Doctor, què tinc, lumbago o ciàtica?

Albert Giménez

4 de novembre, 1999

Sovint, quan patim un dolor que afecta o té origen a la regió lumbar, utilitzem indistintament els termes lumbago o ciàtica. Tots dos es refereixen a entitats patològiques que, molts cops, tenen un origen comú, però clínicament presenten alguns aspectes clarament diferenciats.

El lumbago es localitza, de manera general, a la part inferior de l’esquena, no s’estèn a les cames. Els símptomes són una rigidesa a l’esquena que fa adoptar una postura asimètrica. La persona es doblega cap a un cantó, ja que qualsevol altra posició li provoca més espasme muscular i, com a conseqüència, un increment del dolor.

El més probable és que el lumbago aparegui després d’haver realitzat una activitat que ha requerit un esforç important o durant la qual hem fet algun moviment brusc d’adreçament o torsió del tronc. Però, sobretot en persones que tenen la columna vertebral fràgil, també el pot produir qualsevol dels gests de la vida quotidiana, un simple moviment de flexió del tronc per recollir un objecte, després d’un esternut o un accés de tos.

La ciàtica

Les molèsties de la ciàtica, igual que en el cas del lumbago, neixen a la regió lumbar. La principal diferència, però, és que aquest mal pot irradiar-se a les extremitats inferiors: cames, cuixa i, fins i tot, peus.

El tipus de dolor pot ser sord, és a dir, suau, o agut, i pot anar acompanyat de punxades fulgurants i molt violentes. També es pot sentir un adormiment o un formigueig en determinades zones.

L’explicació de l’extensió del mal més enllà de la regió lumbar rau en l’opressió del nervi ciàtic en algun punt de sortida d'aquesta zona lumbar, causada, per exemple, per una hèrnia discal. Altres causes més estranyes poden ser els tumors, les infeccions al nervi o els dipòsits ossis provocats per l’artrosi o el desgast de la vèrtebra.

El nervi ciàtic és el més llarg i voluminós de tots els que tenim al cos. És per això que, si es troba compromès a la zona de naixement, el mal s’estèn i afecta el llarg del recorregut. Si aquest dolor s’escampa des de la part lumbar per la de l'engonal i descendeix per la banda davantera de la cuixa, no es tracta de ciàtica sinó d’una altra patologia anomenada cruralgia. Tot i el mateix origen, a la zona lumbar, afecta un altre nervi, el crural.

La Prova de Lassague permet reconèixer i analitzar el tipus de dolor de la ciàtica. Consisteix a ajeure el pacient cara amunt, amb les cames estirades, i fer-li aixecar la cama que li fa mal. A mesura que la va apujant fins a la posició vertical, un dolor intens frena el moviment en una determinada postura. Si la cama no puja més de trenta graus es tracta d’un cas de ciàtica aguda; en aquestes ocasions el mal és tan intens que resulta invalidant per complet i impedeix tota mena d’activitat. Per a les persones que la pateixen no existeix cap posició d’alleujament.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Primers auxilis

1. El lumbago o la ciàtica poden aparèixer en qualsevol moment i sense avís previ. Per això és important posseir els coneixements necessaris per sortir del mal pas abans de poder visitar el metge.

2. Adoptar una posició antiàlgica, és a dir, una posició amb la qual ens trobem còmodes, s'alleugereixi el mal i la tensió lumbar.

3. Fer repòs al llit d'un a tres dies, o mentre duri el dolor.

4. Aplicar calor local mitjançant un calefactor, un escalfallits elèctric, una bossa d'aigua calenta o banys.

5. Evitar els gests que impliquin flexió o gir de la columna.

6. Anar al metge.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate