Picades!

Neus Vives

8 de novembre, 2010

L’estiu és l’època de l’any que acostumem a gaudir més de la natura i del descans. Però hi ha unes petites bestioles que ens poden alterar la tranquil·litat.

Els insectes són animals invertebrats del grup dels artròpodes que es caracteritzen per tenir dues banyes i sis potes i, la majoria dels que piquen, també ales. Són les espècies més nombroses a la Terra, ens aporten molts beneficis i sense ells no podríem viure.

En general, els animals ens agredeixen per defensar-se. A vegades, ens agafen d’improvís i la picada ens pot portar un bon ensurt. Alguns insectes també piquen per altres motius, per exemple, les femelles de mosquit ho fan per reproduir-se.

Formes d'agressió
Les abelles tenen un fibló en forma d’arpó que, quan se’ns clava a la pell, se’ls arrenca del cos i els causa la mort. En aquest cas cal treure l’agulló rascant sense prémer per no fer sortir més verí.

Les vespes, en canvi, tenen l’agulló llis i no s’arrenca en picar, per això poden picar tants cops com vulguin i sempre amb la mateixa quantitat de verí.

Els tàvecs no tenen agulló sinó que mosseguen amb la boca.

Els mosquits piquen de nit i amb un agulló molt fi.

Si hem de viatjar cal tenir en compte que hi ha zones endèmiques on els mosquits poden ser transmissors de malalties com la febre groga o el paludisme. Ens haurem d’informar abans de marxar i protegir-nos molt més.

Un tipus de mosquit diferent de l’habitual és el mosquit tigre. Va arribar a les nostres terres l’any 2004 i ja s’ha estès per tot el país. Es diferencia dels mosquits perquè pica de dia i fa moltes picades juntes, fet que causa una reacció més forta i que dura més dies. Igual que la resta de mosquits, no té cap risc per a la salut.

Les picades d’insecte produeixen una reacció local amb dolor, enrogiment, inflamació i picor al lloc de la inoculació que desapareix en unes quantes hores.

No totes les picades són iguals, hi ha persones que, tot i no patir cap reacció al·lèrgica, poden tenir una reacció més intensa a qualsevol picada.

Després de la picada netejarem bé la zona i la desinfectarem, tot seguit aplicarem fred local i algun producte amb amoníac. Si la picada és molt dolorosa es pot aplicar una crema antihistamínica.

Les abelles són insectes socials i en ocasions ataquen en grup. Si s’han produït diverses picades alhora cal anar a l’hospital per rebre tractament mèdic urgent.

Un grup reduït de persones tenen al·lèrgia al verí dels insectes, sobretot al de les vespes, i una sola picada els pot produir una reacció generalitzada, més greu com més a prop del cap és. Aquesta resposta pot desencadenar un xoc anafilàctic que es manifesta amb mareig, dificultat respiratòria, picor generalitzat, inflamació de mucoses i pot arribar a fer una aturada cardiorespiratòria. En cas que es presentin alguns d’aquests símptomes cal avisar al servei d’emergències (112) o traslladar ràpidament la persona a un centre mèdic. Les persones que ja saben que són hipersensibles haurien de portar a sobre una xeringa amb adrenalina autoadministrable per actuar amb rapidesa.

CONSELLS PER EVITAR PICADES

1. No apropar-nos a ruscos d'abelles o als nius de vespes ni molestar cap animal. 2. Evitar caminar descalços per l'exterior.
3. Quan es facin treballs a l'aire lliure, sobretot de jardineria, utilitzar pantalons, mitjons, màniga llarga i guants.
4. A l'estiu, vigilar que en beure begudes ensucrades no hi hagi cap insecte a prop del got.
5. Tancar bé els cubells de deixalles orgàniques.
6. Si se surt al camp, no usar roba de colors cridaners ni perfums d'olor intensa.
7. Assegurar-se que no hi ha insectes dins l'automòbil abans de conduir i tancar les finestres.
8. Posar-nos un repel·lent antiinsectes.

l'autor

Neus Vives

Cap de l’Àrea de Salut del Claror Cartagena

Metge especialista en Medicina de la Educació Física i l’Esport (UB)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate