La fibromiàlgia Quan ens fa mal tot

Albert Giménez

9 de novembre, 2000

Quants cops hem sentit dir a algú "és que em fa mal tot!", "a les nits no descanso", "em llevo entumit"…? Fins i tot es probable que aquestes frases hagin estat pronunciades per nosaltres mateixos. Quan aquests símptomes i d’altres apareixen i perduren en el temps, possiblement patim fibromiàlgia, una malaltia que afecta els teixits fibrosos.

Per començar, la fibromiàlgia és una malaltia, els orígens de la qual encara són poc coneguts, que afecta fonamentalment els teixits fibrosos del cos, sobretot músculs, tendons i lligaments.

Aixó, la majoria de pacients es queixen que "els fa mal tot"; noten els músculs adolorits, a més d’una sensació de cremor o cansament muscular. Cal explicar que aquest dolor muscular s’assembla a les miàlgies que acompanyen la grip.

Habitualment, els afectats són dones d’uns trenta anys amb alteracions psicològiques més o menys marcades i personalitat ansiosa, les quals tendeixen a domatitzar qualsevol problema o angoixa.

Tot i que no hi ha signes específics que permetin diagnosticar la malaltia (les anàlisis surten normals), clínicament els símptomes són dolor, cansament, rigidesa, alteracions del son, síndrome de colon irritable i disfunció temporo-mandibular.

El dolor, principal símptoma

Qui sofreix fibromiàlgia descriu la sensació "com si li clavessin agulles o cremessin", encara que el dolor no pot concretar-se en una zona del cos perquè normalment es difús o mal delimitat i acostuma a ser migratori, és a dir, que es desplaça d’una localització a una altra.

Quant a àrees, les més doloroses són la cervicodorsal (en relació als trapezis), el múscul supraespinós (espatlla), la zona lumbar, els glutis, el terç mitjà dels braços i la part interna dels músculs. En totes aquestes àrees es poden notar, si es palpen els teixits, zones nodulars, o "punts gallet", sensibles i dolorosos, localitzats en les beines aponeuròtiques que envolten el múscul.

Cansament mental

De la mateixa manera, resulta freqüent la sensació de cansament mental (en ocasions lligada a la dificultat per afrontar les activitats de la vida quotidiana) sense que, a priori, cap causa, com exercici físic o esforç, no l’origini. De fet, el pacient manifesta que al matí ja s’aixeca cansat.

També es pot donar el cas que, un cop llevat, l’afectat experimenti rigidesa, o sigui, que tingui dificultats per moure les articulacions.

I és que a les persones que sofreixen fibromiàlgia els costa descansar; si bé és cert que s’adormen sense problemes, el son profund és interromput com si tinguessin malsons.

A més, la tensió musculoesquelètica i de postura acumulada pel dolor pot afectar altres articulacions del cos, com és el cas de la mandíbula (disfunció temporo-mandibular). El mal es percep per davant de l’oïda i es relaciona amb les accions de mastegar: en obrir i tancar la boca, mastegar, mossegar… També. En els moviments rotatoris laterals de la mandíbula i en obrir la boca, sovint se sent un soroll lleuger de la mandíbula.

Síndrome de colon irritat

Entre un 40 i un 70 per cent de les pacients aporten dades que suggereixen un colon irritable: restrenyiment alternat amb diarrea, dolor abdominal, flatulències i vòmits, mals de cap crònics… I en el 50% dels casos presenten migranyes o mals de cap de tipus tensional.

Com es tracta la fibromiàlgia?

Fonamentalment, el seu tractament va dirigit a millorar la qualitat del son i a reduir el dolor.

A fi de pal·liar el dolor, s’acostumen a prescriure analgèsics com el paracetamol i també antiinflamatoris, però no esteroides. No cal dir que aquests medicaments han de ser utilitzats intermitentment i amb prudència.

En cas que la fibromiàlgia comporti transtorns d’ansietat o depressió, pot ser necessària l’ajuda psicològica i, com a medicament, els antidepressius tricíclics i els miorelaxants en baixes dosis, ja que augment la qualitat del son i l’ànim general.

Un exercici físic moderat però constant normalment millora el to muscular d’aquests malalts i actua com a ansiolític.

Malgrat tot, l’exercici ha de ser suau i de curta duració, d’uns vint o trenta minuts diaris, per tal de no cansar excessivament una musculatura sensible.

També hem de considerar els massatge suau i relaxant i el tractament amb amassament profund de les zones contracturades i que presenten nòduls com a ajudes valuoses.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Símptomes de la fibromiàlgia

Alteracions de la memòria

Rampes musculars

Sensació d’inflamament en les extremitats

Punxades a les mans

Mareig

Sequedat d’ulls i boca

Dolor premenstual i menstruacions doloroses

Dolor toràcic

Factors agreujants:

Canvis de símptomes segons el dia

Canvis de símptomes amb les fluctuacions hormonals

Canvis de símptomes amb l’ansietat, l’estrés i la depressió

Canvis de símptomes amb l’activitat física

A pesar que les causes de la fibromiàlgia són descongudes, se saben alguns factors que poden precipitar-la. Es tracta de malalties que no l’originen, però que poden facilitar que es manifesti:

Infeccions (virals o bacterianes)

Artritis reumatoide

Lupus eritematós disseminat

Hipotiroidisme

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate