Les varius Què són, com s'originen, com tractar-les?

Albert Giménez

3 de novembre, 1998

Les varius són una malaltia que afecta a les venes augmentant-les de volum i produint una deformació. Aquesta dolència altera i lesiona la paret del vas fent-li perdre l’elasticitat i atrofiant les vàlvules. La vena augmenta de volum perquè s’eixampla i s’allarga produint flexiositats en forma de serp que ocasionen els visibles paquets varicosos a les extremitats inferiors.

La síndrome varicosa comença d’una manera progressiva. En una primera fase no dóna cap simptomatologia clínica i només s’aprecien, en la part inferior de les cames, unes venes més marcades i blavoses. A poc a poc, i en una segona fase, es fan més visibles i comencen a augmentar de volum estenent-se cap els músculs. És aleshores quan apareixen les clàssiques molèsties varicoses com feixuguesa de cames, cansament fàcil, formigues a la planta dels peus, rampa muscular, dermatitis en els dits...

A mida que avancen les varius, la pell de la cara interna del ventre de la cama comença a tenir un aspecte escamós i brillant per trastorns del seu trofisme que poden abocar a la formació de l’úlcera varicosa que té difícil curació.

Com tractar-les

Hi ha nou regles d'or que ens poden ajudar a prevenir o alleujar les varius:

1. Evitar qualsevol compressió local a les cuixes i les cames i portar sabates còmodes.

2. Practicar exercicis físics adequats com, per exemple, caminar per la sorra de la platja, fer exercicis gimnàstics amb les cames enlairades o la natació.

3. Si ens dutxem amb aigua calenta, cal que la temperatura de l'aigua no superi els 38ºC i que l'acabem amb una dutxa freda a les cames, en sentit ascendent i alternant uns minuts de calor i vint segons de fred.

4. Evitar temperatures ambientals elevades, sobretot si van directes a les cames, i els banys d'aigua calenta prolongats. És recomanable realitzar la higiene personal diària només amb la dutxa.

5. Controlar l'excés de pes i la pressió arterial. Evitar l'estrenyiment.

6. Evitar estar molt temps dempeus i sense moure's. No aixecar pesos pesats i evitar traumatismes a les cames.

7. Seure recolzant-se sobre l'esquena i no sobre l'abdomen.

8. Aixecar les cames durant uns trenta minuts, al migdia o durant una estona lliure.

9. Prendre el sol amb protecció.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Causes de les varius

Hi ha diverses causes que afavoreixen l’aparició de varius. La principal és l’existència d’un hàbit constitucional hereditari com ho demostra el fet que en el 50% dels casos de persones que pateixen varius troben antecedents familiars.

Una altra causa desencadenant de varius són els oficis que obliguen a estar moltes hores drets (dependents, perruquers...). L’embaràs és una altra causa important i es deu més a l’alteració hormonal que modifica la paret de les venes que no pas a l’ocupació pèlvica.

Els processos que produeixen compressió en el baix ventre com l'estrenyiment, inflamacions genitals, etc. dificulten el retorn venós i, per tant, afavoreixen l’aparició de varius amb les complicacions que es deriven com la tromboflebitis i el perill d’embolisme pulmonar.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate