, com ho és el tema que haig de tractar: els trets de la vida de Jesús.

Li dol pensar que no veurà acabat el Temple de la Sagrada Família?
Home, és evident que cap de nosaltres el veurem totalment acabat. També és bonic saber que és com un ésser viu, que anirà creixent després de nosaltres.

Com valora l'obra d’Etsuro Sotoo, l'escultor de la Façana del Naixement?

No és gens creativa. Imita o vol imitar l'estil de Gaudí, no aporta res a la història de l'art. Potser és el que ha de fer, completar alguns dels elements que Gaudí no va deixar acabats. Gaudí i els altres escultors que han treballat en la Façana del Naixement, que almenys han estat sis.

A vostè, que ha creat tant, li agradaria poder dedicar més temps a d'altres obres o se sent gratificat per treballar tant a la Sagrada Família?
A mi ja m'agrada treballar d'encàrrec i l'encàrrec d'una Façana com aquesta és extraordinari. És clar que no pots fer-ho tot, però aquesta obra mereix deixar de fer-ne d'altres per dedicar-s'hi.

Tot i així segueix fent encàrrecs, com el monument que va fer a en Francesc Macià a la plaça de Catalunya?
Sí, mentre he estat a la Sagrada Família també he treballat en dos monuments a Corea, en aquest de la plaça de Catalunya, en un monument dedicat a García Lorca a Cadaqués, en un a Tarragona dedicat al mil·lenari de Catalunya… És a dir, mentre he estat a la Sagrada Família he realitzat altres obres que creia importants i que, fins i tot, evitaven que la meva vida es concentrés en una de sola, fet que potser em podria perjudicar. He intentat distreure'm de la Sagrada Família amb d'altres obres.

Com veu l'art actual?
Ara és una època molt difícil, una mica crítica, i és difícil de poder-hi fer de jutge. Es fa molta obra creativa i molt interessant, però costa molt de jutjar. Diguem que els arbres no deixen veure el bosc.

Hi ha alguna cosa que el preocupi, de la societat actual?

No m'agrada gens ni la guerra ni la violència que podem veure cada dia. Però, tot i així, sóc un gran admirador de l'època en què visc. Això és molt important per a l'artista, perquè és un testimoni de la pròpia època. Ha de ser un testimoni que puguin veure els qui vinguin després.

Com li agradaria que la gent el recordi quan, d'aquí a moltes dècades, miri la Façana de la Passió?
M'agradaria que veiés exactament el moment en què es va fer: a finals del segle XX, i que servís de testimoni de l'època en què va ser realitzada.

Acaba l'entrevista. Li fem les fotos... ara aquí, ara allà. Ens torna a sorprendre amb la seva positiva predisposició; fins i tot ens dedica un llibre. Tenim una última curiositat: per què ens ha concedit aquesta entrevista? "Em sembla interessant atendre una revista local. És molt important que els veïns del barri i la ciutat coneguin més la Sagrada Família, i s'hi apropin més sovint". Hem acabat. Ens felicita per l'entrevista. Diu que s'hi ha sentit molt bé. Aquest compliment ens acaba de trencar els esquemes. Sortim contents i sorpresos. Perquè esperàvem un home més introvertit i "difícil"? Prejudicis? Potser és que Subirachs és un altre geni incomprès a la seva època... com també ho va ser Gaudí?

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate