Sèniors

La importància de l’entrenament de força per no perdre la funcionalitat

25 d'abril, 2019

L'entrenament de força és clau per no perdre la funcionalitat, que és el que es perd quan ens fem grans, quan el nostre cos deixa de moure’s com es movia abans. Amb el treball de força el que fem és retardar la pèrdua de la funcionalitat i fem que sigui més progressiva, un aspecte determinant per a poder gaudir d’una vida saludable.

Durant els darrers anys la progressiva incorporació de la gent gran als clubs esportius i a les sales de fitness, ha estat una constant. Hi ha activitats només dedicades a aquest grup d'edat i cada cop són més els que perden la por al primer dia.
Moltes són les raons per les quals una persona gran decideix anar a un club esportiu. Sigui per motius mèdics, socials o esportius, els tècnics de les sales de fitness i activitats dirigides ajudem a trobar l’espai en el qual se sentin a gust i notin la millora en el seu dia a dia.

Abans de començar a fer activitat és recomanable fer una visita al servei mèdic del club. En aquest moment és quan es comença a definir el tipus d’activitat més recomanable basant-se en el seu estat de salut, anímic i experiència prèvia en l’esport. Amb aquesta informació, el tècnic de sala podrà orientar-la amb més garanties d’èxit.

Beneficis de treballar la força
L'entrenament de força és clau per no perdre la funcionalitat, que és el que es perd quan ens fem grans, quan el nostre cos deixa de moure’s com es movia abans. Amb el treball de força el que fem és retardar la pèrdua de la funcionalitat i fem que sigui més progressiva, un aspecte determinant per a poder gaudir d’una vida saludable.

Amb els anys podem desenvolupar una sèrie de patologies vinculades, en la majoria dels casos, a l’envelliment (osteoporosi) i també patir pèrdues degeneratives de la massa del múscul esquelètic (sarcopènia). En ambdós casos, i en altres patologies del sistema múscul esquelètic, el treball de la força és vital.

La pèrdua de massa muscular pot portar associada a una sèrie de conseqüències:
• Pèrdua de la confiança per manca equilibri i possibles caigudes.
• Limitació de l’activitat que porta, en molts casos, al sedentarisme.
• Pèrdua de la independència.

Per contrarestar això, el treball de força provoca:
• Augment de la massa muscular
• Millora de la densitat òssia
• Prevenció de lesions
• Millora de l'equilibri
I per tant, millora de l’autoconfiança i de la qualitat de vida.

Exercicis més adients
Hi ha molts tipus de força però la més adequada en aquesta edat, i en les fases inicials de l’entrenament, és la força resistència, un entrenament general que porta a la millora de la potència muscular de cames, tronc-cintura escapular i braços. Amb intensitats al voltant del 40-60% i unes 8 a 12 repeticions per exercici.
Els exercicis de tren inferior i de tren superior es poden realitzar perfectament amb màquines de politges amb una mica de pes, que ofereixin la resistència adequada. Igualment, les bandes elàstiques i manuelles són un bon complement per treballar la força. El treball amb el propi pes corporal (flexions, esquats, etc.) també és recomanable, però vigilant els exercicis que impliquin l’equilibri.

S'ha de motivar les persones a mesura que es van fent grans en la pràctica esportiva i només ho podrem fer si les oferim un programa el més variat possible, intercalant exercicis de força i resistència i fent que participi també en activitats dirigides.
Si ho aconsegueixen, els guanys a nivell físic, social i funcional són innombrables.

Segueix llegint...

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate