Els veïns volen habitatges socials i equipaments públics

Ester Benach

9 de novembre, 2000

La Plataforma de Veïns i Entitats de la Sagrada Família "Salvem l’Illa Myrurgia" ha donat un important pas endavant en les seves aspiracions per tal que a l’illa es construeixin els equipaments públics que des de fa anys reivindiquen: una escola bressol, un casal per a gent jove i un residència per a gent gran.

I va donar aquest pas endavant en presentar l’Ajuntament de Barcelona una detallada proposta alternativa al projecte municipal, que va fer pública a l’Administració i a totes les forces polítiques en el transcurs del debat sobre política urbanística que va tenir lloc a la carpa situada a la plaça de la Sagrada família, amb motiu de la Festa Major.

La proposta presentada per la Plataforma constava d’un estudi econòmic i arquitectònic que demostrava la viabilitat de les seves pretensions.

Així, segons la Plataforma, a l’Illa Myrurgia podrien construir-se els anhelats equipaments públic (residència de gent gran, escola bressol i casal de gent jove), e l’espai de 5.178 metres quadrats on l’Ajuntament pretén edificar un poliesportiu privat.

Habitatges socials

També, una de les reivindicacions de la Plataforma és que els nous habitatges siguin de caire "social", per a joves, a preu taxat o mitjançant una altra fórmula.

Una altra proposta de la Plataforma és l’ampliació en 800 m2 del jardí interior que es guanyaria a l’Illa.

A més, l’alternativa presentada preveu respectar íntegrament les façanes de l’edifici Myrurgia que estan catalogades pel Patrimoni històricoartístic de la ciutat.

PSC, CIU i IC reconeixen que es van equivocar

Representants de PSC, CIU i IC van admetre el passat de 3 de maig, davant un centenar de veïns del barri de la Sagrada Família que es van "equivocar" quan el juliol de 1999 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar per unanimitat la Modificació del PGM que afectava la qualificació de la finca situada al carrer Provença 408, coneguda com a Illa Myrurgia. Aquesta afirmació va fer-se en el transcurs del debat organitzat a la carpa, situada a la plaça de la Sagrada Família, amb motiu de la Festa Major del barri, i al qual van assistir representants de les disset entitats que formen la Plataforma "Salvem l’Illa Myrurgia" per debatre el cas Myrurgia i la política d’equipaments del Districte de L’Eixample.

Tots els grups presents al debat (PSC, CIU, IC i EuiA) van coincidir a afirmar que "és evident que al barri de la Sagrada Família falten equipaments públics i que, des de fa temps, hi ha reivindicacions veïnals" i que "potser ens vam equivocar quan vam aprovar el projecte relatiu a l’Illa Myrurgia", com va dir el representant d’IC, Toni Coll.

El representant del PSC, Ramon Nicolau, va explicar que "potser l’error va ser un plantejament en clau de Districte i no de barri, ja que amb el projecte que vam aprovar, el Districte no perd metres quadrats d’equipaments, però sí el barri de la Sagrada Família. En endavant, els equipaments s’han de planificar en clau de barri. És possible que en el cas Myrurgia ens equivoquéssim, i és possible que la proposta que avui ens presenta la Plataforma sigui millor. Amb tot, en el seu dia vam aprovar el projecte que aleshores consideràvem millor". Nicolau va preguntar en veu alta que, si es demostra que la proposta de la Plataforma és millor, "com és possible que a ningú no se’ns acudís?".

Per altra banda, els representants de PSC i IC van comentar que el cas Myrurgia havien posat de manifest la manca de comunicació entre l’Administració i les entitats veïnals en anteriors mandats, afirmació que va ser refusada per l’exregidora del Districte de l’Eixample, Joan Ortega, que va intervenir des del públic en el torn obert de paraules per defensar la seva acció de govern.

Si la proposta és viable, els partits hi donaran suport

En definitiva, tots els representants dels partits presents van manifestar la intenció d’estudiar a fons el projecte presentat per la Plataforma. Si el projecte és tècnicament i econòmicament viable, ens l’haurem de plantejar seriosament", va afirmar el PSC. El representant de CiU, Antoni Cubells, va elogiar l’actitud constructiva de les entitats que formen la Plataforma: "Si la proposta és viable, CiU donarà suport a la Plataforma, la qual ha demostrat seny en les seves reivindicacions, prova de la qual ha estat la presentació del projecte".

Tota la informació relativa al cas Myrurgia es pot consultar al web: go.to/myrurgia.

l'autor

Ester Benach

Directora d'excel·lència i responsabilitat social

Llicenciada en Ciències de la Comunicació (UAB), Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (UOC), Màster en Responsabilitat Social Corporativa (UOC)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate