Et donem uns consells per organitzar les vacances escolars dels teus fills

Carme Giménez

28 de juliol, 2014

Arribat el final de juny i després de la recta final en la qual es pateix pels resultats acadèmics, ens trobem amb una concentració excessiva de dies de vacances en el període estival. Com ho poden fer els pares per conciliar la vida laboral amb els fills?

A Catalunya les famílies no tenen gaires possibilitats d’assumir aquesta tasca, ja que les jornades laborals dels pares són molt llargues i amb poca flexibilitat d’horaris. Per tant, serà principalment una qüestió de gestió familiar el fet d’ocupar el temps de vacances escolars.
 
Poca eficiència educativa
En ser un període tan llarg, també hi trobem altres desavantatges, com ara que es mantenen els alumnes massa temps desvinculats dels estudis i això pot generar una pèrdua de coneixements. 
 
De fet, als Estats Units, a la Duke University, ja es va fer un estudi que corroborava que els períodes estivals massa llargs són poc eficients en l’aspecte educatiu. Per aquest motiu, alguns països com Anglaterra estan canviant el seu calendari escolar per repartir de forma més homogènia els dies d’estudi i de vacances. Seria més convenient que durant el curs hi haguessin activitats lectives i no lectives en el mateix dia d’escola i els escolars no anessin tan atrafegats en haver de fer el mateix temari en menys dies lectius. Els pares es queixen sovint que els nens no tenen temps per jugar i relaxar-se convenientment.
 
Colònies i esplais, una bona opció
Les colònies d’estiu i l’esplai són recursos que poden ser de gran utilitat, ja que s’acostumen a fer activitats a l’aire lliure i ofereixen estils alternatius de vida, de relació interpersonal i de convivència igualitària entre tots dos sexes. S’incentiva el desig de contribuir al bé comú i, per tant, és un bon antídot a l’egocentrisme i a les conductes de risc. També el fet de trobar-se amb companys diferents incentiva el canvi de rols socials que s’estableixen a l’escola.
 
Un exemple d’això el tenim en els Minyons de Muntanya, una de les primeres institucions escoltes catalanes creada el 1927 gràcies a la iniciativa de Batista i Roca, en què s’ofereix una educació en valors humans que estimula la participació, la solidaritat i ajuda a la formació del caràcter. 
 
La presència escolta és plural i viva a Catalunya i en aquests moments és força nombrosa. La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge inclou 198 agrupaments i és present en més de 80 poblacions catalanes. Disposa de més de 4.000 caps i responsables i uns 15.000 nens i nenes, adolescents i joves.
 
Estar-se massa temps amb els avis pot ser contraproduent
Un altre recurs molt extens també és deixar els nens amb els avis o altres familiars. En ocasions, si els avis no tenen una bona mobilitat, els nens poden estar massa hores tancats en el mateix lloc o impulsats al recurs de veure la televisió o jugar amb aparells electrònics. Els infants necessiten diàriament una bona dosi d’exercici físic per poder descarregar la seva energia, i si això no s’aconsegueix poden patir insomni o hiperactivitat.
Aconseguim que les vacances escolars siguin un temps per al relaxament i el contacte respectuós amb la natura, però no oblidem tampoc dedicar algunes hores setmanals a la lectura o al repàs del que s’ha treballat durant el curs a l’escola.

l'autor

Carme Giménez

Directora del Centre de Psicologia i Grafologia

Doctora en Psicologia per la URL. Professora de psicoestètica, terapeuta psicomotriu i diplomada en Logopèdia, Grafologia i Gestió Empresarial. Professora de la URL i de la UOC. Membre d’honor de l’Associació de Grafoanalistes Consultius (AGC).

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate