Les cefalees: Pateixes de mal de cap?

Albert Giménez

11 de novembre, 2000

Una de les afeccions més freqüents de la vida diària, i el motiu principal de consulta al neuròleg, són les cefalàlgies o cefalees. Es tracta d'aquell dolor que apareix a la zona de la cara o del crani i que, segons la intensitat i la durada, pot entorpir la nostra activitat quotidiana durant hores o, fins i tot, dies.

Les estructures de la cara i del cap disposen d’una rica xarxa de nervis, tant sensitiva com motora i autònoma. En aquest nivell es reben les sensacions visuals, auditives, gustatives i olfatòries, per tal com la cara i la veu són dos mitjans importants per expressar el nostre estat emocional.

Entre les estructures en què l'estimulació pot resultar dolorosa hi ha els teixits de la cara i del crani, les mucoses que recobreixen la cavitat bucal, la cavitat nasofaríngia, els polsos de la cara i el conducte auditiu extern. Altres estructures que també han de tenir-se en compte com a origen de la cefalea són les dents, el globus ocular, les artèries cerebrals i el sistema venós del crani, la duramàter (una de les capes que recobreix el cervell) i els nervis cranials sensitius.

I és que són moltes les estructures que poden ocasionar el dolor que es reflecteix al cap, la qual cosa en complica força el diagnòstic. De la mateixa forma, hi ha moltes menes de cefalees, a pesar que les més freqüents són la tensional i la migranya.

La cefalea tensional

La cefalea tensional és una de les més diagnosticades, i es relaciona amb un estat de contracció muscular sostingut, generalment causat per l'estrès de la vida quotidiana. També s'assocïa a estats d'ansietat, depressió o, fins i tot, a canvis posturals prolongats. Totes aquestes situacions produeixen contraccions musculars sostingudes que cansen el múscul que reacciona i causen dolor.

El que caracteritza aquesta cefalea és un dolor sord o una sensació de tibantor, pressió o constricció que pot variar en intensitat, freqüència i durada, tot i que acostuma a ser llarg. Els pacients descriuen aquesta sensació com si es tractés d'un cinturó o un casc que els envolta el cap amb contraccions sostingudes dels músculs esquelètics i acompanyades d'hipersensibilitat en el cuir cabellut i rigidesa a la zona del clatell.

És en aquesta zona (suboccipital) i en la lateral del crani (temporoparietal) on es localitza habitualment la cefalea tensional.

Amb tot, cal saber que no es tracta d'una situació greu i que el tractament de la patologia inclou la utilització de mètodes psicològics i farmacològics (analgèsics, relaxants musculars suaus, tranquil·litzants i antidepressius tricíclics, usats en pautes de curta duració) i de teràpia física relaxant, com el ioga i les gimnàstiques suaus.

A més, hi ha altres mètodes eficaços per al tractament, com la calor i el fred, els estiraments i les teràpies manuals (el massatge, la tracció suau i la higiene postural).

La migranya

Coneguda per Hipòcrates fa 2.400 anys i descrita per Galeno com "hemicranea" a mitjans del segle II, aquest tipus de cefalàlgia afecta el 5-10% dels adults, sobretot les dones, i en un 75% dels casos es troben antecedents o relacions familiars.

La migranya acostuma a aparèixer en l'adolescència o al principi de l'edat adulta, i que forma part d'un espectre d'alteracions que van des dels vòmits de caràcter cíclic a una sèrie de malestars digestius.

Una altra característica de la cefalea migranyosa és que és de tipus pulsatiu i unilateral, és a dir, que només afecta un cantó del cap.

Quant a la intensitat del dolor, pot ser moderada o severa, i pot durar unes hores, un dia o, fins i tot, convertir-se en un estat migranyós si s'allarga més de 72 hores.

La persona que pateix de migranya sol tenir-ne atacs 2 o 3 cops al mes, i el més habitual és que li apareguin quan es lleva, perquè poques vegades trenquen el son.

Per últim, hem de tenir en compte que en algunes ocasions la cefalea ve precedida per unes sensacions visuals, sensitives o motores anomenades aures que anuncien l'arribada d'un altre episodi de migranya.

Tractament per combatre-la

Pel que fa al tractament per pal·liar-la, un cop confirmat el diagnòstic, consisteix bàsicament a ingerir algun fàrmac. Els analgèsics suaus com l'aspirina, l'acetaminofe o els derivats de la codeïna poden ser útils si es prenen de manera immediata, amb els primers símptomes, però els més eficaços són els alcaloides de l'ergotamina.

Com a mesures no farmacològiques, només es pot recomanar el repòs en una habitació fosca, l'aplicació d'una compresa freda damunt els polsos, el massatge digital vigorós i la comprensió de les artèries temporals superficials.

Les persones amb tendència a patir de migranyes és bo que evitin la ingestió de determinats fàrmacs i aliments, així com les situacions d'estrès.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Factors i substàncies que originen la migranya

Menstruació

Activitat sexual

Trauma cranial mínim

Estrès

Canvis climàtics

Fàrmacs vasodilatadors

Alcohol

Formatges durs o secs

Nous

Arengades

Cacau

Cafeïna

Fruites cítriques

Símptomes que l'acompanyen

Nàusees

Fotofòbia (malestar per la llum)

Fonofòbia (malestar pel soroll)

Rampes abdominals

Pal·lidesa facial

Hipersensibilitat

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate