Les radiacions solars de l'estiu poden provocar malalties a la pell

Albert Giménez

6 de novembre, 1996

Amb l’arribada de la primavera, i especialment de l’estiu, qualsevol de les nostres activitats quotidianes es caracteritzen per una major exposició a l’ambient exterior. Les activitats esportives i de lleure es caracteritzen , especialment, per una major exposició a les radiacions solars.

El cos, que combina l’exercici físic amb una gran exposició al sol, pot presentar en aquesta época de l’any, entre d’altres coses, l’aparició d’una patologia dermatològica característica o, com a mínim, una major incidència de dermatosi (malaltia de la pell).

D’entre les diferents dermatosis estivals, cal destacar certes patologies infeccioses cutànies produïdes per diversos agents físics i mecànics, i determinades zoonosis (malalties produïdes per animals paràsits).

Per agents físics

Les dermatosis per agents físics com les fotollumíniques (produïdes per radiacions solars) i fitofotodermatitis (al.lèrgies provocades per determinades plantes) es produeixen per la sudamina causada per la combinació de l’acció de la calor i la humitat. Es manifesta especialment a les zones de fregament com els plecs del coll i l’àrea del bolquer en els nadons.

Les lesions per radiacions lumíniques poden ser les típiques cremades solars, o la fotòxia on l’agent desencadenant actua sobre la pell potenciant la radiació i fa aparèixer un quadre cutani semblant a la cremada solar. Les principals substàncies que produeixen la fotòxia són l’alquitrà, les plantes, els olis essencials, els colorants i alguns medicaments (Sulfamides, Tiazides, Tetraciclina...).

En la fotoalèrgia l’agent desencadenant actua com al.lèrgic (es diu de qualsevol substància que pot provocar al.lèrgia) que es modifica pel sol i provoca una resposta de tipus èczematoide que pot afectar, fins i tot, a àrees no exposades al sol. El símptoma és l’intensa picor.

Per agents mecànics

Entre les afeccions de la pell per agents mecànics cal destacar l’erupció liquènica friccional, també anomenada "dermatitis del tobogan", que apareix en els colzes i els genolls dels nens per la fricció amb superfícies abrasives (terra de les piscines, sorra de la platja...).

MÉS INFORMACIÓ...

Sis consells per no patir problemes de pell

Preneu el sol de forma progressiva

Utilitzeu un protector solar adequat a la sensibilitat de la pell

Rehidrateu la pell constantment

Utilitzeu roba lleugera que permeti una fàcil transpiració

No feu servir el mateix vestit de bany sense rentar-lo amb sabó i secar-lo

Acudiu a un dermatòleg si apareixen signes de lesions a la pell.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate