La bona forma física és un element cabdal a tenir en compte per la dona en estat

Albert Giménez

2 de novembre, 1997

Una qüestió que acostuma a preocupar a les dones és l'embaràs. Està demostrat que la repercussió de l'exercici físic controlat i racional no és necessàriament negatiu, al contrari. Els parts prematurs es deuen fonamentalment a causes genètiques, hormonals, traumàtiques o patològiques.

Les precaucions a tenir en compte són les següents:

1. Assessorament mèdic i informació de la pràctica esportiva des del començament.

2. Des del primer trimestre cal evitar aquella pràctica esportiva que pugui tenir risc d'accidents. Per exemple l'escalada, les arts marcials, etc.

3. Durant el segon trimestre s'evidencia una certa limitació en la capacitat de moviment, per tant, cal evitar esports d'alt impacte, esforços submàxims i màxims i, sobretot, esports que siguin violents i de duració prolongada. Es poden practicar, en canvi, esports com la marxa, la natació i exercicis de to muscular que posin una atenció especial a la faixa abdominal.

4. Al final del segon trimestre els exercicis més indicats són els de flexibilitat, mobilitat articular i control i coordinació respiratòria. Convé saber que a partir del vuitè mes es recomana repòs i preparació específica pel part.

Els beneficis del treball muscular són: evitar i prevenir el deteriorament físic de la inactivitat i aconseguir que durant l'etapa del post-part la recuperació sigui millor. En qualsevol cas és el metge qui ha d'aconsellar els límits de la pràctica.

5. Després del part i durant els primers quinze dies l'activitat física general es redueix a passejar i a incentivar la mobilitat. Més tard l'únic objectiu ha de ser recuperar, a poc a poc i amb progressiva intensitat, les capacitats físiques bàsiques fins, més o menys, el dia 45. L'activitat física sistemàtica no hauria de començar fins que hagin passat de tres a cinc mesos, sobretot si la mare alleta el nadó, i ha de seguir sent controlada.

6. A partir del cinquè o sisè mes , seguint amb la supervisió mèdica ja es pot accedir a una activitat d'intensitat elevada.

Exercicis que et beneficiaran

Entre els objectius que els programes d'exercicis intenten assolir hi ha el de millorar el benestar durant l'embaràs i aconseguir una confiança a través del coneixement i del domini del propi cos davant d'un esdeveniment tan important com el de la maternitat. Reforçar tota la musculatura, augmentar la flexibilitat, dominar la respiració i la relaxació i, sobretot, millorar la circulació de la sang afavorint el retorn venós, evitant l'aparició de varices o altres alteracions en són els principals.

Alguns exemples

Pel que fa a l'activitat física a l'aigua, un dels programes més utilitzats és el següent:

1. Escalfament. Durant uns 10 minuts es tracta de nedar suament els estils de crol, braça i esquena. A més, també es recomana fer alguns exercicis gimnàstics generals.

2. Exercicis específics. Es fan exercicis de gimnàstica però amb l'objectiu de treballar el màxim nombre de músculs i articulacions equilibradament. Altres exercicis són aquells que ens ajuden en la respiració. Després de cadascun dels exercicis es treballa la relaxació, tot relacionant la intensitat i la duració de l'activitat realitzada.

Tot plegat dura uns 30 minuts, els quals s'acaben nedant altre cop.

3. Relaxació. Un cop acabat el programa es dediquen de 3 a 5 minuts a relaxar-se totalment.

Els avantatges de fer esport a l'aigua

En podríem dir molts però en destacarem 4 per ser els més rellevants:

1. La flotació dins de l'aigua fa que es tingui una sensació de menys pes. Per això la dona es veu alliberada, per uns moments, del pes que a terra ferma ha de suportar.

2. Aquesta lleugeresa fa que la dona tingui una més gran amplitud de moviments cosa que facilita la potenciació muscular i la mobilització articular.

3. La millora de la circulació i la irrigació sanguínia es potencia amb la temperatura de l'aigua, a prop dels 27 graus C.

4. La relació social entre dones embararas-sades permet que es puguin comentar i solventar problemes i alteracions de l'embaràs que, sobretot si és el primer cop, poden arribar a preocupar.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Una costum amb antecedents

Molts pobles primitius ja tenien aquesta idea de manera intuïtiva i les dones embarassades realitzaven diferents tipus d'activitat física.

Actualment diversos estudis han demostrat que les dones esportistes solen presentar menys trastorns físics durant la gestació i que , en general, tenen parts més curts.

Hi ha uns exercicis que si es fan durant l'embaràs tenen un efecte molt positiu. Alguns d'aquests exercicis són efectius per compensar determinats transtorns propis de la dona embarassada, com per exemple, els exercicis de mobilitat dels membres inferiors que col·laboren a millorar la circulació venosa de les cames. També són importants els exercics que ajuden a reduir el pes excessiu que ha de suportar la columna vertebral i els dolors d'esquena que se'n deriven. Altres exercicis de pelvis, de relaxació i fonamentalment aquells que afavoreixen el control respiratori durant el part.

¿Quan es pot començar un programa d'exercicis de preparació per al part? El programa d'exercicis de preparació, si la dona no presenta contraindicacions i el ginecòleg ho autoritza, es pot començar el primer trimestre fins al vuitè mes.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate