La Talassoterapia

4 de novembre, 2005

Dels mots talasso (mar) i therapeia (tractament) prové talassoteràpia, una pràctica que es remunta a les societats fenícia, grega i romana, que van saber aprofitar la proximitat de les aigües del mediterrani per convertir els banys de mar en tot un hàbit social.

El pare de la medicina moderna, el metge grec Hipòcrates, va afirmar que l’aigua de mar curava les malalties dels homes. Aquesta afirmació troba la seva màxima expressió en la talassoteràpia, que aprofita les propietats de l’aigua de mar per augmentar el nostre benestar físic i mental i per estimular l’organisme.

I és que en la composició química de l’aigua de mar s’han trobat comptabilitzats fins a 92 elements simples, entre els quals cal destacar els principals minerals que la pell és capaç d’absorbir quan està en contacte amb l’aigua (vegeu quadre).

Hidroteràpia
Sigui dolça o salada, l’aigua comporta una sèrie de beneficis per al nostre organisme. La densitat del medi aquàtic fa que el pes corporal disminuexi, cosa que afavoreix la mobilitat articular. El factor de compressió també hi intervé, i així facilita el retorn venós i la relaxació del to muscular.

Però si als beneficis de l’aigua afegim el factor hidrocinètic (estímul mecànic) amb hidrojets, impulsors d’aire i agua o contracorrents... els efectes augmenten de manera considerable, tot actuant sobre les grans funcions de l’organisme.

Aquest estímul mecànic fa que la pell absorbeixi més fàcilment els elements dissolts en l’aigua. I també exerceix un massatge agradable i intens sobre els músculs i les articulacions. Altres parts del cos que se’n veuen beneficiades són el sistema nerviós (es tonifica i estimula, ja que, quan es posen en marxa els mecanismes termoreguladors, la freqüència cardíaca i els moviments respiratoris augmenten) i el sistema circulatori (millora l’aportació sanguínia i d’oxigen als teixits).

La temperatura de l’aigua també influeix força en el nostre cos. L’aigua calenta augmenta la circulació sanguínia perifèrica i produeix vasodilatació, cosa que afavoreix l’oxigenació dels teixits i l’absorció dels minerals inherents en l’aigua. Si la immersió dura poca estona, incrementa el to muscular. En canvi, si és prolongada disminueix el to muscular i augmenta la sensació de relaxament. Si ens submergim en aigua més freda, la circulació perifèrica disminueix i produeix la constricció dels vasos sanguinis.

L’ús de la talassoteràpia no és només reservat a persones amb malalties o a persones grans, si bé aquestes en poden gaudir per combinar-la amb altres tractaments mèdics o farmacològics. L’efecte de benestar que provoca la immersió en aigua de mar és tant o més beneficiosa per a gent jove que practica força esport, i també per a persones en edat laboral i vida sedentària que volen minvar l’estrès de la vida laboral i urbana.

MINERALS PRINCIPALS DE L'AIGUA DE MAR

Sodi: és el responsable del sabor salat de l’aigua i influeix favorablement en el sistema nerviós.
Potassi: regula la quantitat d’aigua de les cèl·lules i els teixits. És un element imprescidinble per mantenir el to cardíac i muscular.
Iode: és l’element més específic de l’aigua de mar, i també en contenen en gran quantitat les algues i els fangs marins. Actua sobre la glàndula tiroide i, a més, té un gran poder desinfectant.
Magnesi: potencïa el sistema immune i és un element molt important per lluitar contra l’envelliment. La seva absorció es concentra bàsicament en els músculs i el teixit nerviós.
Sofre: eficaç contra el reumatisme, enforteix els ossos i els tendons
Calci: intervé en la conservació i constitució dels ossos i en la coagulació sanguínia.
Silici: excel·lent preventiu de malalties infeccioses, ja que actua sobre el sistema immunitari. És bo per a la prevenció de malalties de descalcificació i problemes vasculars i respiratoris.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate