A què es deu la mala circulació?

Albert Giménez

1 de novembre, 2003

Una de les consultes més freqüents que rebem els metges dels centres esportius té a veure amb la insuficiència circulatòria. Saber com funciona el sistema circulatori i com s'hi produeix una insuficiència ens pot ajudar a detectar millor el problema.

El sistema circulatori té com a funció satisfer les necessitats dels teixits: els aporta els nutrients, en retira els productes de rebuig, condueix les hormones d'una banda a una altra del cos i, en general, manté un ambient apropiat en tots els líquids tissulars (dels teixits) per a la supervivència i per a una funció òptima de les cèl·lules.

De manera funcional, són les artèries les encarregades de transportar als teixits sang rica en oxigen que hi circula sota una pressió elevada i amb rapidesa. A mesura que s'acosten als capil·lars, les artèries van disminuint de calibre i les seves parets són més fines, la qual cosa permet l'intercanvi de nutrients, electròlits (minerals), hormones i altres substàncies petites entre la sang i el líquid que hi ha entre els teixits (líquid intersticial). A més, la fortalesa de les parets vasculars de les artèries (que tant es poden tancar completament com dilatar-se diverses vegades) té la capacitat d'alterar enormement el flux sanguini que arriba als capil·lars segons les necessitats dels diferents teixits.

Com a curiositat, podem explicar que tenim uns 10.000 milions de capil·lars, els quals conformen una superfície total d'uns 500-700m2, com un camp de futbol.

Un cop la sang arriba als capil·lars i als teixits es transporta al cor mitjançant les vènules, que són una important reserva de sang, i es van unint per formar venes cada cop més grosses.

El sistema limfàtic és una via accessòria per la qual el líquid pot fluir des dels espais que hi ha entre els teixits fins a la sang.

Mecanismes impulsors de la sang a les venes

Un dels principals impulsors de la sang és l'activitat muscular, ja que durant l'exercici físic els músculs es contrauen i comprimeixen la sang de l'interior de les venes. Per la seva banda, les vàlvules venoses faciliten que la sang circuli en un sol sentit, a fi d'evitar-ne el retrocés. Durant la fase de relaxació muscular les venes tornen a omplir-se de sang.

Aquest fenomen és especialment important a les cames, on els músculs del panxell, els bessons, i els peus juguen un paper decisiu. Exercitar els músculs de les cames nedant o caminant sovint i amb un calçat sense talons alts facilita aquesta acció.

Un altre mecanisme són els moviments respiratoris, sobretot quan els practiquem amb certa intensitat; per exemple, quan fem exercicis específics. Influeixen sobretot en el tòrax i l'abdomen, perquè en la inspiració disminueix la pressió dins del tòrax i augmenta la intraabdominal, que afavoreix el retorn de la sang al cor.

Un altre mecanisme és l'efecte de la gravetat, que afavoreix el retorn venós en aquelles venes que estan situades per sobre del cor.

Per últim, cal destacar l'efecte aspirant del cor i les pulsacions de les artèries, que exerceixen un efecte compressor dèbil, però rítmic i constant, sobre les venes veïnes.

El moviment de la limfa

Entre els factors que determinen el moviment del líquid limfàtic o limfa hi ha els mateixos que hem comentat, però n'hi ha un de propi, anomenat automatisme de linfangión, que fa que quan els vasos limfàtics arriben a un cert grau de dilatació es contraguin de manera automàtica.

Insuficiència arterial perifèrica

Se'n poden detectar clínicament quatre tipus: l'asimptomàtica (quan una artèria és molt estreta però el bon estat de les del voltant supleixen la irrigació), la claudicació intermitent (per causa d'una isquèmia o falta d'aportació sanguínia al múscul, i es manifesta al caminar), el dolor en repòs (normalment a la nit) i, per últim, les lesions isquèmiques (úlceres necròtiques).

Els símptomes de la insuficiència arterial perifèrica acostumen a ser la palidesa de la pell, que augmenta quan s'eleva l'extremitat, i una possible alteració del pols. A més, la temperatura de l'extremitat afectada acostuma a ser més baixa que la de la resta.

Insuficiència venosa perifèrica

Pot ser superficial, profunda o mixta. En el primer cas, es deu a l'existència d'un cordó dur en el trajecte venós i, tot i que produeix dolor, no és tant com el que apareix en el cas de patir una insuficiència venosa profunda. En aquest cas, es pot produir una inflamació dels membres inferiors, sensació de pesadesa, cansament, augment de la temperatura i rampes musculars.

Els símptomes empitjoren amb la calor i s'alleugeren amb el fred i com a màxim, com a conseqüència, es pot patir una trombosi venosa.

Insuficiència limfàtica

L'edema és el símptoma més clar d'una insuficiència de limfa. En el cas que les causes que l'originen siguin congènites es parla d'aplàsia (carència total de vasos limfàtics en un tram de l'organisme), hipoplàsia (es neix amb menys quantitat de vasos o són més estrets del compte), o hiperplàsia (per una insuficiència vascular, es produeixen dilatacions similars a les varius).

Però, a banda de les causes congènites, també podem patir edemes quan els vasos limfàtics es veuen afectats per trastorns, lesions, intervencions o malalties com tumors, infeccions, intoxicacions químiques.

Com podem activar la circulació

Cal reduir el pes, en cas d'obesitat

Cal evitar estar molta estona dempeus o asseguts

És recomanable l'ús de calçat ample i còmode (cal evitar els talons alts)

Cal fer exercicis que impliquin la flexió dels turmells per activar el bombeig muscular

Cal mantenir els peus en alt, per sobre de l'alçada del cor, entre 15 i 30 minuts i diversos cops al dia, a fi de reduir símptomes i edema.

Cal dormir amb els peus en alt (com a mínim 15 minuts)

Cal dutxar-se els peus, amb aigua freda, diverses vegades al dia i durant uns quants minuts. També es poden fer banys de contrast (aigua freda-aigua calenta)

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate