Tractament de l'hemorràgia, l'espasme muscular i el dolor

Albert Giménez

11 de novembre, 1995

El control inicial de l'hemorràgia, la inflamació, l'espasme muscular i el dolor té una importància cabdal a les lesions múscul-esquelètiques. 

Els tractaments més indicats pel control d'aquest tipus de lesions són el gel, la compressió i l'elevació, a més d'un altre d'important: el repós.

1. Gel.

Com ja vàrem dir, el fred en les diverses maneres d'aplicació és un agent molt eficaç de primers auxilis. Minva la tumefacció que surt a les 4 i 6 hores d'haver-se produït la lesió, alhora que actua com a anestèsic calmant el dolor i l'espasme muscular.

2. Compressió.

En la majoria dels casos la compressió immediata d'una lesió aguda és un important factor coadjuvant del fred. La compressió externa de la lesió disminueix l'hemorràgia i la firmació d'hematoma, retarda la filtració de líquid a l'espai intersticial i facilita la reabsorció.

Existeixen diversos sistemes de compressió: un embenat elàstic previament xop amb aigua i congelat proporciona compressió i fred a lesions recents. A les zones corporals on és dificil aplicar-hi una compressió, s'hi pot adaptar uns tampons encastats d'un tros de feltre o bé d'escuma de cautxú. Per exemple, un tampó (coxinet) en forma de ferradura col·locada al voltant del mal·lèol, junt amb un embenta elàstic i esparadrap, és un sistema per evitar o reduir l'edema de turmell.

Encara que el dews s'aplica de manera intermenten, la compressió ha de mantenir-se durant tot el dia.

Quan es fa servir un embenat elàstic per a comprimir una lesió recent, aquest embentatge ha de col·locar-se de distal a proximal. Això, ajudarà a evitar que la tumefacció s'apoderi dels dits de la mà o del peu, la qual cosa podria complicar la recuperació.

3. Elevació.

Associada al fred i a la compressió, l'elevació redueix l'hemorràgia interna. L'elevació de la part afectada pel damunt del nivell del cor disminueix l'hemorràgia i afavoreix el retorn venós, reduint encara més la inflamació .

4. Repòs.

El repòs és essencial en les lesions múscul-esquelètiques. Es pot aconseguir no movent la part afectada, o bé, col·locant esparadrap, embenatges, fèrules, guixos etc., ajudant-nos amb un bastó o crosses.

La immobilització de la lesió durant els 2 o 3 primers dies, contribueix a assegurar-nos la curació de la lesió sense complicacions. Mobilitzar una lesió prematurament augmenta l'hemorràgia i allarga la incapacitat, prolongant el temps de recuperació

MÉS INFORMACIÓ...

El repòs, gel, compressió i elevació han d'aplicar-se immediatament desprès de patir la lesió.

No s'ha de permetre acabar el partit a un jugador lesionat, ja que això podria endarrerir la recuperació.

Aquesta combinació de tractaments (repòs, gel, compressió i elevació) redueix la imflamació i l'hematoma.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate