Sergi Pujalte, gerent de l’Institut Barcelona Esports

"Barcelona té molt bona salut esportiva a tots els nivells"

7 de novembre, 2010

Sergi Pujalte és gerent de l’Institut Barcelona Esports des del setembre de 2007. Nascut a Barcelona l’any 1975, va cursar els estudis a Sant Estanislau de Kostka i a l’Institut Alsina. És Llicenciat en Sociologia per la Universitat de Barcelona.

Com està de salut Barcelona esportivament parlant?
La ciutat té molt bona salut esportiva a tots els nivells, des de la pràctica esportiva de caràcter més popular que es pot veure als carrers fins al que estem fent amb la organització de grans esdeveniments i apostes més estratègiques com pot ser Barcelona 2022. Tot forma un conjunt que fa que les coses vagin bé i que s’identifiqui Barcelona com una capital esportiva.

Quin paper té l’Institut Barcelona Esports?
És el responsable del seguiment de la gestió dels centres esportius municipals i es preocupa de les inversions d’ampliació de la xarxa d’instal·lacions esportives i del seu manteniment. Treballa amb tot el que té a veure amb la promoció esportiva, des del pla d’esport en edat escolar fins a tots els programes que tenen com a públic diana col·lectius específics com la gent gran, les persones amb discapacitat o les dones. A més, també dóna suport a l’organització de proves esportives i s’implica en la organització de grans esdeveniments esportius. En resum, l’Institut Barcelona Esports s’implica donant suport a tota la gent que des del sector esportiu de la ciutat fan coses.

Quins són els projectes que tenen ara entre mans?
A molt curt termini la celebració aquest estiu dels Campionats d’Europa d’Atletisme és la fita esportiva més important que tenim a l’agenda. Com a ajuntament també estem fent un esforç d’inversió molt gran tant en obres de manteniment com en l’ampliació i el reforç de la xarxa d’instal·lacions esportives, entre les quals hi ha la piscina de Can Caralleu i l’ampliació del Poliesportiu Sagrada Família. A més, també hi ha el calendari esportiu de la ciutat, en el qual hi ha proves com la Milla Sagrada Família.

Què li falta a Barcelona esportivament parlant, o què s’hauria de millorar?
Sempre es pot millorar, el que hem de fer és continuar apostant en aquesta línia de combinar els grans esdeveniments i els serveis esportius a l’abast del ciutadà, és a dir, la xarxa d’equipaments, que s’ha de seguir ampliant i millorant. A mig i llarg termini tenim esdeveniments esportius rellevants a nivell internacional i necessitem que el percentatge de dones participants a les proves populars sigui més elevat, en aquest sentit tenim un repte de creixement important.

Quin nivell considera que tenen els centres esportius municipals de la ciutat?
El nivell dels centres esportius és el que ens reconeixen els 180.000 ciutadans abonats en algun centre municipal i és el que dóna la referència de la qualitat d’aquests centres. És el segon servei públic de pagament més important de la ciutat i això és un reconeixement molt clar de què la gent està satisfeta. Sempre es pot millorar, tenim coses pendents i sempre ens falten equipaments per a algunes disciplines esportives concretes que necessiten de la seva pròpia instal·lació. Tenim necessitat de créixer en nombre de pavellons per donar cabuda als esports col·lectius de sala, que és una de les fites que ens haurem de marcar en els propers anys. Amb la participació i la utilització tan massiva dels centres esportius hi ha un reconeixement claríssim de la satisfacció que hi ha. Per tant, tot i que sempre hi ha coses a millorar, hem fet un esforç molt gran perquè el nivell mig de les instal·lacions sigui molt alt i que tothom que ho vulgui pugui practicar esport amb la màxima proximitat possible al domicili.

Amb els centres esportius que hi ha actualment es cobreix la necessitat dels ciutadans o està previst construir-ne més?
Hi ha un grau de cobertura territorial molt elevat, però és veritat que hi ha llocs de la ciutat on encara no es compleix el ràtio de tenir un centre esportiu a menys de 10 minuts a peu de casa, sobretot a les zones de recent creixement de la ciutat o on hi haurà més creixement, que és on haurem de construir nous equipaments.

Fins a quin punt el projecte de Jocs Olímpics d’Hivern de Barcelona 2022 pot marcar l’agenda esportiva de la ciutat els propers anys?
L’únic que farà és aportar un element nou que fins ara no hem tingut a la ciutat com és la pràctica d’esports de gel. En aquest sentit, tenim reptes a alguns nivells i alhora també serà una oportunitat perquè Barcelona pugui fer una aposta pels esports de gel, que es poden desenvolupar tranquil·lament a la ciutat. Això marcarà l’agenda des del punt de vista de la construcció de nous equipaments i d’esdeveniments que poden succeïr. Per això, l’experiència que hem tingut amb el Barcelona Snow Show a l’Estadi Olímpic és un bon referent perquè demostra que hi ha esdeveniments que passen a la ciutat que aporten a l’esport un valor que no té si es realitza en un altre lloc.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate