Prevenció de lesions a l’esport

Olga Amado

1 de novembre, 2011

Escollir un material adequat en la pràctica esportiva és una de les bases per assegurar un bon rendiment físic i sobretot per evitar lesions innecessàries i l’agreujament d’altres de ja preexistents.

Una bona elecció del material i l’equipament esportiu contribueixen a un millor rendiment i una pràctica segura de l’activitat física. D’aquesta combinació es deriva un tercer i no menys important factor, que és la prevenció de les lesions esportives.

Avui dia hi ha una infinitat de productes esportius i les marques comercials no deixen passar cap oportunitat per treure amb freqüència novetats al mercat. Ara bé, a l’hora de triar no podem deixar-nos enlluernar per la marca o l’últim model que estigui de moda i hem de tenir en compte un seguit d’aspectes si volem triar les peces adequades.

Roba i calçat
Pel que fa a la indumentària esportiva és imprescindible que absorbeixi la suor, que proporcioni escalfor però que sigui transpirable. Convé que no tingui costures o elements metàl·lics, que poden provocar lesions per fricció. Clàssicament es recomana la roba de cotó, però també és cert que els avanços tecnològics han permès obtenir nous materials i dissenys que s’adapten a cada esport i garanteixen una bona pràctica esportiva.

Rascades, tendinosis, esquinços, sobrecàrregues o ampolles són algunes de les lesions que depenen del calçat esportiu.

És lògic pensar que cal entretenir-se una estona a l’hora de fer-ne la tria i ens podrem evitar molts maldecaps. En poques paraules podem dir que la funció del calçat és la de protegir el peu, amortir l’impacte i millorar l’adherència a la superfície.

Per escollir bé el calçat cal que tinguem en compte els factors següents. En primer lloc la modalitat esportiva i la superfície sobre la qual la practiquem.

En segon lloc, les característiques pròpies del calçat: el material, reforços, la sola, la plantilla i la forma de la sabata. El material cal que sigui transpirable i alhora impermeable per oferir confort al peu i atenció a les costures que ocasionen lesions a la pell per fricció.

Els reforços estratègics, com el del turmell i la zona del tendó d’Aquiles, poden evitar algunes lesions com ara esquinços i tendinitis.

La sola i la mitja-sola són un dels elements més rellevants per la seva funció amortidora i estabilitzadora. Per a superfícies dures s’aconsellen soles toves, i a l’inrevés. Si s’entrena al camp buscarem calçat que proporcioni subjecció, una sola no gaire tova, que s’adapti bé al terreny i que no rellisqui. Per entrenament sobre asfalt o similar ens haurem d’assegurar que el calçat absorbeixi bé els impactes i que sigui resistent al desgast, i sense que tingui una sola amb molt de relleu cal assegurar l’adherència. La plantilla haurà de ser anatòmicament adequada al peu.

Per últim, la forma de la sabata. La forma recta s’aconsella per a persones amb els peus plans i els que desgasten més la zona interna de la sola. Per contra, la forma corba és més adient per a persones amb els peus buits i que desgasten la zona externa. Els peus normals s’adapten a les formes mixtes o semicorbes.

Dur les sabatilles massa o poc ajustades també és font de lesions com esquinços, tendinosis, lesions sobre la pell i trastorns circulatoris en casos extrems.

Proteccions
En els esports de contacte l’ús de proteccions homologades és obligatori en competició i entrenaments; aquest pot ser el cas dels cascs, els protectors bucals i els petos. En altres esports les proteccions poden tenir funció preventiva i rehabilitadora, per exemple cintes, canelleres o turmelleres dissenyades específicament per alleugerir la tensió de tendons que pateixen sobrecàrregues.

l'autor

Olga Amado

Responsable Àrea de salut de l’Esportiu de Llinars

Llicenciada en medicina i cirurgia (UAB). Especialista en Medicina de l’Activitat Física i l’ Esport (UB). Màster en Nutrició i Alimentació (UB).

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate