La Haima

Ester Benach

7 de novembre, 2004

Si he de ser sincera, de camí a la Haima esperava trobar-me una espècie de zoco, de mercat, on la varietat de productes, persones, entitats, olors i colors creessin una atmosfera de mestissatge elevada a la màxima potència. També esperava trobar-me persones que m'aturessin per explicar-me i conscienciar-me sobre el comerç just, la sostenibilitat, les bones pràctiques... Si he de ser sincera, he de dir que, després d'una primera passejada per l'interior, creuant-la en direcció al mar, vaig tenir una sensació de buit i de decepció. On era, el mestissatge? On era, el mercat? Les olors no eren precisament les que havia imaginat: es barrejava la flaire del riu Besòs amb l'olor del plàstic d'alguna carpa o la dels materials nous de trinca d'algunes exposicions.

En arribar al mar, vaig estar-me una estona mirant el Gegant dels 7 mars i l'escalfament dels gimnastes i/o equilibristes que fan l'espectacle. Després, els farts de riure d'un grup escolar que jugava a la instal·lació dels Jocs d'Aigua esperant el doll més fort per mullar-se entre ells, va animar-me a repetir la visita a la Haima, aquest cop a la inversa i camí de la sortida.

La segona oportunitat va valer la pena. La Haima no s'ha de mirar com qui mira un espectacle. És un espai per pensar, per llegir, per escoltar, per sentir experiències i sensacions, un espai conceptual que requereix mirar-s'ho amb paciència i ulls atents. Només així, si hi dediquem prou temps, copsarem i interioritzarem alguns dels missatges que hi trobem.

La Haima és un gran tendal de 16.000 metres quadrats on podem trobar una quinzena d'exposicions diverses, quatre botigues i dos tallers.

Les temàtiques en són ben diverses, com la profunditat amb què s'hi tracten els temes o la posada en escena.

Quan hi entrem des de l'accés al recinte Fòrum el primer que trobem és l'exposició 'Practopia: la ciutat de les solucions', que condueix a un espai dedicat a l'aigua. A Practopia podem veure i llegir una bona quantitat de bones pràctiques aplicades arreu del món que van des de l'ús de l'excrement de vaca com a combustible per als forns, de l'est de Sudan, fins a la idea de l'Institut Federal de Ciència Ambiental i Tecnologia Suïssa, per convertir l'aigua en potable (si es deixa una ampolla de plàstic a l'exposició dels raigs solars durant sis hores, ja que la radiació solar elimina diversos microorganismes). D'aquesta manera es poden evitar les diarrees que comporten desnutrició i, en molts casos, la mort, originades per la manca de salubritat de l'aigua. Una idea que pot salvar la vida de gairebé 6.000 nens.

Un altre exemple de bones pràctiques el trobem a la botiga d'Intermón, amb tot tipus de productes de comerç just, des de cafè a roba, espelmes, intruments musicals, figures decoratives, jocs o bijuteria. També observem bones pràctiques a l'exposició de les entitats Unesco i Meta, en què pren protagonisme el reciclatge de les deixalles urbanes. Podem comprar-hi bosses fetes de lones de banderoles d'aquelles que veiem penjades dels fanals o productes de tota mena fets de paper. També podem gaudir-hi d'un taller de reciclatge de paper.

 

Un microclima d'experiències

 

Entre les exposicions, n'hi ha d'aquelles que t'obliguen a aturar-te i que et desperten sensacions que, si bé són lluny de les que experimenten els protagonistes, són un pas important per entendre'ls.

La de Metges Sense Fronteres, per exemple, ens trasllada al món dels refugiats i desplaçats. Complementa el títol la frase "Viure fugint". La mescla entre imatges audiovisuals i estàtiques, el so i la disposició dels elements aconsegueix fer viure les sensacions d'aquells que han estat condemnats a viure d'aquesta manera: la por, la fugida, la incertesa, la supervivència, la vulnerabilitat, il·lustrades amb tic-tacs d'un rellotge, amb crits d'un nen buscant la mare, amb respiracions cansades, asmàtiques i marcades per l'esgotament.

Les sensacions tornen a ser fortes en l'exposició 'Dones davant la guerra', la qual presenta una atmosfera claustrofòbica. La persiana que tanca l'espai va girant entorn nostre mentre s'hi projecten imatges, i sonen les veus femenines que donen a conèixer la seva vivència dramàtica en un món de guerra.

 

Una oportunitat per a la conscienciació

 

La Fundació per la Pau també hi és present amb l'exposició 'Armes per al desarmament'. Si travessem diverses cortines, descobrim aquestes armes que ens ajudaran a desarmar-nos des de diverses vessants: la lluita contra mines antipersona, les armes nuclears o la crítica respecte la despesa en recerca militar. S'hi explica, per exemple, que amb el 5% dels diners que es destinen a recerca militar mundial es podrien garantir l'alimentació, l'educació i la salut a tota la població del món. Fa pensar, oi? A banda de temes militars, però, també subratlla altres perills com l'atur, la pobresa, el càncer, la desnutrició o la contaminació que, en definitiva, causen més víctimes que la guerra o el terrorisme.

I, endinsant-nos en problemes més propers, la Haima ens ensenya que a la nostra mateixa ciutat també hi ha assumptes per resoldre. A 'Ciutat Invisible', persones virtuals en bancs reals ens descobreixen aquella realitat, molts cops obviada, per no dir marginada: addiccions al joc, a l'alcohol o al treball; homosexualitat, discapacitat, clixès estètics, sida, drogodependència... problemes reals, viscuts per persones reals que no sempre tenen la porta oberta per trobar el seu lloc en la societat.

Altres espais, i ens en deixem, més lleugers, però no per això menys formatius, són 'El Sorral de la memòria', on podem veure diversos edificis i espais declarats patrimoni històric (fets en sorra) i veure la importància que té la conservació per a la humanitat. A 'Terra a la vista', se'ns transllada a l'espai en un tendal tancat i una decoració estelar. I a l'espai titulat 'No-discriminació' un vídeo ens planteja quatre situacions quotidianes, a fi que ens hi posicionem amb un sí o un no. Un joc semblant al mític programa "Vostè jutja", ja que ens demana parer en una de les poques oportunitats d'interactivitat que tenim.

Els diàlegs

En la revista anterior us vam informar dels diàlegs que s’organitzaven des de l’inici del Fòrum, al maig, fins al juny. A continuació, us en detallem els dels mesos de juliol, agost i setembre:

El paper de l’educació i la cultura en el desenvolupament

28. Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions del 6 al 9 de setembre

Globalització i desenvolupament

29. Cultures del treball del 28 de juny a l'1 de juliol

30. Diàleg Orient-Occident de l'1 al 3 de juliol

31. Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible del 14 al 16 de juliol

32. Pobresa, microcrèdits i desenvolupament del 15 al 18 de juliol

33. El paper de l'empresa en el segle XXI del 19 al 22 de juliol

34. La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenv. social 24 i 25 de juliol

35. Globalització, identitat, diversitat del 26 al 29 de juliol

L'espiritualitat

36. Parlament de les religions del món del 7 al 13 de juliol

Algunes veus no escoltades

37. Viure i conviure. Fòrum Mundial de les dones del 29 al 31 de juliol

38. Festival Mundial de la joventut del 8 al 14 d'agost

39. 18a Conferència del Voluntariat IAVE 2004 del 17 al 21 d'agost

La ciutat, entorn de convivència

40. Ciutat i ciutadans del segle XXI del 8 al 12 de setembre

41. Espai urbà col·lectiu: noves perspectives del 10 al 12 de setembre

42. Fòrum urbà mundial del 13 al 17 de setembre

Nous actors, noves dinàmiques

43. Moviments urbans i immigració del 2 al 5 de setembre

44. Del consens de Washington a una nova governança global 17 i 18 de setembre

45. Drets humans, necessitats emergents i nous compromisos del 18 al 21 de setembre

46. Contribuint a l'agenda global del 22 al 26 de setembre

l'autor

Ester Benach

Directora d'excel·lència i responsabilitat social

Llicenciada en Ciències de la Comunicació (UAB), Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (UOC), Màster en Responsabilitat Social Corporativa (UOC)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate