Spa, una moda amb tradició

8 de novembre, 2011

La hidroteràpia i l’esport sempre han anat de la mà, però d’uns anys ençà els spa estan de moda a la ciutat, tot i que els beneficis de la hidroteràpia són ben coneguts des de fa molts segles.

Hi ha moltes similituds entre la història de la hidroteràpia i la història de l’esport.

Com la resta dels procediments antics, la hidroteràpia és una tècnica que es remunta als nostres avantpassats. Hitites, grecs, romans, egipcis i molts ja altres deixen escrits sobre els beneficis de la hidroteràpia. Si algú ha pogut passejar per les antigues termes de Caracal·la, situades a Roma, haurà pogut copsar de la magnificència i importància que es donava als locals destinats a la salut per l’aigua, o spa, com ens agrada anomenar-ho ara, on es desenvolupaven les diferents tècniques d’hidroteràpia, fent especial incís en la combinació de fred i calor que ha arribat als nostres dies com l’anomenada tècnica de banys de contrast.

És Galè qui, ja abans de Crist, explica la importància d’aquesta tècnica mil·lenària i la combinació amb una bona dieta i l’exercici físic.

Posteriorment a ell, no es torna a tenir coneixement d’aquesta combinació fins a Vinzenz Priesnitz, que promulga la importància de l’exercici físic. Durant l’edat mitjana, la hidroteràpia, com també les pràctiques esportives, queden rellevades a un segon pla, ja que el culte no és al cos, sinó a l’ànima, i tan sols es conserven les pràctiques hidroteràpiques en la cultura aràbiga, que per sort arriba directament a la nostra Península.

És amb la figura de Winterniz que es fonamenten les bases científiques, amb més de dues-centes publicacions sobre la matèria. Però, fins aleshores, només es parla de manera passiva sobre la hidroteràpia. Amb la Primera Guerra Mundial, es desenvoluparà la fisioteràpia i, per extensió, la hidrocinesiteràpia com a mesura per tractar els ferits de guerra. Serà Guttman qui encapçali aquest nou corrent.

Finalment, als noranta apareix el darrer gran boom de l’aigua amb l’entrada del concepte wellness o cultura del benestar.

Beneficis de la hidroteràpia
Els beneficis de la hidroteràpia són molts. Tots hem sentit a parlar dels guanys físics que ofereix l’exercici dins l’aigua, però cal destacar els beneficis psicològics que ens pot aportar per si sola .

És interessant destacar, entre tots aquests, el relaxament del sistema nerviós central i perifèric, que produeix sensació de relaxació al cos i a la ment, la sensació de plaer produïda sobre el cos, sigui a través del joc en l’ús de diferents temperatures o bé l’estimulació mitjançant estímuls mecànics, com ara raigs i bombolles d’aire o aigua, fins i tot l’ús de diferents essències, que dóna lloc a una sensació de benestar total. Si ens hi fixem, en la societat actual, on la falta de temps i l’estrès imperen, és fàcil recomanar la pràctica d’aquesta tècnica mil·lenària.

Spa o banys termals urbans
On podem gaudir d’aquesta desconnexió física i mental? Un bon lloc és l’spa o banys termals urbans. Però, què és exactament el que ens ofereix l’spa? Es tracta d’un centre on l’aigua amb la qual es treballa és de tipus potable o natural; no estem parlant d’aigües mineromedicinals, ni de mar, que serien les propietats químiques que ofereix l’aigua. Es juga, doncs, amb les propietats tèrmiques i físiques de l’aigua. A més, es cuiden altres aspectes com la il·luminació, la música, les olors i la combinació amb altres tècniques de relaxació (com ara massatges o tractaments de bellesa), tots dirigits a estimular els sentits i les experiències de descans i desconnexió. És important, però, destacar que no hi és obligatori l’existència d’un servei mèdic.

Per tant, no és estrany que en l’actualitat es continuï fent ús d’un centre que ja va tenir el seu gran boom a l’edat antiga, però que ofereix una bona resposta al nostre ritme de vida actual.

Els centres esportius municipals que gestiona i cogestiona la Fundació Claror a Barcelona, Claror, Sagrada Família, Marítim i Can Caralleu i l’Esportiu de Llinars del Vallès, disposen d’una zona spa amb piscines d’hidromassatge i amb un ampli catàleg de serveis de salut. D’entre aquests, el CEM Marítim és, a més, l’únic centre de talassoteràpia de la ciutat de Barcelona que ofereix circuits lúdics, relaxants i descontracturants en les seves piscines, quatre de les quals disposen d’aigua de mar.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate