T'expliquem els beneficis de l'aiguagim terapèutic

3 d'octubre, 2012

Si t’agrada l’aigua i vols començar a fer esport de manera suau, o bé si tens alguna molèstia física o mal d’esquena, l’aiguagim millora la mobilitat articular, el to muscular i permet mantenir una bona postura, sense deixar de banda el treball cardiovascular.

A diferència de l’aiguagim convencional, el terapèutic és una activitat que pot ajudar a millorar problemes musculars, articulars o el típic mal d’esquena. També està indicat per a persones que busquen un primer contacte amb l’aigua, o per a aquelles que durant molt de temps no han fet cap tipus d’activitat física i busquen una adaptació progressiva a l’exercici.

Principalment es desenvolupa un treball de condicionament físic general. Es duu a terme a les piscines poc profundes i els requeriments mínims són tenir una condició física mitjana i un bon control postural dins el medi aquàtic.

Les sessions habitualment es desenvolupen en tres fases: escalfament, part principal i una altra de tornada a la calma. La intensitat es mou entre el 40 % i el 60 % de la freqüència cardíaca màxima. Alterna exercicis de mobilitat articular i de tonificació amb exercicis posturals i de diferents tipus de marxa.

Durant l’activitat, es fa una supervisió total de cada persona, s’expliquen detalladament els exercicis i es corregeix a cada moment tot el que es pugui millorar, especialment la postura.

Una bona postura
Mantenir una correcta posició corporal a l’aigua i tenir consciència de la postura estarà condicionat per tres factors: la flotació de la persona, la composició corporal i el domini del medi aquàtic.

Per tenir una postura correcta, cal tenir en compte quatre punts clau del nostre cos, els quals han d’estar ben alineats: orelles, espatlles, malucs i turmells. Si no es pot aconseguir aquesta posició base, la qual ha de ser còmoda i neutra per donar estabilitat lumbar i cervical a l’hora de treballar, s’haurà de buscar una piscina menys profunda per disminuir la flotació i augmentar el control de la posició i del moviment.

Cal recordar que l’aigua és com un gimnàs en 3D, i gràcies a les seves propietats, ens aporta diferents beneficis. La pressió hidrostàtica fa augmentar la circulació sanguínia i facilita el retorn venós. Gràcies a la no gravetat de l’aigua, disminueix la sensació del pes corporal i ens dóna més agilitat.

Així doncs, podem treballar diversos aspectes, un dels quals és la tonificació muscular. Dins de l’aigua, en qualsevol moviment treballen els músculs agonistes i els antagonistes al retorn del moviment. Per tant, sempre hi haurà un treball equilibrat entre parelles musculars, fet interessant a l’hora d’incidir sobre les diferents cadenes musculars i la higiene postural.

Per acabar, cal no oblidar els beneficis psicològics que la pràctica de l’aiguagim terapèutic comporta, ja que al marge de millorar sessió rere sessió i trobar-se bé, en ser una activitat grupal, permet la relació amb altres persones amb una situació similar a la pròpia i compartir experiències.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate