En Forma

La importància del tècnic esportiu en la teva rutina

3 d'octubre, 2012

La de tècnic esportiu és una professió que s’ha anat transformant durant els últims trenta anys, a la vegada que evolucionava la manera com la societat entén la pràctica d’activitat física i esport. Però quin valor té avui el professional de l’activitat física entre els milions de practicants del món del fitness i l’activitat física saludable?

La pràctica d’activitat física és, sense cap mena de dubte, una de les millors inversions que podem fer per a nosaltres mateixos, tant si ho mirem des d’un punt de vista mèdic com econòmic, psicològic... Si estem d’acord en aquesta afirmació, quin valor té el tècnic esportiu que ens acompanya en aquesta pràctica?

Segurament, el primer que ens passa pel cap és que el tècnic serà la persona que ens ensenyarà a fer correctament els exercicis, els gestos tècnics o els moviments que s’hagin de practicar per assolir els objectius fixats. I, tot i ser una obvietat, no deixa de ser una afirmació amb valor per si mateixa. Afortunadament, cada vegada més, els estudis necessaris per poder tenir la titulació de tècnic esportiu inclouen coneixements en anatomia, teoria de l’entrenament o aspectes psicològics com ara la motivació. Durant els tres últims anys Catalunya ha fet un pas de gegant en la regulació de les diferents titulacions i els seus plans acadèmics, fet que ha permès donar valor a la figura del tècnic. Per tant, no és un error reconèixer els coneixements que el tècnic esportiu té sobre el cos, el moviment i les metodologies d’ensenyament.

En segon lloc, el tècnic esportiu és la figura que ens acompanyarà durant el camí, més o menys llarg, fins a l’assoliment dels objectius plantejats. Fent servir una metàfora, és el far que ajudarà a dur a bon port el nostre vaixell, sabent en quin moment hem d’esforçar-nos-hi i remar amb força i en quin moment cal relaxar-se i deixar que les veles i el vent facin el seu treball.

Aquesta guia és molt valuosa perquè, per una banda, és experta en la matèria i fonamenta les seves orientacions en coneixements sòlids. I, per una altra, és més objectiva que la persona mateix, condicionada pel cansament, les comoditats, les expectatives excessives, etc. El tècnic esportiu s’ha de preocupar per tot allò que requereixi l’evolució correcta. La planificació adequada de l’entrenament, els temps de descans necessaris per a la recuperació, la diversitat d’exercicis per no caure en la monotonia, el plantejament dels objectius en cada etapa d’entrenament perquè siguin assolibles però prou exigents per suposar un repte.

I, en tercer lloc, i més important encara, el bon tècnic esportiu serà aquell que ens faci estimar l’activitat física. I per què? Doncs perquè serà la millor inversió que farem en nosaltres mateixos.

En el cas d’un infant, el tècnic esportiu l’ha d’ajudar a estimar el córrer, el xutar, el ballar, tot plantant-hi una llavor que l’haurà d’acompanyar molts anys.
En el cas d’un adult, el tècnic esportiu l’ha d’ajudar a aprendre a trobar un temps valuós i exclusiu per dedicar-se en cos i ànima a si mateix. L’ha d’ajudar a estimar l’activitat física com una medicina pel cos i la ment que li permetrà viure la resta del temps amb més energia i optimisme.

Finalment, el tècnic ha d’ajudar la persona gran a continuar gaudint de la vida i de les persones que l’envolten, procurant-li un cos més àgil i despert.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate