Protegeix-te la pell del sol si fas esport a l'aire lliure

Marta Coll

28 de maig, 2013

Arriba el bon temps, augmenten les activitats a l’aire lliure i l’exposició al sol. El sol és necessari i beneficiós per a la salut i té efectes positius, com ara facilitar la síntesi de vitamina D (que ajuda a absorbir calci per part dels ossos) o millorar l’estat d’ànim. Però també hem de conèixer els seus perills.

Hem de ser conscients dels riscos a l’exposició solar, ja que una sobreexposició pot esdevenir un perill important per a la salut. I és que, en els últims anys, s’ha detectat un increment important del càncer de pell, en concret del melanoma, que és un càncer amb un alt potencial invasiu i un elevat índex de mortalitat. Segons dades de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), cada any a Espanya es diagnostiquen més de tres mil casos de melanoma.

Les radiacions que emet el sol són electromagnètiques, una part de les quals no arriben a la Terra gràcies a la presència de la capa d’ozó. De les que ens arriben, la meitat són els infrarojos, que ens proporcionen calor, el 40 % és la llum visible i la resta correspon a la radiació ultraviolada.

Dels ultraviolats (UV), ens n’arriben de dos tipus: els UVB, responsables de l’eritema i les cremades solars, i els UVA, responsables de l’envelliment cutani. Es creu que l’aparició del càncer de pell és degut als dos tipus d’ultraviolats.

Hi ha dos tipus de càncers de pell associats a la sobreexposició solar: el melanoma i el carcinoma.

El melanoma afecta els melanòcits (cèl·lules que produeixen la melanina o pigment cutani) i és responsable de més del 90 % de les morts per càncer de pell. Es considera el tumor maligne més freqüent en la població de raça blanca jove.

El carcinoma afecta els queratinòcits (cèl·lules que produeixen la queratina) i pot ser de dos tipus, basocel·lular i escamós. Encara que té una mortalitat molt baixa perquè no origina metàstasi, pot deixar seqüeles importants. La seva incidència s’ha triplicat en els últims vint-i-cinc anys.

El melanoma està associat a les cremades solars, i el risc de cremades és més elevat quan l’exposició solar és intermitent però intensa, com és típic durant els períodes estivals. Les conseqüències són especialment greus en nens i adolescents i en persones de pell molt clara, que tenen més risc de cremada.

A més, la pell té memòria, i l’acumulació de cremades solars al llarg dels anys es considera la causa més important de l’aparició de melanoma a l’edat adulta.

El carcinoma està associat a l’exposició solar continuada al llarg de la vida, com és el cas de les persones que desenvolupen activitats laborals a l’exterior, i apareix a les zones del cos més exposades a les radiacions UV (cara i coll).

Més del 80 % dels càncers de pell es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i les cremades cutànies, sobretot durant la infantesa i l’adolescència.

Els fototipus
Per protegir-nos del sol, la pell disposa de mecanismes de defensa naturals: els melanòcits produeixen melanina, que absorbeix la radiació solar i és la que fa que ens bronzegem. Però no tothom té la mateixa resposta al sol, i en funció d’aquesta capacitat de bronzejar-se hi ha sis fototipus diferents.

Les persones amb el fototipus I són les que es cremen sempre i mai no es bronzegen. Tenen els ulls blaus i el cabell pèl-roig. En el cas dels fototipus II, són individus que es cremen sovint i es bronzegen lleugerament. Poden tenir els ulls blaus o verds i els cabells rossos. A la zona intermèdia de la taula trobem les persones amb el fototipus III, que poques vegades es cremen i es bronzegen gradualment. Tenen els ulls grisos o marrons i els cabells castanys.

El fototipus IV inclou persones que mai no es cremen i que sempre es posen morenes. Són individus amb els ulls marrons i els cabells negres.

Finalment trobem els fototipus de tipus V i VI, que corresponen a les ètnies pigmentades i negra.

Protecció
De manera artificial, podem protegir-nos de la radiació solar amb els fotoprotectors solars, que estan constituïts per filtres químics i filtres físics. Els filtres químics absorbeixen les radiacions UVA i UVB, i els filtres físics la reflecteixen. La numeració que consta a l’envàs indica el factor de protecció solar (FPS), que correspon al nombre de vegades que podem multiplicar el temps d’exposició solar sense que es produeixi eritema. Per exemple, si una persona pot estar el primer dia d’exposició solar deu minuts sense cremar-se, amb un FPS 15 hi pot estar 150 minuts sense cremar-se. També és important que el fotoprotector sigui resistent a l’aigua, tot i que, encara que ho sigui, s’ha de tornar a aplicar si ens banyem o suem molt.

Prevenció
Tot i la diferent resposta al sol dels diferents tipus de pell, quan fem algun esport o activitat física a l’aire lliure és necessari adoptar una sèrie de mesures preventives.
En primer lloc, cal evitar fer activitat física entre les 12 i les 16 hores, que són les de més insolació. A més, l’exposició ha de ser progressiva, sobretot els primers dies.
Cal portar samarreta i gorra o barret, que protegeixi la cara, el cap, les orelles i el coll, que són zones extremament sensibles. També és molt recomanable fer servir ulleres de sol que protegeixin al 100% dels UVB i els UVA, preferiblement amb banda lateral.

Una altra mesura necessària és utilitzar un fotoprotector adequat al nostre fototipus, i sempre amb un FPS superior a 20. Cal aplicar-lo en quantitat suficient per tot el cos, mitja hora abans de l’exposició al sol, sobre la pell seca, i cada dues hores, després de banyar-nos o si se sua molt. És important que no ens oblidem de posar-nos el fotoprotector al nas, les orelles, la nuca i totes les zones exposades al sol. Per als llavis cal utilitzar una barra labial fotoprotectora. Les persones de fototipus I i II han d’utilitzar sempre FPS de +50.

Cal tenir en compte que l’aplicació de filtres solars no es considera una manera segura de protegir totalment la pell. Si volem evitar cremades s’ha utilitzar el filtre solar però també la roba i no estar mai llargues estones al sol —ho podem combinar amb activitats a l’ombra.

Els dies ennuvolats també cal protegir-se del sol, perquè els núvols només frenen el 10 % dels UV.

Quan fem activitats en determinades superfícies, cal tenir en compte que augmenta la reflexió dels UV: la neu (80 %), la sorra (25 %), l’aigua (20 %) o la gespa (15 % - 25 %), i per tant hem d’extremar les mesures de protecció.

A les activitats a la muntanya hem de tenir en compte que l’altitud també incrementa la intensitat de les radiacions (el 4 % cada 300 metres). En general, en esports d’alta muntanya, a la neu, o en els esports d’aigua, sempre és millor utilitzar FPS de +50.

D’altra banda, hem de beure força líquids per evitar la deshidratació i evitar l’exposició al sol si es pren medicació fotosensible.

La millor prevenció és ser conscients que hem de ser prudents a l’hora de fer activitat física a l’aire lliure, evitant sempre la sobreexposició solar i sobretot les cremades. Així gaudirem de les activitats sense córrer cap risc.

l'autor

Marta Coll

Cap de l´Àrea de Salut del Claror Marítim

Llicenciada en Medicina i cirurgia per la UB, Especialista en Medicina de l’Educació física i l’esport per la UB Diploma de Nutrició i Dietètica a l’Hospital Clínic de Barcelona, Diploma de Terapèutica Homeopàtica pel CEDH, Diploma d’urgències mèdiques extrahospitalàries per l´ACMI

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate