L'alimentació és una gran ajuda per a les malalties tumorals

Maria Dolors Villanueva

11 de novembre, 1998

Val més curar-se en salut. Una dita que fem servir molt sovint referint-nos a molts i diversos aspectes de la vida però que, en aquest cas concret, funciona a la perfecció, perquè parlem de malalties que no sempre tenen remei i que, en canvi, podem prevenir. Només cal saber quins aliments són perjudicials, quins són protectors i seguir una dieta en conseqüència.

Els hàbits alimentaris, de vegades, poden perjudicar la nostra salut. Si hi sumem que parlar de determinades malalties, per exemple de càncer, ens causa objeccions i por encara resulta més difícil que coneguem la realitat i la manera de cuidar-nos per prevenir-les.

Tots podem produir cèl·lules malignes, però això no ha de ser alarmant perquè el propi cos produeix unes defenses que les destrueixen. El tipus d'alimentació també ens pot ajudar a eliminar aquestes cèl·lules cancerígenes i a enfortir les defenses.

L'excés de greixos

Alguns estudis han observat que l’alt contingut de greix en l'intestí modifica la flora intestinal i canvia el metabolisme dels àcids biliars, que es transformen en peròxids reactius i potencialment metagens, és a dir, en agents potencialment cancerígens. Per tant, la ingesta elevada de greix i colesterol té efectes de promoció de tumors, en especial de mama i de colon, tot i que no causa una iniciació tumoral de manera directa.

També els greixos saturats animals, com la carn o els embotits, augmenten el nivell de certes hormones que poden estimular els processos cancerígens en la dona. És el cas de la prolactina, una hormona segregada durant el cicle menstrual.

Menjar d'una manera abusiva carn també afavoreix la incidència del càncer de mama, d’endometri- la paret interna de la matriu -i de colon. Alguns estudis demostren que disminuir el consum de carn -si és abusiu- ajuda a equilibrar el metabolisme de les cèl·lules i, per tant, evita formacions tumorals.

Prevenir el càncer

Les últimes investigacions pel que fa al càncer i a l’alimentació demostren una correlació positiva entre la ingestió calòrica elevada i els diversos tipus de càncer, com el de vies biliars, el de pròstata, colon, mama i endometri.

Per tant, entre els factors més rellevants que prevenen la malaltia es troba la ingestió equilibrada de calories, en relació amb el pes i el tipus de feina. Aconseguir aquest equilibri retarda l’aparició i redueix la incidència global de neoplàsies espontànies, és a dir, la producció de cèl·lules malignes i induïdes per agents cancerígens i augmenta, en conseqüència, les expectatives de vida.

També la fibra, les vitamines i els oligoelements- o minerals -poden jugar papers protectors. La fibra, segons diversos anàlisis, pot exercir un paper protector contra el desenvolupament del càncer colorectal.

Els aliments que escollim han de constituir una dieta. Per això cal que continguin una elevada proporció de:

1. Fibra.
La fibra és beneficiosa perquè segresta el greix i evita l'estrenyiment. N'aporta els llegums, les fruites, les verdures i el pa integral

2. Sofre.
El sofre és un mineral que ajuda a netejar l'intestí. Per això, almenys una vegada per setmana, hauríem de menjar cols (coliflor, bròquil, cols de Brussel·les, col llombarda).

3. Carotens.
Els carotens o la provitamina A actua com a protectora per la pell i l'organisme. En porta, per exemple, la pastanaga.

4. Llegums.
Els llegums són importants pel contingut en coure i altres minerals, a part de la proteïna vegetal.

5. Vitamines i minerals.
Com ja hem comentat, són antioxidants.

6. Oli d’oliva verge.
Per la seva vitamina i àcids grassos insaturats.

5. Poc greix d’origen animal.

6. Líquids.
Hem de beure dos litres de líquids al dia per eliminar bé les toxines.

7. Evitar l’obesitat.
Hi ha força relació entre l'obesitat o el sobrepès i el càncer de mama.

8. Evitar l’estrenyiment.
Està relacionat amb el càncer de colon.

9. Evitar les margarines.
Pels olis saturats i altres tipus d'olis que perden la seva naturalesa en el procés de fabricació.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Exemple de dieta preventiva del càncer

2 racions de làctics. (1 got de llet i 2 iogurts, per exemple)

2 racions de carn o equivalents. (No més de 120-150 g al dia)

2 racions de fruita

2 racions de verdures (600 g de verdures: amanides, verdures, sofregits, etc.)

3 o 5 racions de farinacis (patates, llegums, arròs, pa)

Els minerals com el seleni inhibeixen la iniciació tumoral perquè tenen factors antioxidants que fan que la cèl·lula no envelleixi ni emmalalteixi. En trobem en els cereals integrals, la carn, el peix, el marisc i les algues. Tots aquests aliments també aporten vitamines C, A i E.

El coure és un mineral citotòxic per les cèl·lules tumorals i n'impedeix la formació. Es troba en el fetge, els xampinyons, el marisc i els llegums.

La dieta preventiva del càncer és una dieta educativa per evitar hàbits erronis o no saludables en el futur.

És bàsicament una dieta mediterrània, equilibrada, amb un 55-60% d’hidrats de carboni, un 30-35% de greixos i un 12-15% de proteïnes.

l'autor

Maria Dolors Villanueva

Dietista i nutricionista

Diplomada en Infermeria (UAB). Postgrau en Dietètica i Nutrició (Escoles Universitàries Gimbernat)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate