"De l'Eixample m'ha sorprès l'esperit de convivència i el teixit associatiu"

Ester Benach

7 de novembre, 2003

Les eleccions municipals del 25 de maig van modificar considerablement el panorama polític de la ciutat. Dels deu districtes, en nou han canviat regidors. A l'Eixample, els districte més cèntric i dens de la ciutat, Assumpta Escarp i Gibert subtitueix a Carme San Miguel.

Com ha estat la immersió en el districte?
La immersió és conèixer molt més la realitat de tot el districte però sobretot conèixer la realitat dels barris, baixar a descobrir que n'hi ha cinc i que cadascun té les seves inquietuds, demandes i necessitats…, fins i tot que són molt diferents entre ells, en molts aspectes. Estic entrant molt en la realitat de cadascun dels barris.

Què és el que més l'ha sorprès, de l'Eixample?
Diverses coses. L'esperit de convivència, per exemple. Per l'Eixample passem tots. A més, hi ha molts turistes i, en canvi, el veí de l'Eixample és molt conscient del seu privilegi i accepta amb molt afany de convivència i de compartir les dificultats que li genera viure al centre de la ciutat. També m'ha sorprès la riquesa del teixit associatiu. He de reconèixer que no en coneixia l'estructura associativa i també que em falta molt, ja que vaig fent de mica en mica perquè m'agrada més entretenir-me que intentar fer-ho tot.

I un aspecte que hagi vist que cal canviar radicalment?
No crec que jo descobreixi gaires coses. Però potser per la meva manera de ser, en aquest mandat m'agradaria fer un esforç important per al manteniment, no tant en el sentit associat a la neteja, sinó com a manteniment integral. Això vol dir fer una mirada més interior que ens permeti gaudir de l'espai públic en el sentit més petit, amb mesures més concretes, de netejar pintades a canviar fanals.

Quins altres eixos d'actuació es preveuen?
Justament ara començarem el procés de discussió més general segons uns criteris generals del Pla d'Actuació Municipal i a partir d'aquí definirem les accions. De tota manera, el Districte ja té feina feta i hi ha coses que et vénen marcades. Per exemple, té un Pla d'Equipaments magnífic i en aquests quatre anys l'hem d'anar executant.

Així en aquests 4 anys els veïns podran gaudir dels equipaments previstos en el Pla...
Es molt difícil planificar a quatre anys, perquè la gestió urbanística implica processos i instruments complicats i lents. I el procés inversor també és llarg. Per això, el compliment del Pla és una cosa que ja sabem que s'ha de fer en diferents mandats i que la inversió s'ha d'anar prioritzant, però el volem continuar.

Centrant-nos en Sagrada Família, després de la reivindicació de l'illa Myrurgia hi ha pendents alguns compromisos. L'escola bressol serà una realitat aviat?
Precisament l'altre dia parlava amb la Marina Subirats (regidora ponent d'Educació) i els arquitectes ja han començat a treballar en el projecte.

I la residència per a gent gran?
Estem en procés d'expropiació per cedir el solar de Roger de Flor-Rosselló a la Generalitat, que és qui construeix.

N'hi ha més, de previstes?
En principi, ens regim pel Pla d'equipaments però si veiem que hi ha més necessitats incorporem més coses. L'Eixample concentra el 25% de la població més gran de 65 anys; per tant, és un sector de població que mereix atenció i tractament determinats. Aquest i el dels infants sempre han estat els dos sectors de població que més necessitats generen i, per tant, més cal fer-hi.

I la biblioteca?
Ara som en fase de projecte executiu. S'ha d'incorporar en el Pla d'inversions d'aquest mandat i cal acabar de reordenar tot l'eix: l'escola, la biblioteca, el mercat, el centre cívic... Serà un biblioteca gran perquè estem parlant d'un districte de 250.000 habitants, i els barris són prou densos.

