Com et pots organitzar el temps lliure? Et donem uns quants consells

Carme Giménez

21 de maig, 2014

Allò que ens diferencia com a humans de la resta del món natural és la capacitat conscient per escollir el que fem, i en aquest acte de voluntat radica la diferència entre les rutines que ens esclavitzen o les rutines que ens condueixen a la creativitat.

Estem acostumats que ens organitzin la vida. Des de la infantesa ens marquen el que hem de fer en cada moment de la nostra vida, fins i tot en el temps de lleure. Ens han educat poc per a la llibertat, pensen que no en sabríem fer un bon ús i per això la societat ens marca subtilment en què hem de destinar cada moment de la nostra vida.
 
De manera que no ens cal pensar gaire. Tot ens ve condicionat i només cal seguir el fil. Així que en el nostre temps lliure ens aficionem excessivament als mitjans audiovisuals com la televisió, busquem activitats que ens porten a una passivitat física i mental, pensem que el temps lliure és per desconnectar de la nostra vida i deixar passivament que el temps passi fins que tornem a enllaçar amb els espais programats per la nostra feina.
 
La mitjana d’hores de televisió diàries ha augmentat considerablement, i és l’activitat de temps lliure més estesa, en detriment d’altres com llegir o relacionar-se amb els amics i familiars. Predomina la creença que el temps lliure és per no fer res, quan en realitat el que necessitem és un canvi d’activitat, és a dir, fer alguna cosa diferent de la nostra feina, el que en diem una afició o hobby. El descans es produirà pel canvi de rutines.
 
Aprofita el temps lliure
Aprofitar el temps és una habilitat essencial per aprendre, ja que el temps és un bé molt preuat que no es pot emmagatzemar, ni comprar. El temps que tenim és limitat i tothom té les mateixes 24 hores cada dia. La diferència radica en com les aprofitem. El temps lliure no hauria de ser un temps que hem de deixar passar sense solta ni volta –cosa de la qual també es diu «matar el temps»–, sinó aprofitar-lo per allò que no puguis desenvolupar en el teu temps laboral. No llencis el teu temps. És important planificar els dies de festa i no deixar-los a la inspiració del moment. 
 
La força de voluntat hi té un paper cabdal, ja que la tendència més habitual serà lliurar-nos a la comoditat, a seure al sofà i creure que això es el millor que podem fer en el nostre temps de llibertat.
 
Quines alternatives tenim? El consum de l’evasió augmenta dia a dia. Es pretén convertir el ciutadà en un passiu consumidor d’oci estandarditzat, però tenim opcions molt més interessants com les associacions als nostres barris i poblacions, que són capaces de generar la seva pròpia vida cultural i amb les quals podem compartir valuoses funcions socials, com la solidaritat, que promouen el valor del compromís cap a la comunitat.
 
Es tracta de crear un element cultural diferencial i significatiu que ens mobilitzi per desenvolupar les nostres capacitats i ens ajudi a reforçar-nos davant la vida. En aquest sentit l’esplai o l’escoltisme poden ser un model per als joves. També les associacions esportives, en què, a la vegada de l’esport escollit, es duen a terme altres activitats socials.
 
El temps de lleure és ideal per potenciar el teixit associatiu local, per generar una proximitat entre les persones que sigui una alternativa a les xarxes socials.
 
Així doncs, es fa necessari reflexionar sobre com utilitzem el nostre temps d’oci. Com en gaudim més: sols, amb família o amb amistats? Què t’agrada fer quan disposes d’una tarda o d’un matí de temps lliure? Res? Llegir? Organitzar coses de casa? Veure botigues? Trobar-te amb gent amiga? Posar-te davant la pantalla de l’ordinador? Com et poses en contacte amb la gent per sortir? Per telèfon? Per Whatsapp? Per correu electrònic? Pel Facebook? Si t’agrada passar estones davant la pantalla de l’ordinador, què hi fas? Veure pel·lícules? Jugar a jocs en línia? Xatejar? 
 
Què cal fer
Per aconseguir uns bons hàbits en l’organització del temps de lleure et caldrà seguir les passes següents: 
Fer una llista de prioritats, què posaries en primer lloc. Per exemple, la comunicació familiar, l’esport, la lectura, l’excursionisme, la trobada amb amics, jardineria, bricolatge, voluntariat i serveis a la comunitat, etc. A partir d’aquí has de posar al calendari les activitats escollides, és a dir, posar-les en un horari determinat per activar-les.
Per a les prioritats et caldrà pensar què és el que més necessites. Per exemple, si tens una feina sedentària serà important dedicar una part del temps lliure a mobilitzar el cos. D’altra banda, també has d’intentar trobar un equilibri de forces i variar les activitats. Fins i tot, pots aprofitar el temps d’oci per formar-te en llengües, informàtica o altres habilitats.
Planificar el dia, utilitzant una agenda, tradicional o electrònica, per anotar les activitats i els horaris en què les vols fer, i també la informació de les persones amb qui vols contactar. Després, comprovar totes les activitats que fas i quant temps hi dediques.
Fer un seguiment, revisant al final del dia si has pogut complir els objectius que t’havies proposat i, en tot cas, fer-hi els canvis necessaris.
Mantenir una disciplina horària, ja que si s’estableix una programació, és bo complir-la.
Controlar els «lladres del temps», que són aquells factors que fan que et distreguis de la teva activitat principal sense aportar-te res d’essencial.
Ser proactiu. Tenir iniciatives per participar en activitats i anar modificant tot allò que creguis que pot millorar l’aprofitament del teu temps de lleure, de manera que sigui ric en experiències, activitats i descobertes.
 

l'autor

Carme Giménez

Directora del Centre de Psicologia i Grafologia

Doctora en Psicologia per la URL. Professora de psicoestètica, terapeuta psicomotriu i diplomada en Logopèdia, Grafologia i Gestió Empresarial. Professora de la URL i de la UOC. Membre d’honor de l’Associació de Grafoanalistes Consultius (AGC).

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate