Aconsegueix un bronzejat segur

Albert Giménez

9 de novembre, 1999

L’acció dels raigs solars ens aporta un color daurat i moreno que ens permet gaudir d’un aspecte esportiu i saludable. Però per aconseguir un bronzejat perfecte i segur cal seguir unes normes que evitin les cremades i l’envelliment prematur de la pell.

En relació als transtorns dèrmics diagnosticats a persona grans, s’ha demostrat que fins al 80% del sol pres al llarg de la vida i el dany que se’n deriva té lloc abans dels vint anys. Protegir la pell, ja des de les primeres exposicions a la llum solar, és fonamental. Se sap que els efectes dels reigs solars són acumulatius. I és que, a l’envelliment cutani normal i cronològic, cal afegir el fotoenvelliment conseqüència d’exposicions massa freqüents i prolongades. El temps i el grau d’exposició a les radiacions durant tota la vida són factors capitals de l’envelliment per abús del sol. La pell irradiada envelleix no només prematurament, sinó amb fenòmens qualitativament diferents de l’envelliment normal d’una persona que no ha pres tant de sol al llarg de la seva vida.

Una adequada protecció, la millor terapèutica preventiva

Evidentment, no podem influir sobre els factors hereditaris que condicionen l’envelliment cutani, però sí protegir-nos adequadament del sol per evitar-ne els efectes nocius.

La fotoprotecció més adequada i acceptada socialment són els filtres d’aplicació tòpica.

L’índex de protecció haurà d’adaptar-se al tipus de pell de cadascú, tenint en compte, també, altres factors com l’estació de l’any, l’hora del dia (entre les 10 i les 16 hores la intensitat de la radiació solar és més alta) i les condicions meteorològiques i ambientals (l’aigua, la sorra o la neu reflecteixen més la llum solar), etc.

Així, una pell tipus I o II necessitarà un factor de protecció 15 i una pell III o IV, com a mínim, un factor 8. Aquest índex indica el temps que podem estar al sol sense cremar-nos en relació a l’estona que podríem passar-nos-hi sense protecció. Per exemple, si prenem el sol sense protegir-nos pot ser que al cap de vint minuts la pell comenci a enrogir-se. En canvi, si usem una crema amb un factor de protecció 15, podrem allargar el temps d’exposició uns quinze cops més, és a dir, 300 minuts, sense cremar-nos.

Els efectes dels raigs ultraviolats

La tradició solar està formada per tres fraccions que són, de major a menor longitud d’ona, llum infraroja, llum visible i llum ultraviolada.

D’aquestes fraccions, la que incideix més en la pell són els raigs ultraviolats (UV).

Els UV fan augmentar la producció de la melanina, un pigment que s’elabora a l’epidermis en forma de grans de color marró com a mecanisme de defensa contra la influència nociva dels raigs solars. La quantitat de melanina que la pell produeix es relaciona directament i proporcional amb el grau de bronzejat i color aconseguit. Amb la cortina formada per aquests grans de melanina evitem les cremades.

Si concretem pel que fa als efectes dels raigs ultraviolats, veurem que es divideixen, principalment, en tres àrees: UV A, UV B I UV C.

Els UV de tipus C incideixen en la pell modificant-ne la capa còrnia amb el que mèdicament s’anomena radiolictis. També poden causar lesions vasculars o tumors.

El UV de tipus B produeixen l’enrogiment de la pell i també són cancerígens. Són responsables de la pigmentació indirecta i contribueixen a l’envelliment prematur de la pell perquè la tornen flàccida.

Els de tipus A potencien els efectes dels dos tipus de raigs anteriors: augmenten la querantització, afavoreixen els efectes de la UVB i són els responsables de la fotsensibilització i de la pigmentació directa. La resposta de la pell a la radiació solar permetrà reconèixer els diferents fenotips cutanis.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Tria el factor de protecció segons la teva pell

Les persones amb una pell no sensible, que no es cremen mai i que es pigmenten intensament de manera immediata, hauran de fer servir una protecció mínima (Factor de protecció solar 2-4).

Aquelles que tinguin una pell normal, que rarament es cremen i que es pigmenten fàcilment i intensa, hauran d’utilitzar una protecció moderada (4-6).

Per als qui tinguin una dermis sensible, que es cremen moderadament o mínimament, de pigmentació fàcil i immediata, és aconsellable un factor 6-8.

En persones que es cremen fàcilment, que es pigmenten lleugerament i es descamen amb facilitat caldrà fer ús d’una protecció màxima (8-15) i en aquelles que presenten intenses cremades, que gairebé mai es pigmenten i es descamen força caldrà utilitzar una protecció ultra (15-20).

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate