Més que fitness! Compromesos amb la societat

  10 d’octubre, suma’t al Dia Mundial de la Salut Mental

  9 d'octubre, 2019

  El 10 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental i a Claror ens hi sumem molt conscients que per gaudir d’un complet benestar cal cuidar cos, ment i entorn. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la salut mental és un “estat complet de benestar físic, mental i social i no solament una absència d’afeccions o malalties”.

  La Federació Mundial per a la Salut Mental relaciona aquest estat de benestar amb tres factors:

  • Com ens sentim amb nosaltres mateixos
  • Com ens sentim amb els altres
  • Com responem a les demandes de la vida

  Qualsevol d’aquests factors pot alterar el nostre benestar i provocar una malaltia mental, és a dir, un trastorn en el cervell que té com a conseqüència una alteració greu en el pensament, els sentiments, les emocions o la conducta. En trobem de molts graus i ningú està lliure de patir-ne en algun moment de la seva vida. De fet, l’angoixa i la depressió són els trastorns més comuns i ja han esdevingut la principal causa de baixa laboral en tot el món. Hi ha estudis que afirmen que en el món occidental una de cada cinc persones pateix cada any alguna malaltia mental.

  Inclusió vs estigma

  Malauradament, una de les conseqüències de patir un trastorn mental és que la persona afectada se senti exclosa de la societat en la qual viu, cosa que genera profundes desigualtats. A Claror col·laborem amb moltes entitats que treballen amb persones que pateixen trastorns de salut mental oferint-los oportunitats de lleure i pràctica esportiva com una manera de superar-se, de socialitzar-se, de contribuir al seu benestar físic i emocional en un entorn normalitzat i inclusiu.

  Entitats a qui donem suport

  Associació Aprenem

  Treballen per a la inclusió de persones amb trastorn de l’espectre autista, en especial, infants. Hi col·laborem des de 2015, organitzant una activitat de piscina a Claror Cartagena per a nens i nenes d’entre 3 i 12 anys.

  Associació de Familiars Alzheimer de Barcelona

  L’entitat té com a objectiu millorar la qualitat de vida de la persona malalta d’Alzheimer i la seva família. Des de 2017, un grup de persones gaudeixen de la piscina petita de Claror Cartagena setmanalment.

  Grup Caliu – L’Ateneu divers 

  Ofereix un servei d’oci i cultura a persones adultes amb discapacitat intel·lectual amb necessitats de suport intermitent i limitat. Hi col·laborem des de 2018 oferint-los accés als clubs esportius perquè puguin participar d’activitats de graella en grups petits.

  Fundació CPB – Dr. Fàbregas. Club Social Dreta de l’Eixample

  Ubicat al barri de Sagrada Família, compartim taules comunitàries i hem impulsat juntament amb altres agents del barri el projecte Rutes de salut. Des del 2018 ens fem càrrec de les caminades pel barri del col·lectiu usuari del Club Social i, també disposen d’una sala polivalent setmanal de Claror Sardenya per dur-hi a terme els assaigs del grup de teatre.

  Associació Esportiva Barcelona

  Es dedica a fomentar l’activitat física i esportiva de les persones amb discapacitat intel·lectual. A Can Caralleu, els cedim 15 hores setmanals d’espais esportius i celebren al club dos tornejos, de petanca i de futbol sala.

  A banda de les entitats amb qui tenim conveni, moltes més assisteixen als clubs, entre elles: l’Escola Fasia, l’Escola Nadís, l’Associació Centre Pedralbes, el Centre de Salut Mental Sarrià-Les Corts, la Fundació Boscana o la Llar Tres Pins.

  Un dels grans reptes: la inserció laboral

  La inserció laboral és un pas importantíssim per evitar l’exclusió. És per això que moltes entitats centren gran part dels esforços en crear aliances amb altres organitzacions per promoure la contractació o, directament, creen Centres Especials de Treball amb els quals assoleixen tres objectius: donar feina a les persones usuàries de l’entitat, prestar serveis a la societat i generar una font de finançament.

  A Claror procurem contractar serveis a centres especials de treball i hem iniciat les primeres experiències en inserció laboral.

  Centre l’Alba

  L’entitat està dedicada a l’observació, estudi i investigació de les patologies mentals d’àmbit psiquiàtric entre infants i adolescents i ofereix serveis per possibilitar el tractament, la creació del llaç social i la rehabilitació. Amb el Centre l’Alba hem iniciat el camí de la d’inserció laboral a Can Caralleu amb una primera experiència molt exitosa.

  Fundació Joia – CET Apunts

  La Fundació Joia ofereix serveis d’inserció social i laboral a persones que pateixen trastorns de salut mental. Claror contractem al seu Centre especial de treball Apunts, serveis de copisteria i distribució.

  Associació Estel Tapia – Centre Especial de Treball Estel Tapiac

  El CET Estel Tapia dona ocupació a persones amb discapacitat i ofereix serveis de confecció a empreses. El tipus de servei que ofereix Estel Tapia permet que a Claror fem economia circular. Cada any els encarreguem reconvertir roba o pancartes en desús en algun obsequi per regalar a tots els treballadors i treballadores de l’entitat: moneders, estoigs, bossa per als entrepans...

  La salut laboral

  Hem de cuidar la nostra salut mental sempre però també és important que el nostre entorn ho faciliti. En l’àmbit laboral és necessari que totes les organitzacions prenguin consciència que són responsables de la salut mental del seu equip i que han de crear iniciatives per tenir-ne cura. A Claror fem enquestes de clima i psicosocials a l’equip, per tal de conèixer el seu estat de benestar a la feina. Totes dues enquestes ens aporten informació que ens permeten dur a terme accions de millora.

  També hem dissenyat un Manual de lideratge per tal que els equips se sentin millor informats, cohesionats i que es fomenti la participació de totes les persones.

  I com no podria ser d’una altra manera, tot l’equip pot fer ús dels Clubs Claror, perquè la pràctica d’activitat física és una bona manera de prevenir trastorns de salut mental originats per les sobrecàrregues i l’estrès de la vida quotidiana.

  Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

  GTranslate