Un altre conflicte són els autocars al voltant del Temple de la Sagrada Família. Ara que en l'aparcament de Marina s'està construint, quina solució nova s'ofereix?
Aquest és realment un tema important i que és suma de moltes coses. Han d'entrar-hi els operadors turístics i el Consorci de Turisme de Barcelona per marcar les rutes turístiques de la ciutat de manera més viable, i obligar els operadors a aparcar en un lloc determinat que s'haurà de buscar. Crec que ara ens hem de plantejar seriosament què es pot fer, buscar solucions definitives i, entre d'altres coses, ja s'està mirant un solar.

Com a regidora ponent de Participació Ciutadana, Solidaritat i Cooperació creu que el ciutadà participa prou en la vida política?
És un repte que el ciutadà individual que fa molt poca vida de barri tingui també possibilitat de dir el que pensa.

I aquest ciutadà de quins mecanismes disposa?
D'una banda, a través del Consell Ciutadà, on hi ha ciutadans no organitzats que participen però, sobretot, a través de mecanismes que lligats a les noves tecnologies ens poden fer arribar a sectors de població com el dels més joves i ens poden permetre donar-los informació i recollir el que pensen.

Els Consells Plenaris del Districte també són una fórmula, però se'ls ha criticat, entre altres coses, perquè els veïns no sempre hi tenen torn de rèplica, no hi ha debat obert o no es facilita la informació prèviament
No sé si la participació més democràtica s'ha d'aconseguir en el Ple perquè al capdavall el Plenari és l'última instància on moltes coses van a aprovació preceptiva. Realment la clau és una aposta que hem fet nosaltres i que és el Consell de Barri.

Però el Consell de barri es fa un cop l'any...
Ara posem en marxa unes comissions de seguiment del Consell. En aquestes reunions surten les idees, el debat de la prioritat política o la dels veïns. És el primer diàleg, el que prioritzem, i on t'arriba la reivindicació molt abans que un tema s'elabori i es converteixi en una aprovació formal al Plenari.

A més, molts cops dupliquem mecanismes de participació i a vegades ho fem poc operatiu entre tots perquè les associacions acaben bloquejades totalment. Reordenarem una mica tot això, no per fer-ho més restrictiu sinó per fer-ho més operatiu, amb una participació de més qualitat.

De la feina a l'ombra a la llum pública

Malgrat que el nom no ens és familiar, Assumpta Escarp té una llarga trajectòria en política municipal. Llicenciada en Dret, de ben jove ha estat vinculada a la política i des del 1997 ha estat cap del gabinet de l'alcaldia, un càrrec privilegiat i molt proper a la presa de decisions: "coneixes moltes coses i estàs en relació directa amb l'alcalde i, per tant, tens aquesta relació de proximitat que no deixa de ser una relació de poder. Però també hi ha molta mitologia sobre que en aquests càrrecs a l'ombra es mana molt… i això és molt relatiu".

Ara, als 46 anys, casada i amb un fill de 13 anys i una filla de 8, deixa la feina a l'ombra i assumeix un nou repte: la regidoria d'un districte que la fa entrar en una esfera pública fins ara desconeguda. "Hauré de fer un canvi qualitatiu en la manera de ser perquè sóc una persona molt discreta i no m'agrada gaire sortir, estar… De tota manera també em considero una persona dialogant, m'agrada escoltar i conversar, així que només cal que m'acostumi a explicar. Penso que és molt important donar a conèixer el que s'està fent, el que penses, com ho vols fer... i fer que la gent en sigui partícep ".

Destaca de la seva personalitat que és molt tossuda i afirma que li agrada treballar per la ciutat des de diferents aspectes. Ara ho farà des de la regidoria de l'Eixample, un districte que coneixia de manera global des de la Casa Gran de l'Ajuntament i com una ciutadana més, ja que és veïna d'Horta.

l'autor

Ester Benach

Directora d'excel·lència i responsabilitat social

Llicenciada en Ciències de la Comunicació (UAB), Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (UOC), Màster en Responsabilitat Social Corporativa (UOC)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate