Joanne Somarriba

"Somio que els meus éxits obrin el camí a les ciclistes joves"

3 de novembre, 2003

Aquesta ciclista basca és, ara per ara, la millor del món. Després d'una carrera tan brillant com complicada en que ha guanyat dos Tours i dos Giros, Somarriba deixarà la bicicleta passats els jocs d'Atenes. Ha estat pionera en un esport que al nostre país no tenia equips femenins. Amb la feina feta, ara només pensa a ser mare.

Això teu amb el ciclisme ja et ve de família…
Sí, la veritat és que a casa sempre hi ha hagut moltíssima afició. A taula el tema de conversa habitual era el ciclisme, el meu pare estava com obsessionat que jo muntés una bicicleta de competició. Quan tenia set anys me la va comprar, i ja no n'he baixat.

"El ciclisme és efímer i s'han d'aprofitar els bons moments" és una frase teva. Creus que ho has fet?
Fins fa cinc anys veia que em passaven els anys i que no tenia ajudes, que ho havia de deixar perquè passava el temps i estava fent el ximple. Jo veia que la meva entrega al ciclisme era total, m'entrenava molt dur i m'ho havia de pagar tot, mentre que les noies de la meva edat acabaven la carrera, començaven a treballar... i jo no tenia res. Ho vaig veure molt negre i vaig pensar a abandonar moltes vegades. Per sort, no ho vaig deixar i he pogut gaudir d'aquests cinc anys de glòria.

Algú pot gaudir pujant el Tourmalet?
Doncs sí. Al 2000 em vaig escapar amb una lituana i ho vaig disfrutar molt. Jo em sentia pletòrica, ens vam escapar juntes, ella s'ho estava passant molt malament i jo volia que hi arribéssim juntes. Jo no volia guanyar l'etapa i vestir-me de groc i deixar-la a ella sense res. Així que vaig deixar que guanyés l'etapa, i va ser un record inoblidable per a mi.

Per ser ciclista s'ha de ser una mica masoquista?
S'ha de tenir molta capacitat de sofriment, perquè és un esport molt dur. Un dia et dónes una pallissa i saps que al dia següent t'has de tornar a posar el culote, les contrincants no afluixen… Al final el que marca les diferències és aquesta força mental. Un ciclista sense capacitat de sofriment és molt difícil que pugui guanyar res.

Aprendre a sofrir a la bicicleta t'ha servit en la teva vida quotidiana?
Sí, jo crec que l'esport d'alt nivell t'ensenya a ser una persona metòdica i a valorar els teus, perquè passes molt temps fora de casa. La veritat és que aprens a viure cada moment, especialment els moments de descans a casa.

T'entrena el teu marit, i els especialistes de la parella diuen que veure el marit a casa i a la feina pot ser un mica conflictiu…
La veritat és que ho portem molt bé. Ell és un noi molt tranquil i que aguanta molt. Per exemple, en aquest Tour, en què vaig començar líder, va haver-hi molta pressió, són moltes hores de convivència amb nervis i tensió. Sempre acabava discutint amb ell, però ha estat molt bonic compartir els nervis d'una volta gran i sobretot, la satisfacció quan les coses surten bé.

No et sembla increïble que la guanyadora de dos Tours no trobi patrocinador al seu país?
Em va fer molt mal en el seu dia, perquè quan vaig deixar de córrer a Itàlia tenia molts problemes econòmics, el meu equip no ens va poder pagar i aquí no trobava ni espònsor ni equip ni res, va ser un any especialment dolent. A Itàlia és que es fan molts equips i no tenen pressupost i a Espanya ni els poden fer perquè no hi ha patrocinadors i tenim molt poca televisió. Abans pensava que era un problema del ciclisme femení, però el mal moment és generalitzat; el ciclisme masculí, tot i tenir més televisió, està en hores baixes.

Així les coses, se'ls pot donar esperances, a les ciclistes joves?
Jo és el que intento. Ara comparteixo equip amb molta gent jove i crec que és molt important no pintar-los un futur gaire negre. Ser realista, però a mitges. El meu somni ara que ho deixo és que els èxits que hem tingut serveixin per obrir camí a la joventut.

Als Jocs Olímpics d'Atenes s'espera que culminis la teva brillant trajectòria amb una victòria…
La pressió me la poso jo. Sé que el meu gran objectiu és Atenes, però sé que és un dia, una carrera, i que la sort juga un paper molt important. No em vull obsessionar gaire. És el meu últim any en competició i vull que sigui molt especial.

No és casualitat que la millor ciclista del món sigui basca, oi?
És cert que aquí hi ha molta tradició de ciclisme, moltes associacions i clubs i, sobretot, molts joves amb ganes de començar una carrera que molts cops veuen frustrada per falta de mitjans.

Que faràs quan baixis de la bicicleta?
Fa dos anys que el meu marit va deixar de treballar per estar amb mi a les competicions i quan ell corria era gregari i jo, tot i els èxits, tampoc no he guanyat gaire. Quan ho deixem no sé què farem, perquè no hem reunit una gran suma. Haurem de pensar a treballar, si pot ser en alguna cosa relacionada amb el ciclisme. Encara que ara mateix vull ser mare: és el que més pressa em corre.

Animaràs el teu fill perquè agafi la bicicleta?
No. En tot cas l'animaré perquè practiqui algun esport, el que ell vulgui.

I si tens una filla?
No crec que l'animés a ser ciclista, perquè les dones ho tenim molt complicat. Però mai no li diria que no, si a ella li agrada per mi encantada. Tot i que segur que dins el cor pensaria: "Déu meu, que no et passi res! Com hauràs de lluitar!"

Ha estat tan dur com per deixar-ho?
Sí, ho he pensat moltíssimes vegades. Aquests últims anys arribava l'hivern i estava sense equip, passant-ho molt malament. Veia que no podria seguir corrent… És molt dur. Ara per sort hem trobat patrocinador per al pròxim any, i que duri molts més.

Com et veus, en deu anys?
Voldria saber valorar les coses que tinc igual que les valoro ara.

Creus que mereixes un lloc en el llibre que acaba d'editar el govern basc sobre prohoms de la nació basca?
No ho crec. No em considero una heroïna basca. Considero que sóc una esportista que ha lluitat molt i que ha obtingut bons resultats. Crec que sóc una dona forta i tenaç que ha lluitat molt per aquest esport, i que també ha rebut grans satisfaccions.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate