Bioenergètica, un camí cap a la salut

17 d'abril, 2014

La bionergètica o anàlisi bioenergètica és un mètode de psicoteràpia corporal creada per Alexander Lowen i John Pierrakos, tots dos deixebles de Wilhelm Reich, que alhora va ser deixeble de Sigmund Freud.
 
Alexander Lowen, metge i psicoterapeuta, aprofundeix en el seu treball en les descobertes prèvies de Wilhelm Reich pel que fa al caràcter, i crea els seus propis exercicis de desbloqueig corporal. La bioenergètica combina aspectes psicoemocionals, corporals i energètics, atès que parteix de la base que el cos i la ment són funcionalment idèntics. Així, la bioenergètica treballa amb la relació que hi ha entre el cos, la ment i els processos d’energia des de tots aquests nivells.
 
Exercicis
Així doncs, trobem un treball d’expressió des del punt de vista verbal, a través de la paraula, en què es posa consciència sobre els assumptes vitals, o els àmbits on tenim assumptes sense resoldre. D’altra banda, trobem uns exercicis corporals que cerquen el desbloqueig de les tensions musculars, que tenen un paral•lelisme amb els aspectes bloquejats emocionalment. Els exercicis de desbloqueig de la bioenergètica són molt fàcils d’executar, i en alguns casos tenen certa semblança a certs exercicis del tai-txi i del txi-kung. A través dels exercicis de bioenergètica podem desfer els bloquejos que ens allunyen de la vida i de nosaltres mateixos. Aquests bloquejos, que es formen durant la infantesa, des d’una perspectiva bioenergètica tenen una dimensió psicoemocional, una dimensió corporal i una dimensió energètica. És a dir, que tot bloqueig emocional comporta una limitació a la nostra expressió i espontaneïtat, que a la vegada té una traducció en forma de tensió muscular o, en el pitjor dels casos, en forma d’una contractura muscular. Finalment, aquest bloqueig en l’àmbit muscular també comporta una limitació en el fluir de l’energia a través del nostre organisme, ja que que el fluir natural es veu limitat per les tensions musculars. 
 
Els set bloquejos
Des del punt de vista corporal, la bioenergètica considera que podem trobar els bloquejos en set segments, anomenats de contractura muscular: l’ocular, l’oral, el cervical, el toràcic, el diafragmàtic, l’abdominal i el pelvià. Aquests set segments són la traducció dels nostres traumes o problemes emocionals al nostre cos. Els segments limiten en sentit horitzontal el fluir natural de l’energia a través del cos, que té un sentit vertical. Hi ha exercicis adients per a cadascun d’aquests segments, que busquen sempre l’obertura de la respiració i la distensió muscular. Podem afirmar que aquests dos elements, respiració i cos, són centrals en la bioenergètica. Així, a mesura que desfem les tensions musculars, restablim la respiració natural de l’organisme, abdominal i profunda, en reprendre el contacte amb el nostre cos. A la vegada, es fa servir l’expressió de la veu, que permet donar espai i cabuda als aspectes més emocionals del treball.
 
Recuperar el flux de l’energia
En fer els exercicis de bioenergètica i desfer les tensions musculars cròniques i obrir la veu, permetem que l’energia torni a fluir de manera natural a través del nostre organisme, i sanem en el pla emocional el que ens ha quedat pendent del passat. En aquest sentit, la bioenergètica és un camí de restauració de la salut física i mental, que ens ajuda a connectar amb les nostres emocions, amb el cos, i amb el fluir natural de l’organisme. En definitiva, el propòsit final de la bioenergètica és la reconnexió amb el nostre cos, amb el plaer, l’alegria i el goig de viure. 

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate