Vine al gimnàs: generaràs endorfines tot l'any!

Núria Sabartés

25 de setembre, 2014

Quan les vacances ja queden molt lluny hem de procurar no aturar la nostra activitat i és que quan fa bon temps, ens trobem amb amics i practiquem activitat física a l’aire lliure però a mesura que avança la tardor i es va escurçant el dia, tot canvia. L'activitat física genera una secreció d’endorfines que ens reporten un gran benestar i que és convenient mantenir tot l’any encara que la climatologia no acompanyi tant. Per això és tan important apuntar-se a un gimnàs per mantenir aquesta sensació els 12 mesos de l'any.

L’estiu és el període més esperat de l’any. Disposem de més hores de llum solar, pugen les temperatures i ens desempalleguem dels abrics i jerseis gruixuts. El clima convida a fer vida a l’aire lliure, a disfrutar de la natura i a relaxar-nos fent allò que més ens agrada. Disposem de temps lliure per trobar-nos amb amics, fer vida de família, dormir, escoltar música, trencar la monotonia i fer esport. En definitiva, viure sensacions agradables i estimular els sentits. Aquest conjunt d’activitats afavoreixen la secreció d’endorfines, l’hormona de la felicitat.
 
Les endorfines són unes hormones segregades per la glàndula pituïtària, que ens provoquen benestar i salut ja que, per una banda, ens donen sensació de plaer i, per l’altra, reforcen el sistema immunològic, cosa que ens fa més resistents a les malalties i al dolor.
 
L’ésser humà era nòmada en els seus orígens, i la seva memòria fa que equipari el moviment amb la llibertat i el sedentarisme amb l’obligació. Així, quan pot, s’escapa de la civilització per trobar una vida més simple, en harmonia amb la natura.
 
En tornar de les vacances, doncs, estem en condicions òptimes per afrontar tot l’any que tenim per davant, però per quant de temps? No podem baixar la guàrdia: hem de mantenir, en la mesura que sigui possible, el ritme vital de l’estiu per poder-nos adaptar al nou estil de vida, preparar-nos per a la rutina diària, el clima fred i la disminució de les hores de llum. El millor moment per fer-ho és, sens dubte, quan encara tenim reserves d’energia i els hàbits ben adquirits.
 
Força endorfines tot l'any 
A la tardor i l'hivern cal no perdre el ritme d’activitat que sí que tenim a la primavera i l'estiu. Una excel·lent manera de fer-ho és acudir immediatament al gimnàs. El nostre cos s’ha acostumat a la dosi diària d’endorfines i un cop recuperem el ritme quotidià les trobarà a faltar, la qual cosa provocarà que la sensació negativa de final de vacances s’accentuï.
 
No hem d’esperar el mes de gener per fer-nos bons propòsits. Ara és el moment idoni per començar un programa d’activitat física: conèixer noves activitats, aprendre noves tècniques, tenir cura de la salut en el sentit més ampli, amb la millora d’hàbits posturals i d’alimentació, i defugir de l’estrès.
 
De nou la vida quotidiana
D’entre els problemes que genera la vida quotidiana a les grans ciutats, hi ha dos factors de risc per a la salut. El primer, el sedentarisme: el cos humà està dissenyat per fer grans caminades diàries, per córrer i saltar. En eliminar aquestes activitats, apareix el sobrepès i l’obesitat i, amb aquests, la cronificació del dolor. Mal d’esquena, articulacions amb sobrecàrrega, etc.
 
El segon factor de risc és l’estrès. La ciutat i el seu ritme frenètic són l’oposat de la necessitat de l’home d’harmonitzar amb la natura. Les conseqüències físiques de l’estrès es tradueixen, generalment, en mals d’esquena ja que s’afavoreixen les contractures musculars, disminueix el llindar del dolor, el tolerem menys, i es fomenta una actitud negativa davant d’aquest.
 
Un bon programa d’activitat física ens reportarà benestar i aconseguirem minimitzar l’impacte dels problemes que sorgeixin cada dia, ja siguin físics o emocionals.
 
A l’hora de triar el pograma d’entrenament aquestes són algunes claus per tenir en compte:
 
1. Identificar els objectius
Hem de saber si volem millorar la resistència, o bé la força, perdre pes, tonificar, aprendre destreses tècniques, adquirir bons hàbits posturals, relaxar-nos...
 
2. Objectius que siguin assolibles
Hem de ser realistes i marcar-nos fites al nostre abast en funció de la disponibilitat de temps, la nostra condició física, l’edat...
 
3. Objectius que siguin mesurables
Hem de poder mesurar la progressió, per exemple, la pèrdua de pes, l’aprenentatge en la tècnica, la disminució dels dolors i la fatiga...
 
4. Que la pràctica sigui regular
La constància és clau. És millor fer esport dos dies a la setmana durant tot l’any que fer-ne cada dia i al cap de dos mesos deixar-lo.
 
5. Que ens motivi
És important que triem activitats que ens agradin i disfrutem fent-les. Les activitats dirigides per un tècnic tenen un component de motivació afegit. Si, a més, fem l’activitat en grup, coneixerem gent i l’activitat serà més atractiva.
 
6. Que ens diverteixi
Si ens ho passem bé serà més fàcil que continuem fent activitat, però a més cal recordar que riure també fa segregar endorfines.

l'autor

Núria Sabartés

Directora Operativa de Can Caralleu

Llicenciada en INEF (UB), Postgrau en Gestió Econòmica d’Entitats Esportives (UB), Gestió de Finances per a no Financers (EADA)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate