Consells per prevenir les hemorroides i l’estrenyiment

7 de maig, 2014

És molt habitual que el bany sigui un espai en què el moment d’anar de ventre s’allargui per gaudir d’una estona de lectura o tranquil·litat personal, utilitzar el mòbil o altres dispositius electrònics. Cal tenir en compte que aquest hàbit pot causar l’aparició d’hemorroides i també un mal funcionament de la defecació. 

Si del que es tracta és de gaudir d’aquesta privacitat, és preferible continuar la lectura un cop hàgim acabat d’evacuar, asseguts sobre la superfície dura de la tapa de la tassa del vàter per no afavorir la inflamació i la congestió de la zona anorectal. Aquesta congestió, sumada a esforços per anar de ventre, són uns dels factors responsables de l’aparició d’hemorroides i de prolapses (descens d’òrgans pelvians com el recte, la bufeta urinària i, en el cas de les dones, l’úter).
 
Consells
Sovint l’estrenyiment i les hemorroides són conseqüència d’un mal to muscular perineal i d’altres hàbits que convindria revisar. Tingues en compte aquests consells:
Hauries de mantenir una ingesta de líquids d’uns dos litres al dia. No parlem exclusivament d’aigua, ja que la fruita, els sucs, les infusions i les sopes formen part d’aquesta quantitat.
Procura tenir una dieta equilibrada per prevenir l’estrenyiment. En cas de dubte consulta-ho amb el dietista.
No facis força per evacuar, perquè això fa que surtin hemorroides o que, si n’hi ha, s’inflamin més i també que els òrgans pelvians (bufeta, recte i úter) es prolapsin.
Intenta anar de ventre quan en tinguis ganes. Si no en fas cas, s’alenteix el reflex defecatori i això pot portar a un estrenyiment crònic.
Evita estar molta estona assegut a la tassa esperant que s’activi el reflex defecatori. Si et fa la sensació que has d’anar de ventre, en uns tres minuts n’hauries de tenir prou per evacuar completament. 
Mira de mantenir una activitat física apropiada. Consulta-ho amb un tècnic si tens dubtes.
Si fas exercicis de Kegel milloraràs el to i la força de la musculatura perineal.
 
La majoria de les disfuncions del sòl pelvià tenen solució, però és imprescindible una bona orientació terapèutica i consultar-ho amb el metge proctòleg o el fisioterapeuta especialitzat.
 
Exercicis de Kegel 
Els exercicis de Kegels ajuden, per exemple, a millorar el to i la força muscular del perineu, a tenir més consciència d’aquesta zona, a controlar les fuites d’orina i gasos, a millorar la defecació i també la resposta sexual tant en homes com en dones. Aquests exercicis es poden fer en diferents posicions en funció del control que es tingui de la musculatura perineal. 
De menys a més dificultat, ens posarem estirats de panxa enlaire amb les cames flexionades, estirats de costat, asseguts en una cadira, asseguts a terra, a quatre grapes o de peu. És important fer-ho assegurant-nos que no bloquegem la respiració. És a dir, o respirar normalment o bé treure l’aire. També cal estar segur que no s’activen altres músculs de les cames o la cara o les espatlles. L’ordre ha de ser tancar endins el perineu com si no volguéssim que en sortís orina.
 
Exemples
Aquí tens uns quants exemples d’exercicis de Kegel (en total se’n poden fer trenta al dia):
Contrau el perineu tan fort com puguis tres segons i relaxa’l com a mínim sis segons.
Contrau el perineu en rampa (de fluix a fort) sis segons i relaxa’l un mínim de deu segons.
Contrau el perineu tres segons en rampa, aguanta la contracció forta tres segons més i vés relaxant a poc a poc el perineu en rampa tres segons.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate