Fisioteràpia respiratòria: Planta cara als refredats!

22 de gener, 2013

Podem resumir la fisioteràpia respiratòria com l’aplicació de diferents tècniques per prevenir i millorar les alteracions del sistema toràcic i pulmonar. La fisioteràpia respiratòria és una gran desconeguda a casa nostra, mentre que als països veïns ja fa anys que és molt apreciada.

Una malaltia pulmonar és qualsevol trastorn que té lloc als pulmons o que fa que aquests no treballin apropiadament.

Podem diferenciar bàsicament tres tipus de malalties respiratòries. En primer lloc, tenim les malalties que fan que les vies respiratòries siguin més estretes, com ara l’asma i la bronquitis crònica, que afecten els conductes que porten l’oxigen de l’aire als pulmons.

En segon lloc, hi ha les malalties que afecten el teixit pulmonar, que impedeixen als pulmons poder-se expandir totalment i dificulten les respiracions profundes.
Finalment, hi ha malalties que afecten la circulació pulmonar, que poden anar acompanyades de problemes cardíacs.

Amb l’arribada de la tardor i les fluctuacions de les temperatures, el cos se’n ressent i ens podem refredar. Aquests canvis fan que hi hagi episodis de tos i mucositat, que no deixen de ser dues formes de defensa i protecció del nostre organisme davant dels possibles agents nocius de l’ambient: la pol·lució, el tabac, els virus i bacteris, els canvis d’estació, etc.

Amb l’ajuda de la fisioteràpia respiratòria, aconseguim mobilitzar aquests mocs que tant ens molesten, ja que ens produeixen inflamació i obstrucció de les vies respiratòries. També ajuda a expulsar-los a l’exterior, amb la qual cosa impedeixen en molts casos que es converteixin en la font de malalties pulmonars o de les orelles, entre altres.
Si ens tapem els dos orificis nasals a l’hora i ens sonem massa fort, podem produir danys i fer que el moc passi a l’orella i provoqui una infecció (otitis). Si ens volem mocar de manera correcta, ho hem de fer amb cada orifici nasal per separat i suaument.

Una altra opció per expulsar les mucositats és portar els mocs cap a la gola i escopir-los a l’exterior, encara que a la nostra societat no està ben vist.

La inflamació de la mucosa respiratòria i l’acumulació de mocs fa que augmenti el risc d’infecció, que pot acabar produint una bronquitis. Al principi són episodis ocasionals, però si es van produint repetidament durant l’any, poden degenerar i provocar una patologia crònica.

Els productes que venen per a la neteja de les foses nasals amb aigua de mar no van malament, però no n’hem d’abusar ja que poden irritar la gola.

Una bona opció per descongestionar i netejar les mucositats és la inhalació de vapor d’aigua i plantes medicinals, però tampoc no és convenient utilitzar-ho de forma repetida. A més, s’han de conèixer molt bé les propietats de les plantes que es volen fer servir. Com a exemple, podem dir que encara que l’eucaliptus va molt bé, el seu ús repetitiu pot acabar afectant el teixit pulmonar.

Per tant, com a solució als nostres problemes respiratoris, no valen els remeis casolans sinó que hem de començar per aprendre a respirar millor.

Aprendre a respirar
Ens hem preguntat alguna vegada si respirem correctament? Si respirem de forma ràpida no ho estem fent bé, ja que provoquem que ens sentim més esgotats al final del dia. Per contra, respirar molt a poc a poc tampoc és la solució.

Mitjançant exercicis específics podem aprendre a respirar millor, aconseguir omplir els pulmons d’aire i treure’l amb més facilitat, tot ajudant d’aquesta manera a millorar la nostra capacitat respiratòria.

Tampoc no ens hem d’oblidar de les rinitis, les sinusitis o la tos crònica, malalties que també són molt agraïdes al tractament de la fisioteràpia respiratòria.

La rehabilitació respiratòria també està especialment indicada en els pacients amb deficiències respiratòries cròniques (bronquitis crònica, emfisema, asma...), que, tot i un tractament mèdic òptim, pateixen una persistent sensació de manca d’aire. Aquestes persones tenen una capacitat de tolerància a l’exercici reduïda i una restricció en les activitats quotidianes.

Un altre aspecte en què la fisioteràpia respiratòria és de gran ajuda és en les alteracions de la caixa toràcica (cifoscoliosis), que van acompanyades habitualment d’una insuficiència respiratòria i fatiga muscular.

Les tècniques i el tractament de fisioteràpia respiratòria sempre es fan individualment, i cal tenir molt en compte l’edat del pacient i el problema que presenti. Una forma d’aconseguir expandir el tòrax en els adults és fer diverses inspiracions màximes i entremig aguantar l’aire uns segons i posteriorment deixar anar l’aire ben a poc a poc. Amb els nens, la forma de treballar és mitjançant jocs, com ara bufar una canya de plàstic o fer-los riure.

Tres tècniques
Aquest hivern, doncs, ens posarem en guàrdia contra els refredats amb tres formes bàsiques de fisioteràpia respiratòria: les tècniques de drenatge de bronquis, l’educació de la tos i les tècniques de clapping, que ens ajudaran a eliminar les secrecions.

El clapping és una tècnica coneguda des de fa molts anys, que consisteix a donar cops suaus amb la mà en forma còncava al tòrax i a l’esquena, i que en països com Anglaterra es continua utilitzant força. Al nostre país, s’acompanya moltes vegades de la tècnica de vibració toràcica, que consisteix a aprofitar l’expulsió de l’aire per exercir vibracions amb les mans sobre el tòrax. A més, amb els exercicis respiratoris facilitarem la ventilació pulmonar, ja que es posa en moviment el tòrax i ens permet respirar millor.

Ús del fondoescopi
L’objectiu final de la fisioteràpia respiratòria és ajudar a eliminar secrecions de la via respiratòria per disminuir la resistència de la via aèria, millorar la ventilació pulmonar i, en definitiva, millorar la qualitat de vida de les persones.

Una eina que ens facilita molt el treball i ens ajuda a localitzar millor la mucositat és el fonendoscopi, que ens permet utilitzar una tècnica o una altra en funció de l’auscultació i la localització dels mocs.

Per acabar, no hem d’oblidar que les visites al metge de capçalera i al pediatre poden disminuir en nombre gràcies a aquest tipus de fisioteràpia.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate