Els fongs: No deixis que et toquin els peus!

1 de novembre, 1997

Sap que els fongs poden causar-li trastorns als peus, arribant fins i tot a restringir la seva mobilitat? Sap com reconèixer els símptomes d'una infecció fúngica? Sap com prevenir les infeccions de fongs en els seus peus i en els de la seva família?

Els fongs són organismes primitius i sumament abundants a la natura (se n'han identificat més d'un quart de milió de varietats), i afloren en qualsevol medi on puguin trobar aliment i suport. Són especialment actius en medis càlids i humits com les piscines i els gimnasos públics. Gairebé tots els fongs són innocus per a l'ésser humà, però alguns d'ells poden ser causa de malalties d'origen fúngic (causada per fongs) transmissibles de diverses maneres (piscines, dutxes públiques, tovalloles o calçat compartit per diverses persones). Per això, és necessari dur una estricta higiene preventiva.

Les infeccions més freqüents

Les dolències més comunes causades per fongs que es desenvolupen als peus són el «Peu d'atleta» i «l'Onicomicosi», que afecten els espais interdigitals i les ungles, respectivament. Les ungles són especialment vulnerables ja que són riques en queratina, una substància de què s'alimenten els fongs.

Quan un fong patogen afecta les ungles dels peus produint la onicomicosi ens enfrontem, no només a un problema estètic sinó que pot arribar a causar dificultats de mobilitat i molèsties en l'ús del calçat normal.

Com reconèixer l'onicomicosi?

El primer símptoma és el canvi de coloració de les ungles, generalment la del dit gros del peu. L'ungla agafa un to blanc-groguenc que s'enfosqueix progressivament fins a arribar a una tonalitat terrossa.. Això indica que el fong ha penetrat a l'ungla, fent avançar el procés que la torna trencadissa i que la deforma.

En ocasions, l'onicomicosi està associada al «peu d'atleta», que és la malaltia d'origen fúngic que afecta la pell dels espais que separen cada dit del peu, clivellant-la i causant serioses molèsties com: picors, descamació de la pell, etc.

Què hem de fer quan detectem una onicomicosi? Si detectem els símptomes descrits o sospitem que les nostres ungles són víctimes d'aquesta patologia, hem de consultar el podòleg, el professional especialista en afeccions i deformacions dels peus. Si la malaltia és en les seves primeres fases, serà més fàcil controlar-la amb un tractament destinat a el.liminar la infecció i evitar, així, que es propagui o es faci crònica.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Com prevenir les infeccions fúngiques dels peus?

1. Eviteu la utilització de mitjons de fibres artificials. Els de cotó o llana permeten una millor transpiració.

2. No calceu excessivament tancat o cenyit (botes, calçat esportiu...) més temps del necessari. Un cop acabeu l'activitat que requereix aquell calçat, canvieu de sabates.

3. Renteu-vos bé els peus amb sabó a la dutxa o al bany. Feu que el sabó arribi als espais interdigitals, especialment després d'haver fet esport. Useu sabó que respecti el PH de la pell.

4. Eixugueu-vos bé els peus, especialment entre els dits. Si teniu problemes per arribar amb la tovallola als peus, feu servir un eixugador de cabells.

5. No compartiu la tovallola amb ningú més, ni tant sols a casa vostra.

6. Utilitzeu xancles de goma a les dutxes de piscines o gimnasos públics i eviteu caminar descalços. Els fongs es poden trobar als llocs més insospitats.

7. Si patiu diabetis o problemes immonulògics, extremeu les mesures de prevenció.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate