Entrena el CORE a l'aigua!

Josep Silvestre

24 de maig, 2017

Darrerament existeix el debat sobre on és millor entrenar el CORE, si a dins o fora l''aigua. En aquest article t'expliquem que cada medi té els seus avantatges i t'enumerem en quins aspectes l'entrenament a la piscina és més apropiat per treballar aquesta part central del cos.

Què és el CORE?
Per començar a parlar de l’entrenament del CORE a l’aigua, haurem de tenir clar de què estem parlant exactament. El terme CORE significa nucli, en la seva traducció literal de l’anglès. Behm (2010) defineixen el terme com el centre de gravetat del cos i on comencen tots els moviments. És un conjunt d’ossos i estructures toves (músculs, tendons, articulacions, lligaments...) de la zona dels malucs i lumbo-pèlvica. La seva funció és mantenir una alineació postural òptima abans, durant i després de l’exercici, permetent una reducció de l’estrès a les extremitats a l’hora de moure’ns. Ens ajuda a fer més, amb menys esforç.
 
Què és millor, entrenar-lo en sec o al medi aquàtic?
Basant-nos en els estudis de Masumoto (2004) i Kaneda (2009) podem afirmar que el CORE s’activa més dins el medi aquàtic a l’hora de realitzar moviments generals, degut a la resistència de l’aigua i a la inestabilitat que generen les corrents i els desplaçaments.
 
D’altra banda, en l’estudi de Bressel (2011) es compara l’activació muscular en exercicis específics del CORE, tant a dins l’aigua com en sec, i aquesta és més elevada als de fora.
 
Per tant, treballaràs més el CORE dins l’aigua en exercicis globals (caminar, córrer, tonificació, equilibris...), però si volem fer un treball més específic de CORE, aquest s’activa al terra.
 
Treball del CORE al medi aquàtic en lesions d’esquena
La flotabilitat dins l’aigua disminueix dràsticament l’estrès per compressió en els diferents teixits del cos. Elimina al voltat del 90% del pes corporal quan ens submergim fins a l’altura del coll. A més, la pressió hidroestàtica i la temperatura de l’aigua ajuden a l’equilibri i al control del dolor respectivament (Weller 2009).
 
Bayraktar, del departament de Fisioteràpia i Rehabilitació de la facultat de Ciències de la Salut  de la Universitat d’Esmirna, va fer dos estudis (2013 i 2016) sobre diferències entre un programa de rehabilitació a piscina i a terra. Al primer hi havia subjectes amb lumbàlgia, i al segon pacients que patien una hèrnia discal lumbar. En ambdós estudis, els dos grups (d’aigua i en sec) progressen i es recuperen sense diferències significatives.
 
Entenent que la recuperació és igual de vàlida en els dos medis, i que referent al dolor i a la pressió que s’allibera dins del medi aquàtic, almenys en les fases inicials, és molt recomanable treballar el CORE a la piscina per a rehabilitacions de patologies de la zona lumbar.
 
Enfortim el CORE nedant 
Nedant treballem el core considerablement. Per assolir una bona col·locació corporal i una perfecta execució tècnica, cal una activació constant de l’abdomen, que ens permeti transmetre de forma eficient les forces. Al tensar-lo, provoquem que tot el cos es desplaci en bloc quan apliquem força a l’aigua. La tensió muscular generada al CORE durant la natació, no és molt alta, però si que és constant, provocant adaptacions positives tant a nivell de força i d’estabilització, com a nivell postural.

l'autor

Josep Silvestre

Tècnic de l'Àrea Aquàtica i l'Àrea de Fitness de l'Esportiu de Llinars

Llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, Màster en formació de professorat de secundària i Màster en Activitat Física i Salut, especialitzat en readaptació esportiva

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate